02.07/03.07.2016 BASIN BÜLTENLERİ
Basın Bültenleri / 06 Temmuz 2016 Çarşamba Saat 12:44

HABER ARALIĞI: 02.07/03.07.2016

ü  MHP RAPORU: DAİŞ’E KATILIM EN ÇOK HANGİ İLDEN?

ü  MHP Antep vekili Ümit Özdağ’ın açıkladığı DAİŞ Raporu’na göre; “Türkiye’nin Ege, Trakya, İç Batı Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde katılım az. Türkiye’nin güneyindeki en önemli eleman toplama alanı ise Adana. İstanbul dışında Türkiye’nin batısında en büyük havuza Bursa, Düzce, Sakarya, Kocaeli ve Yalova’yı kapsayan alandır” dedi. (Timetürk-Türkiye)

ü  ATATÜRK HAVALİMANINA SALDIRI EMRİNİ DAİŞ’İN TÜRKİYE EMİRİ VERMİŞ!

ü  Atatürk Havalimanı’ndaki saldırının emrini, ‘DAİŞ’in Türkiye sınır emiri’ olarak bilinen İlhami Balı’nın verdiği iddia edildi, Balı’nın çeteleri 2 bin 500 dolar maaşa bağladığını öne sürdü. (Bild Gazetesi-Almanya)

ü  TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNİN CANLANMASI TURİZME YANSIDI

ü  Rus Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov’la Soçi’de bir görüşen Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ikili ilişkilerde yaşanan olumlu gelişmelerin turizmi canlandırdığını belirtti. (Sputnik News-Rusya)

ü  ALMAN-TÜRK SAVUNMA BAKANLARI BİR ARAYA GELDİ

ü  Türk Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen ile bir araya geldi. Görüşmede, "Dikkat etmemiz gereken bir nokta var, o da terör örgütleri arasında ayrım yapmamaktır. DAİŞ'e karşı mücadeleyi birlikte yürütüyoruz ve yürüteceğiz" dedi. (AA-Türkiye)

ü  SURİYE POLİTİKALARININ YANLIŞLIĞI NEDENİYLE TERÖRÜN HEDEFİ OLDUK

ü  Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Türkiye'nin Suruç katliamından itibaren ‘terör sarmalına' girdiğini söyleyerek, son canlı bomba saldırısına ilişkin olarak da, "Türkiye'nin birçok yerinde yaşanan terör eylemlerini, Irak'ta ve Suriye'deki çizilmek istenen yeni sınırlardan soyutlayamazsınız. Suriye ve Irak politikalarının yanlışlığı nedeniyle terörün hedefi olduk" diye konuştu. (DHA-Türkiye)

ü  TÜRK ASKERİNİN LÜBNAN’DA GÖREV SÜRESİ UZATILDI

ü  Lübnan'da, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin 5 Eylül 2016'dan itibaren bir yıl daha uzatılması TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. (Fars Haber-İran)

ü  TÜRK GENELKURMAY BAŞKANI AKAR, KÖY KORUCULARIYLA İFTAR YAPTI

ü  Türk Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Köy Korucuları Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen ile 21 farklı ilden 51 köy korucusu, Merkez Orduevi'nde verilen iftarda bir araya geldi. (DHA-Türkiye)

ü  DAVUTOĞLU’NU GÖTÜREN MADDE BİNALİ YILDIRIM’A DA SUNULDU!

ü  Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi bırakma sürecini başlatan “AKP il ve ilçe başkanlarını görevden alma ve atama yetkisini” istemedi. AKP MKYK üyelerinin “yetkiyi size verelim” önerisi üzerine, Yıldırım, “Gerek yok, şimdilik kalsın” yanıtını verdi. (Cumhuriyet-Türkiye)

