31.07.2016 BASIN BÜLTENLERİ
Basın Bültenleri / 31 Temmuz 2016 Pazar Saat 15:43

ü  AMED’DE ON BİNLERİN RADİKAL DEMOKRASİ VE ÖCALAN TALEBİ

ü  HDP’nin Amed’in İstasyon Medya’nında düzenlediği ‘Darbelere Hayır Demokrasi Hemen Şimdi” mitinginde on binler bir araya geldi. (ANF)

ü  ANAYASA MAHKEMESİ'NDE 64 KİŞİ AÇIĞA ALINDI

ü  Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, OHAL kapsamında Anayasa Mahkemesi’nin 64 çalışanı, darbe faili olarak görülen Fethullah Gülen’in hareketine yönelik soruşturma kapsamında açığa alındığı ifade edildi. Anayasa açıklamasında, açığa alınan bir kadrolu raportör, 7 kadrolu raportör yardımcısı ve 56 personelin nihai değerlendirme yapılıncaya kadar görevden uzaklaştırılmasına karar verildiği belirtildi. (AA-Türkiye)

ü  TSK'DAN 1389 ASKERİ PERSONEL DAHA İHRAÇ EDİLDİ

ü  Resmi Gazete'de yayımlanan kanun hükmünde kararname kapsamında, 'FETÖ' bağlantılı 1389 askeri personel Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edildiği belirtildi. Kararname kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilenlerin arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başyaveri Albay Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan ile Milli Savunma Bakanı Işık'ın özel kalem müdürü Albay Tevfik Gök de yer aldığı ifade edildi. (DHA-Türkiye)

ü  TFF'DE 'FETÖ' OPERASYONU: 300'TEN FAZLA KİŞİ KOVULDU

ü  TFF’deki soruşturma sonrası, eski ve yeni emniyet mensuplarının yoğunluklu olarak görev yaptığı ve sayıları 300’ü aşan üst klasman, klasman ve güvenlik-akreditasyon temsilcilerinin yüzde 40’nın işine son verildiği belirtildi. Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da Bakanlık'ta başlatılan tasfiye sürecinin devam ettiği, bu sürecin bizzat kendisi tarafından başlatıldığına dikkati çekerek, "Toplamda 2 bin 345 FETÖ bağlantılı personel Bakanlığımızdan tasfiye edilmiştir" ifadelerini kullandı. (Sabah Gazetesi-Türkiye)

ü  BÜTÜN ASKERİ OKULLAR RESMEN KAPATILDI

ü  Askeri okulların kapatılmasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararnameye göre Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldığı ifade edildi. OHAL kapsamında alınan yeni kanun hükmünde kararname ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandığı kaydedildi. GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı'na devredildiği belirtildi. (Cumhuriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  ERDOĞAN: MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KURULACAK

ü  Bir televizyon programında konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, "Askeri okullar kapatılacak. Askeri okulların kapatılmasıyla birlikte tüm okullardan, liseler, mesleki okullardan rahatlıkla Harp Okullarına giriş olacak. Fakat Harp Okullarının üzerinde bir çatı oluşacak. Milli Savunma Üniversitesi kurulacak" dedi. (ATV-Türkiye)

ü  İNCİRLİK ÜSSÜ'NE GİRİŞ ÇIKIŞLAR YASAKLANDI

ü  Adana Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Adana'da yeni bir darbe girişimi ihtimaline karşı İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı'na giriş ve çıkışlar ikinci bir emre kadar yasaklandığı belirtildi. (Sondakika.Com-Türkiye)

ü  BAŞBAKAN YARDIMCILARI VE BAKANLAR YAŞ ÜYESİ OLDU

ü  Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte üçüncüsü yayımlanan kanun hükmünde kararname ile birlikte Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı YAŞ üyesi olduğu belirtildi. (Birgün-Türkiye)

