28/TEMMUZ/2016 BASIN BÜLTENLERİ
Basın Bültenleri / 28 Temmuz 2016 Perşembe Saat 14:12

ü   'TÜRKİYE-RUSYA İŞ KONSEYİ ORTAK TOPLANTISI EYLÜLDE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR'

ü  Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrasya Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, Türkiye-Rusya İş Konseyi Ortak Toplantısı’nın eylül ayı sonunda ya da ekim ayının başında Antalya'da yapılabileceğini söyledi. (Sputnik News-Rusya)

ü  1684 ASKER TSK’DAN İHRAÇ EDİLDİ

ü  Resmi Gazete’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameye göre, TSK’dan 1684 asker ihraç edildiği Bu rakam içinde 149 general ve amiral, 1099 subay ve 436 astsubay bulunduğu belirtildi. Kara Kuvvetleri’nde 87 General, Hava Kuvvetleri’nde 30 General, Deniz Kuvvetleri’nde 32 amiral TSK’dan ihraç edildiği ifade edildi. Jandarma ve Sahil Güvenlik İçişleri Bakanlığı’na bağlandı. Kanun Hükmünde Kararname uyarınca 3 haber ajansı, 16 TV, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi ve 29 yayınevi de kapatıldığı kaydedildi. (AA-Türkiye)

ü  BAKAN BOZDAĞ'DAN YAŞ AÇIKLAMASI

ü  Çankaya'da toplanan Yüksek Askeri Şura'ya dair bilgileri paylaşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “millet tankın önüne çıkmasaydı, caniler netice alabilirdi. YAŞ kararları bugün açıklanacak. 30 Ağustos beklenmeyecek YAŞ kararları derhal uygulanacak. Türkiye'de darbe yapılamayacak iklimi oluşturacağız" dedi. (DHA-Türkiye)

ü  400 PERSONELİN GÖREVİ SONLANDIRILACAK

ü  Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan tüm personelin giriş yılları, yükselmeleri, cemaate yakın olup olmadıkları araştırıldığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre, iç ve dış temsilciliklerde görevli 400 kişi bakanlıktan uzaklaştırılacağı ifade edildi. Bunlardan yaklaşık 40’ının meslek memuru (diplomat) olduğu belirtildi. 150’ye yakın kişinin de dış temsilciklerde görev yapmakta olduğu kaydedildi. (Habertürk-Türkiye)

ü  KILIÇDAROĞLU TÜRKİYE'DE KUTUPLAŞMA VAR

ü  Açıklama yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de kutuplaşan siyasi partilerin hatalarından ders çıkarması ve anlaşmazlıklarını gidermesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin yarattığı travmanın ardından siyasi partilerin, yeni bir başlangıç yapabileceğini belirtti.  (Associated Press-Avrupa)

ü  TSK'DA İSTİFALAR

ü  Türk Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İhsan Uyar, EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu TSK’dan istifa ettiği belirtildi. (AA-Türkiye)

ü  CHP, OHAL İZLEME KOMİSYONU KURDU

ü  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, OHAL uygulamalarını izleme komisyonu oluşturduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Umarım hükümet idam gibi bir çılgınlığa imza atmaz" dedi. (CNN Türk-Türkiye)

ü  EFKAN ALA: POLİSE AĞIR SİLAH VERİLECEK

ü  Türkiye İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Polis kendi kullanacağı kadar ağır silah edinecek. Bir şey olup da olmamış gibi davranmak bizim politikamız değil. Öyle bir düzenleme yapacaksınız ki güvenilmeyen insan bile bir şey yapamayacak. Kötü niyetli birileri gelse bile, kötü niyetlerini gerçekleştirilemeyeceği sistemi getireceksiniz. " dedi. (CNN Türk-Türkiye)

ü  TÜRKİYE'YE GELEN TURİST SAYISINDA TARİHİ DÜŞÜŞ

ü  Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre: Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Haziran'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40.86 azalışla 2.44 milyon kişiye gerileyerek, 1994'ten beri açıklanan veri tarihinin en büyük düşüşü kaydettiği belirtildi. (AA-Türkiye)

ü  HATAY'DA "ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ" İLANI

ü  Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada; Yayladağı ilçesi sınırı bölgesinde bulunan Kayapınar Hudut Karakolu ile Denizgören Hudut Karakolu arasında kalan bölgenin, 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini duyurduğu belirtildi. (DHA-Türkiye)

ü  FUAD HÜSEYİN HACİ MEHMUD İLE GÖRÜŞTÜ

ü  Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, Başkan Mesud Barzani'nin temsilcisi olarak, Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud ile Süleymani’ye de basına kapıla olarak 3 saat görüştü. Mahmud toplantı sonrası yaptığı açıklamada; ‘’Fuad Hüseyin'in Mesud Barzani'nin talimatıyla başlattığı temasların olumlu sonuçlanacağını’’, belirtti. (Pukmedia-Başur)