ü  CHP DIŞ POLİTİKA RAPORU AÇIKLANDI

ü  CHP MYK’ya sunulan dış politika raporunda Türkiye-İsrail arasında imzalanan anlaşma değerlendirildi. Raporda, Mavi Marmara gemisine yapılan baskının ardından Türkiye’nin, “özür”, “tazminat” ve “Gazze ablukasının kaldırılması” koşullarını ileri sürdüğü belirtilirken, ABD tarafından olumlu karşılandığı, her iki tarafça onaylanmasının ardından İsrail’de iki ülkenin büyükelçiliklerinin çalışmaya başlayacağı anımsatıldı. Dış politikada ‘ilişki geliştirme adına ‘yan çizme’ yaşandığı vurgulandı. (CHP MYK-Türkiye)

ü  HSYK BÜNYESİNDE 90 ‘TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇ İHTİSAS MAHKEMESİ’ BULUNUYOR

ü  TC bünyesinde Türkiye genelinde 90 civarında “terör ve örgütlü suçlara bakmakla yetkili ihtisas mahkemesi “bunuluyor. HSYK, davaların belli illerde yoğunlaşmasını göz önünde bulundurarak,  Ankara, İstanbul ve Şanlıurfa'ta 3 yeni ihtisas mahkemesi kurulmasını kararlaştırdı. Buna göre, Ankara'da 13. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM), İstanbul'da 22. ACM, Şanlıurfa'da 5. ACM kuruldu. (Resmi Gazete-Türkiye)

ü  113 HÂKİM VE SAVCININ GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

ü  Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, sürpriz bir kararnameye imza att. HSYK, imzaladığı kararname ile 6'sı idari, 107'si adli olmak üzere toplam 113 hâkim ve savcının görev yerini değiştirdi. (Aktif Haber-Türkiye)

ü  AB VE RUSYA BİRBİRİNE ALTERNATİF DEĞİLDİR

ü  Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yaptığı açıklamada; dış politikada çelişki bulunmadığını savunarak, "Bir tarafta AB, bir tarafta Rusya. Her ikisi ile de yola devam edebiliriz. Bu birbirine alternatif de değildir, rekabet de değildir. Çünkü bizim çıkarlarımız neyse biz onu yaparız.  (AA-Türkiye)

ü  “MISIR’LA GÖRÜŞMEYE HAZIRIM”

ü  Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; İsrail ve Rusya'nın ardından Mısır ile normalleşme adımını “Mısır’la Görüşmeye hazırım” diye verdi. (Yeni Şafak Gazetesi-Türkiye)

ü  139 VEKİL BAYRAMDAN SONRA İFADEYE GİDECEK!

ü  Cumhuriyet başsavcılıkları, bayram sonrası TBMM tarafından Adalet Bakanlığı’na gönderilen ve bakanlıkça iade edilen 682 dokunulmazlık dosyasıyla ilgili 139 vekili ifade vermek için çağırmaya başlayacağı belirtildi. Her milletvekili sadece dokunulmazlığı kaldırılan iddiadan yargılanacak. CHP’den 57, HDP’den 55 vekil ifade vereceği kaydedildi. (İdeal Haber-Türkiye)

ü  HDP İÇİN 'DOKUNULMAZLIK' AYARI: ‘ZORLA GETİRME’ KALKTI DİREK DAVA AÇILACAK

ü  Dokunulmazlığı kaldırılan vekillere gönderilen ifade çağrısında bir değişiklik yapıldı. Çağrıya uyulmazsa “zorla getirme” tedbiri uygulanacağına ilişkin uyarı, çağrı kâğıtlarından çıkarıldı. Savcılıkların, çağrıya uymayan vekiller hakkında ifadelerini almaksızın dava açabileceği belirtiliyor. (Evrensel Gazetesi-Türkiye)

ü  HAZİRAN'DA 15 KADIN KATLEDİLDİ

ü  Türkiye’de, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yayınladığı Haziran ayı raporunda, 2016 yılının ilk 6 ayında 153 kadının, Haziran ayında ise 15 kadının katledildiği belirtildi. Haziran ayında kadınların yüzde 55'inin bu yılın ilk 6 ayında geçen yıla oranla kullanımında yüzde 10 artış yaşanan silahla katledildiği aktarılan raporda, kadın cinayetlerinin en çok işlendiği kentler olarak İstanbul, Adana, Muğla, Kocaeli ve Manisa gösterildi. (BİANET-Türkiye)