ü  SAMSUN'DA 1252 KAMU ÇALIŞANI AÇIĞA ALINDI

ü  Samsun'da darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 1252 kamu çalışanının açığa alındığı, 6 kişinin memuriyetine son verildiği belirtildi. (AA-Türkiye)

ü  NİHAT ALİ ÖZCAN: TSK'DA YENİ BİR GRUBUN ÖRGÜTLENME TEHLİKESİ VAR

ü  Türk Güvenlik Uzmanı Nihat Ali Özcan, TSK'da yapılan düzenlemelerin ve yeni yapılanmanın bireysel yeteneklere ve profesyonel esaslara göre yapılması gerektiğini belirterek, "Aksine bu cemaati gönderirsiniz, başka bir cemaat, etnik yapı veya grup gelebilir" uyarısında bulunduğu belirtildi. Özcan, MİT ve Genelkurmay'ın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması önerisinin de başkanlık sistemine geçişin önemli ayaklarından biri olduğunu söyledi.  (DHA-Türkiye)

ü  MESUT BARZANİ CHEN WETCHİNG İLE GÖRÜŞTÜ

ü  Mesud Barzani, Çin’in Bağdat Büyükelçisi Chen Wetching ve Hewlêr Başkonsolosu Tan Banglin ile görüştü. Görüşmede, ikili ilişkilerin geliştirilme yolları masaya yatırıldı. (Rudaw-Başur)

ü  KERKUK’TE ARD ARDA İKİ SALDIRI

ü  Daiş, Kerkük’ün batısında petrol kuyularının bulunduğu Bay Hasan köyüne canlı bombalarla saldırıldı, peşmergelerin karşılık vermesiyle çatışma çıktı. Bombanın patlamasıyla etrafta yangın çıktı ancak alevler şirkete ulaşmadı. İkinci saldırıysa, Kerkük’ün Dubız yolundaki Bacvan köyün yakınlarında olan gaz istasyonuna 4 canlı bombayla saldırıya geçti. İstasyondaki polis ve memurlar karşılık verdi. Çatışmada 1 canlı bomba etkisiz hale getirilirken, 3’ü kaçmayı başardı. 2 polis ile 2 memur da hayatını kaybetti. (Pukmedia- Başur)

ü  ‘BAŞİKA ASKERİ KARARGAHINDA SALGIN’

ü  Musul yakınındaki Başika ‘Gudada Askeri Karargahta’ eğitim gören 60 Türk askeri ve 40 Heşdi Weteni milisin ishal ve karın ağrısı şikayetiyle rahatsızlanarak Duhok'a bağlı Şeyhan Hastanesi'de tedavi altına alındı. (Kurdistan24-Başur)

ü  ‘’KDP’YLE BAĞDAT ARASINDA ARABULUCUK YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ ‘’

ü  Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanlık Kurulu üyesi Ferid Eseserd:‘’Partilerin Bağdat’la ilişkilerinin normale döndüğünü, Kürdistan Demokrat Partisi ile Bağdat arasında da ilişkilerin normale dönmesi için arabuluculuk yapmaya çalışıyoruz ve Türkiye’yle yapılan petrol anlaşmasının Bağdat’la görüşülmeden imzalanması sorunların derinleşmesine neden oldu” dedi. (Basnews-Başur)

ü  YNK POLİTBÜRO TOPLANTISI KARARLARI AÇIKLANDI

ü  YNK Politbüro Süleymani’ye de toplandı. Toplantıda krizin aşılması ve normale dönülmesi için Barzani’yi destekleyeceklerini ve ele aldığı konu ve kararlar şöyle:

1 - Irak’taki genel gelişmeler, bölgedeki değişimler, DAİŞ savaşı ve Peşmerge Güçleri’nin savaş cephesindeki başarıları değerlendirildi.

2 -  Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi krizden çıkış ve normalleşme sürecinde yapılması gerekenler ele alındı.

3 - Mesud Barzani’nin, tarafları birbirine yakınlaştırmak için tüm siyasi partilere temsilci gönderilmesi çalışmalarının desteklenmesi.