ü  ZÊBARÎ: IRAK, BM KONFERANSINA KATILMAMIZI ENGELLEDİ

ü  Kürdistan Bölgesi Hükümeti Uluslararası Örgüt Raporlarını Değerlendirme Komitesi başkanı Dîndar Zêbarî:’’Irak İçişleri Bakanlığı’nın, başta KBY’e heyetinin BM İnsan Hakları Konferensı’na katılmasını istedi, ancak daha sonra bu kararından vazgeçti. Bu, Irak hükümetinin KBY üzerinde tehlikeli planları olduğunun göstergesidir’’ dedi. (Basnews-Başur)

ü  ‘’BİR AYDA 14 MİLYON VARİL PETROL’’

ü  Hewlêr’de 270 yerli ve uluslararası şirket ve işadamın katılımıyla 2'inci Ekonomik Forumu gerçekleşti. Forumda konuşan Doğal Kaynaklar Bakanı Yardımcısı Taha Zengene: “Temmuz ayında çoğu Hurmala, Tawke, Taktak, Şeyhan petrol yatakları olmak üzere toplamda 14 milyon varil petrol üretildi. Üretilen petrolün 5 ile 7 bin varili Süleymaniye'nin Germiyan idari bölgesi, Helekan, Serseng ve Erbil yataklarından elde edildi’’, dedi. (Rudaw-Başur)

ü  AMMAR HEKİM FARUK KAYMAKÇİ İLE GÖRÜŞTÜ

ü  Irak Yüksek İslami Meclisi Başkanı Ammar Hekim, Türkiye’nin Bağdat Büyük elçisi Faruk kaymakçı ile Bağdatta görüştü. Hekim, Ankara’dan Irak ve Suriye ile ilgili tarihi gerçekler üzerine odaklanmasını ve ilişkilerini bu yönde geliştirmesini ve bir kez daha Türkiye’den askerlerini Irak topraklarından geri çekmesini, istedi. (Sümeriyenews-İrak)

ü  ESAD'DAN TESLIM OLAN MUHALIFLERE AF

ü  Suriye Devlet Başkanı Esad, gelecek 3 ay içerisinde silah bırakarak teslim olan tüm muhalif gruplar affedileceğini açıkladı. (Sputnik-Rusya)

ü  “SON PATLAMALARIN HEDEFİ CENEVRE GÖRÜŞMELERİNİ YENİLGİYE UĞRATMAKTIR”

ü  Suriye Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki son terör olaylarının asıl amacının Suriye krizinin çözümlenmesi amacıyla başlatılan Cenevre görüşmelerinin başarısız sonuçlanması olduğunu belirtildi. (Suriye Gerçekleri-Suriye)

ü  "HALEP’İN DOĞUSUNDAKI ÇETELER TÜRKİYE’YE KAÇIYOR"

ü  Suriyeli askeri uzmanlardan emekli general Sabit Muhammed, Suriye ordusunun Halep’teki son operasyonları sebebiyle çetelerin Türkiye’ye doğru kaçtığını söyledi. (YDH-İran)

ü  DİNİ ŞAHSİYETLER VE ULEMALAR BİLDİRİ YAYINLADI

ü  Suriye’nin Halep kentinde kadın ve erkek dini şahsiyetler ve ulemalar, muhtelif şekillerde oyuna getirilerek silah taşıyan tüm vatandaşları silahlarını teslim etme ve vatana yeniden dönmelerine çağrı yaptıkları bir bildiri yayınladılar. (Sana-Suriye)

ü  ‘’YEMEN’DE SİVİLLERİN KATLİAMI, SUUD REJİMİNİN ACİZLİĞİNİN İŞARETİ’’

ü  İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi: Yemen’in Taaz eyaletinin Sarari köyünde sivil katliamlarının devam etmesini Suud rejimine bağlı güçlerin acizliğinin işareti olduğunu ve bu süreç Suud rejimini, içinden çıkamayacağı bir bataklığa doğru sürükleyeceğini belirtti. (Tesnimhaber-İran)

ü  JEWİSH PRESS: AYETULLAH HAMANEİ OBAMA’YI KONTROL ETTİ

ü  Jewish Press sitesi: İran lideri Ayetullah Hamanei, Amerika Başkanı Obama’nın düşüncelerini okuyarak onu kontrol etmeyi başardığını, nükleer anlaşmanın üzerinden bir yıl geçtiği halde, Obama’nın İran nükleer silah üretme teçhizatını gizlice elde etmeye çalışıtğını yazdı. (Jewish Press-İsrail)

ü  ‘’HİZBULAHA LUBNANÊ DEST Bİ OPERASYONAN KİR’’

ü  Hizbullahên Lubnanê, li navçeyên sinor yên dinavbera Sûriye û Lubnanê li gundewarên ‘Wadî Bereda’ ku nêzi bajarokên Medaya û Zebedanê ne, bi mebesta qutkirina peywendiyên dinavbera hêzên opozisyonê û Qelemûna Rojhilat, bicih dibin û di heman demê de amadekariyên operasyonên leşkerî ji dikin. (Çavkani: Rudaw-Başur)