ü  NÛJENKİRİNA BENDAVA MÛSİLÊ DESTPÊ DİKE

ü  Berdevkê Wezîrê Çavkaniyên Avê yê Iraqê Mehdî Reşîd got: Di çarçoveya nûjenkirina Bendava Mûsilê de, di navbera Wezareta Çavkaniyên Avê û kompanyaya Trevi ya Îtalî de li hevhatinek hat  hatiye îmze kirin, ku  wê di rojên pêş de alavên pêwîst bigehin herêmê  û di meha Tebaxê de jî dest bi kar bikin. (Rudaw-Başur)

ü  BALAFİRÊN TİRKİYÊ BAŞURÊ KURDİSTANÊ BOMBEBARAN DİKE

ü  Balafirên şer ên Tirkiyê sînorê esmanî yê Başûrê Kurdistanê derbas kirin û “gundên Sernê, Zêwe, Diregnî û çend cihên din ên girêdayî navçeya Amêdî ya li parêzgeha Dihokê” bombebaran kirin. Herwiha “Zêdetirî 2 saetan balafir li ser esmanê Dêrelok û Şêladizê geriyan. (Waar tv-Başur)

ü  İNGİLTERE'DEN PEŞMERGE’YE ASKERİ DESTEK

ü  İngiltere hükümeti tarafından yapılan açıklamada; Peşmerge güçlerine 1 milyon 400 bin paund (bir milyon 900 bin dolar) tutarında askeri desteğin verilmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi. (Reuters-İngiltere)

ü  70 BİN TÜRKMEN TEHLİKEDE'

ü  Irak Türkmen Cephesi Başkanı Aydan Maruf: Musul'u Kurtarma Operasyonu gerçekleştirildiğinde DAİŞ'in işgali altında bulunan Telafer'deki 70 bin Türkmenler'in can güvenliğinin tehlikeye gireceğini belirterek “Türkmenlerin de silahlandırılması” şeklinde talepte bulundu. (Erbilradyosu-Başur)

ü  MAXMUR’DA IRAK ORDUSU HAREKETE GEÇTİ!

ü  Irak Ordusu'ndan Binbaşı Emin Şehani: Musul’un Maxmur’un ilçesinde DAİŞ işgali altındaki bölgelere operasyon başlattıklarını, Karame köyünününün kurtarıldığını duyurdu. (Rudaw-Başur)

ü  MUSUL’UN HACI ALİ MAN BÖLGESİNİN %75’İ KURTARILDIĞINI DUYURDU

ü  Musul Operasyonlar Birimi Komutanı General Necim Cuburi: Musul’u geri alma çerçevesinde güney cephesinde ilerlediklerini, Dicle Nehri’ne yakın Hıvavi ve Dırbasman köyleri kurtarıldığını ve stratejik bir konuma sahip olan Haci Ali Man bölgesinin % 75’ini kontrol ettiklerini belirtti. (Rudaw-Başur)

ü  GORAN HAREKETİ: “HALİHAZİRDA REFERANDUMA İHTİYAÇ DUYULMUYOR”

ü  Goran Sözcüsü Şoreş Haci: Goran’ın Kürdistan Bölgesinin bağımsızlığını desteklediği, ancak politik ve ekonomik problemlerin bölgeyi felce uğrattığını, hâlihazırda referanduma ihtiyaç duyulmadığını belirtti. (Kurdpress-Başur)

ü  MISIR-BAĞDAT GÖRÜŞMESİ ARDINDAN BAĞDAT’TA MISIR ELÇİLİĞİ YENİDEN AÇILDI

ü  Bağdat'a resmi bir ziyarette bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Irak başbakanı Haydar İbadi, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Irak Meclis Başkanı Selim El-Cuburi, Irak Yüksek Meclisi Başkanı Abbar Hekim görüştü. Şükri, İbadi ile yaptığı görüşmede Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah Sisi'nin yazılı bir mesajını iletti, Mısır hükümetinin DAİŞ çetelerine karşı mücadelede Bağdat ile her türlü işbirliğine hazır olduğunu bildirdi. Görüşmenin sonrasında da Mısır'ın Bağdat Büyük elçiliğini yeniden açıldı. (Mehr Haber- İran)