4 - Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin, ekonomik krizin aşılması için attığı adımlar değerlendirildi ve hükümete destek kararı alındı. (KNN-Başur)

ü  EL-İBADİ’NİN HAŞDİ ŞABİ HAKKINDAKİ KARARI BATI ÜLKERİNİN AĞZINI KAPATTI

ü  Irak Gönüllü Halk Güçleri Danışmanı Tuğgeneral Sefa El-Asım:“Irak Başbakanı Haydar El-İbadi’nin, Gönüllü Halk Güçlerinin başbakanlığa bağlı resmi bir kuvvet olduğu yönündeki kararı, bu kuvveti ortadan kaldırmaya çalışan batı ve Arap ülkelerinin ağzına atılmış bir yumruktur,’’ dedi. (Tesnimhaber-İran)

ü  “TÜRKİYE, BASKILARLA DAİŞ’E HALEP’TE YARDIMINI KESTİ”

ü  Suriyeli Parlamenter Celal Derviş Mido, İran ve Rusya’nın Erdoğan’a Halep konusunda baskıları başarılı olduğunu, bu yüzden Türkiye Halep’te terörü yöneten taraf olduğu halde, Halep savaşı başladığından beri Halep’teki çetelere hiç bir türlü yardımda bulunmadığını belirtti. (FHA-İran)

ü  ATEŞKESE KATILAN BÖLGE SAYISI 310 OLDU

ü  Rusya’nın Suriye’deki ateşkes izleme merkezi, Süveyda, Lazkiye ve Humus bölgelerinde 9 yerleşim biriminin temsilcileriyle daha anlaşmaya varıldığını, ateşkese katılan yerleşim birimi sayısının 310’a yükseldiğini açıkladı. (Sputnik-Rusya)

ü  SURİYE REJİMİ ÇOK SAYIDA KİŞİYİ CEZAEVİNDEN SERBEST BIRAKILDI

ü  Suriye Ulusal Uzlaşma çabalarını pekiştirme amacıyla Adalet Bakanlığı,  Şam ve daha başka illerden kanun kaçağı ve birçok vatandaşın kanuni durumlarını yeniden düzenlenerek serbest bırakıldılar. (Sana-Suriye)

ü  “ DENETİMİMİZDEKİ BÖLGELERİ BIRAKMAYACAĞIZ”

ü  Halep YPJ Komutanlığından Zozan Bîrhat, Halep’te YPG güçleri ve rejim arasında yaşanan gerginliğin sürdüğünü ve ne pahasına olursa olsun denetimlerinde bulunan bölgeleri koruyacaklarını, sosyal medyada dolaşan rejim ordusundan bir kişinin YPG üniforması giyerek çektirdiği fotoğrafın kendileriyle bir ilgisinin olmadığını belirtti. (ANHA-Rojava)

ü  AHRAR ŞAM'DAN ŞAM'IN FETHİ CEPHESİ'NE TEBRİK!

ü  Ahrar Şam İslam, Nusret Cephesine, yapısını feshedip el-Kaide Örgütüyle bağlarını kopartması ve Şam'ın Fethi Cephesi adında yeni bir oluşum ilan etmesini tebrik etti. (SHA-Suriye)

ü  SURİYE REJİMİ-HİNDİSTAN GÖRÜŞMESİNDE EKONOMİK İLİŞKİLER MASAYA YATIRILDI

ü  Suriye Başbakan İmad Hamis Hindistan Cumhuriyetinin Şam Büyükelçisi Man Mohan Bhanot ile iki ülke arasındaki hükümet işbirliği çerçevesinde Hindistanlı şirketlerin özellikle enerji sektöründe olmak üzere muhtelif alanlarda Suriye’de yatırımlarda bulunma olanaklarını masaya yatırdı. (Sana-Suriye)

ü  ‘SERBEST TİCARİ BÖLGELERİ GELİŞTİRMEK İRAN'IN TEMEL STRATEJİSİDİR’