ü  ‘’ARAPLARLA ŞİİLERİN DÜŞMANLIĞI, ABD VE İSRAİL’İN GÜNDEMİNDE’’

ü  Filistin İslami Cihat Hareketi liderlerinde Hızır Habib: ‘’ABD ve İsrail Araplarla Şiilerin düşmanlığını gündemlerine aldığını ve eğer Türkiye’de yapılan darbe, başarılı olsaydı, Amerika ve İsrail Türkiye’de yönetimi ele geçirerek Türkiye’yi Filistin davasından uzaklaştıracaktı” dedi. (Farshaber-İran)

ü  ‘’HAMAS HER AY YAKLAŞIK 10 KİLOMETRELİK TÜNEL KAZIYOR’’

ü  İsrail güvenlik kaynakları, Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran İslamî Direniş Hareketi (Hamas)’ın yerin altında İsrail’e doğru ayda yaklaşık 10 kilometrelik tünel kazıdığını iddia etti. (Kanal 2 tv-İsrail)

ü  GENİŞLEME KOMİSERİ TÜRKİYE’YE YAPTIRIM UYGULANMASINI İSTEDİ

ü  15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de binlerce memurun açığa alınıp 13 bine yakın kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ve bazı komisyon üyeleri, Ankara’ya yaptırım uygulanmasını istediği belirtildi. (Politico News-İngiltere)

ü  “TÜRKİYE’DE GAZETECİLERE KARŞI CADI AVINI KINIYORUZ”

ü  Açıklama yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Örgütün Doğu Avrupa ve Orta Asya masası şefi Johann Bihr, “Kapsamı giderek artan gazeteci tutuklamalarının tek meşru amacının, darbe girişiminin sorumluları ve suç ortaklarını açığa çıkarmak olduğuna inanmak zor. Hükümeti eleştirmek ve Gülen Hareketi’ni destekleyen medya kuruluşları için çalışmanın, başarısız darbe girişimine karışmış olmanın bir kanıtı olmadığını tekrarlamaktan üzüntü duyuyoruz. Eğer yetkililer daha sağlam kanıt ortaya koyamıyorsa, fikirlerinden dolayı kişilere acı çektirmekten suçludur ve bu kabul edilemez. “olduğunu söyledi. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  ABD’DEN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ

ü  ABD  Dışişleri Sözcüsü John Kirby’ Geçmişte Türkiye’deki bu tür adımların ve basın özgürlüklerinin durumuna dair endişelerini dile getirdiklerini belirtti. Kirby, “Bunu, resmi organların, kolluk kuvvetleri ve yargının meşru siyasi tartışmaları caydırmak için kullanıldığı rahatsız edici gidişatın bir devamı olarak görüyoruz” diye konuştu. Darbe girişimini kınadıklarını da tekrar eden Kirby, aynı zamanda da Türkiyeli yetkililerle farklı düzeylerde yaptıkları görüşmelerde, itidalli olunması, hukukun üstünlüğü ve demokratik ilkelere bağlı kalınması çağrılarında bulunduklarını söyledi. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  ABD’NİN YENİ YÖNETİMİ KÜRDİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞINI DESTEKLEMELİ

ü  ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi John R. Bolton, yeni seçilecek ABD yönetiminin, Kürdistan’ın bağımsızlığını gündemleştirip desteklemesini gerektiğini söyledi. Bolton, ”Bağımsızlık kararı almaları en doğal haklarıdır. ABD’nin kendilerini destekleyeceğini umuyorum. Ancak Kürdler bağımsızlıklarını istikrarlı bir ortamda ilan etmeliler ki faydasını görebilsinler ’’dedi. (Reuters-İngiltere)

ü  HALEP'TE SİVİLLER VE ÇETELER İÇİN 4 KORİDOR OLUŞTURULACAK

ü  Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya ve Suriye hükümetinin Halep'te başlatacağı 'insani operasyon' kapsamında 3'ü siviller, 1'i de silah bırakmaya karar veren çeteler için olmak üzere 4 koridor oluşturulacağını söyledi. (Sputnik-Rusya)

ü  RUSYA'NIN KIRIM'DAKİ ASKERİ VARLIĞI ARTIYOR

ü  Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kırım'a kendi kendine yeten ordu birlikleri konuşlandırdıklarını söyledi. Ukrayna'daki durum ve uluslararası terör eylemlerinin artması nedeniyle ülkenin güneybatısının stratejik öneminin arttığını belirtti. (Islah Haber-Suriye)

ü  PUTİN'DEN İKİ FEDERAL BÖLGEYİ BİRLEŞTİRME KARARI

ü  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım ve Güney federal bölgelerinin birleştirilmesini öngören kararı imzaladı. (Sputnik-Rusya)

Lekolin.org Haber Merkezi

TAGS(ETIKETLER): 28TEMMUZ2016  BASIN  BULTENLERI