ü  ATEŞKESE KATILAN BÖLGE SAYISI 172 OLDU

ü  Suriye’nin Humus, Halep bölgelerinde 2 yerleşim biriminin temsilcileriyle daha anlaşma sağlandığını bildiren Rusya’nın Suriye’deki ateşkes izleme merkezi sayısının 172’ye çıktığını duyurdu. (Sputnik-Rusya)

ü  EL NUSRA TÜRKİYE SINIRINDA BİR KASABAYI ELE GEÇİRDİ

ü  Suriye’de El Nusra çeteleri Türkiye sınırına yakın Kinsabba kasabasını ele geçirdiği bildirildi. (RİA Novosti-Rusya)

ü  AHMED CARBA, İRAN’LA GÖRÜŞÜYOR

ü  Suriye Ulusal Koalisyonu adlı İstanbul merkezli muhalif örgütün eski başkanı Ahmed Carba’nın İran’la temas kurduğunu söyledi. Suudi Arabistan’dan uzaklaştığını ve Suriye’de siyasi çözüm girişimleriyle ilgili olarak Rusya ve İran’a yakınlaşmaya çalıştığını açıkladı. (YDH-İran)

ü  ENKS SURİYE KÜRDİSTAN BÖLGESİ İÇİN ANAYASA HAZIRLADI

ü  ENKS 5 Temmuz 2016’da, Cenevre’de Amerika ve Avrupa’dan çok sayıda kişinin katılımıyla Work Shop (Atölye Çalışması) düzenleyecek. Suriye için Federal Sistem ile Suriye anayasasının hazırlanması ENKS Rojava için 132 maddeden oluşan bir anayasa hazırladı. (NerinaAzad-Başur)

ü  KDP-İ: “İRAN REJİMİ SİVİLLERİ HEDEF ALIYOR!”

ü  KDP-İ Yetkilisi Teymur Mustafayi: İran’ın sivilleri ve kamplarda yaşayanları hedef aldığını söyledi. (Kurdistanmedia-Pdk-İ)

ü  HALKIN MÜCAHİTLERİ’NDEN PDK-İ’YE DESTEK

ü  PDK-İ’ye Halkın Mücahitleri Örgütü’nden destek açıklaması geldi, “PDK-İ Peşmergelerinin İran’a karşı silahlı mücadelesini destekliyoruz” denildi. (Kurdistanmedia-Pdk-İ)

ü  POLONYA’YA İKİ MİLYON VARİL HAM PETROL İHRAÇ EDİLDİ

ü  İran Petrol Milli Firması Uluslararası İşler Bölümü Başkanı Muhsin Kamseri: Geçen hafta ‘Hark adasında’ petrol tankerlerine yüklendiği iki milyon varil ham petrol Polonya’ya ihraç ettiklerini, bu satış üç ay süren müzakerelerin ardından gerçekleştiğini ve Polonya’ya ham petrol ihracatının sürekli olabilmesi için iki taraf arasında uzun vadeli anlaşma imzalanması gerektiğini belirtti. (İrna-İran)

ü  LÜBNANLI KADINLAR DA ÇETELERE KARŞI SİLAHLANDI

ü  Lübnan'ın Suriye sınırında bulunan Hristiyan kasabası El Kaa’da kadınlar, çetelerin saldırılarına karşı silahlanarak askeri birlik kurdu. (İmc Tv-Türkiye)

ü  İSRAİL-TÜRKİYE ANLAŞMASI

ü  “İsrail ve Türkiye anlaşması başta askeri işbirliği artırmak amaçlı gerçekleşiyor. Suriye ve Ortadoğu konusunda iki ülke işbirliğini artırmak istiyor. Askeri işbirliğinin yanı sıra dile getirilen bir diğer önemli etken de enerji. Kıbrıs ve İsrail açıklarındaki doğalgazın satışı en kolay Türkiye üzerinden sağlanabilir. Ekonomik çıkarların yanı sıra Ankara'nın Ortadoğu'da gözettiği siyasi dengeler de yakınlaşma sürecini tetikledi. İran ve Suriyeli Kürtler dile getirilen iki siyasi etken. İran'ın artan nüfuzu ve Suriyeli Kürtlerin (Burada PYD konusuna vurgu yapılıyor) geleceğine ilişkin endişenin Türkiye'yi İsrail'e doğru yönelttiği ifade ediliyor.” (Ehlibeyt-Analiz-İran)

ü  TALİBAN ABD'YE SESLENDİ: “İŞGALİ BİTİRİN!”

ü  Yeni Taliban lideri Heybetullah Ahundzade Afganistan'daki "işgali" sona erdirmek için ABD'ye çağrıda bulundu; “Afgan Müslümanları ne senin kuvvetin ne de kurnazlığın korkutur, ABD'nin gücünün bölgede etkisiz olduğu kabul etmesini, gerçekleri itiraf ederek de işgale son vermelerini” istedi. (Sumeriyenews-Suriye)

ü  “TÜRKİYE’NİN İSRAİL VE RUSYA’YA YAKINLAŞMASI, YENİ ORTADOĞU İÇİN FIRSATTIR”

ü  Türkiye’nin İsrail ve Rusya’ya yakınlaşması, yeni Ortadoğu’nun inşa edilmesi yönünde bir fırsat olduğunu, bu süreç hatta Beşar Esad’ı Erdoğan için iyi bir komşuya dönüştürebileceğini yazdı. (Haaretz Gazetesi- İsrail)

ü  NASRULLAH: TÜRKİYE SINIRLARINI DAİŞ’E AÇTI, BU HALE GELDİ

ü  Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah: “Türkiye Cumhurbaşkanı’na sormak gerekir, Türkiye Suriye’ye siyasi açıdan destek vererek sınırlarını DAİŞ’e açtı ve onlara silah verdi, hastanelerini teröristlerin hizmetine sundu ve Türkiye DAİŞ için elinden geleni yaptı” dedi. (Farshaber-İran)

ü  BİNLERCE SIĞINMACI YUNANİSTAN'DAN ÜLKESİNE GERİ DÖNDÜ'

ü  Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) Atina bürosu sözcüsü Christina Nikolaou, sene başından bu yana yürütülen bir program çerçevesinde 3 bin 245 sığınmacının ülkelerine geri dönmek için kaydolduğunu açıkladı. Çoğunluğun Fas, Pakistan, Afganistan, Bangladeş ve diğer Asya ile Kuzey Afrika ülkelerine geri döndüğünü belirtti. (DW-Almanya)

ü  ALMANYA SAVUNMA BAKANI İNCİRLİK'TE

ü  Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, İncirlik Askeri Üssü'nü ziyaret etti. Üsteki Alman askerleriyle bir araya gelen Von der Leyen, silahlı kuvvetler mensuplarına bir konuşma yaptı. (DW-Almanya)

ü  “ABD'DEN RUSYA'YA İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ!”

ü  Josh Rogin, “Washington, Suriye jetlerinin ABD destekli isyancıları bombalamaması karşılığında, Rus hava kuvvetleriyle El-Nusra çetelerine karşı güçlerini birleştirmeyi önerdi. Haftalarca süren pazarlıkların ardından hazırlanan anlaşma metninin pazartesi günü Moskova’ya gönderildi. Anlaşmaya ABD Başkanı Barack Obama bizzat onay verdi”. (Washington Post-Josh Rogin-ABD)

ü  AB, RUSYA YAPTIRIMLARINI 6 AY DAHA UZATT

ü  Avrupa Birliği, Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay uzatmaya karar verdi.  Uzatılan ekonomik yaptırımlar uyarınca, AB üyesi 28 ülke, Rusya’ya silah satışı yapmayacağı ifade edildi. Yaptırımlarla, Rusya’nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor, Rus kamu bankaları Avrupa’da finans sektöründen dışlanacağı kaydedildi. (Dünya Bülteni-Türkiye)

ü  RUSYA GIDA AMBARGOSUNU 1 YIL UZATTI