30.06/01.07.2016 BASIN BÜLTENLERİ
Basın Bültenleri / 06 Temmuz 2016 Çarşamba Saat 11:59

HABER ARALIĞI: 30.06/01.07.2016

ü  TSK TOPLANTILARINA AKP YÖNETİCİSİ KADINLAR VE SODES’TE KATILIYOR!

ü  “Türk Sivil Kuvvetleri” adı altında Amed, Wan ve Mêrdîn’de yapılan toplantılara, AKP’ye yakın bazı kadınların katıldığı ve burada SODES ve AKP Kadın Kolları ile valiliklerin ortak çalışmasının kararlaştırıldığı öğrenildi. Özellikle soykırım saldırılarının yoğunlaştırıldığı merkezlerde faaliyet yürütecek olan kadınlar, “yardım” ve “harçlık” adı altında Başbakanlık tarafından gönderilen ayni ve nakdi yardımlar üzerinden propaganda yapıyor. Yardımları, “Ak Kadınlar” adı altında propaganda amaçlı dağıttığı belirtiliyor. (Özgür Gündem-Türkiye)

ü  ERDOĞAN VE PUTİN G20 ZİRVESİ'NDE GÖRÜŞECEK

ü  Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in, 4-5 Eylül'de Çin'de düzenlenecek 2016 G20 Hangzhou Zirvesi öncesinde görüşecek. (Sputnik News-Rusya)

ü   “RUSYA, SURİYE YAKINLAŞMAMIZIN AMACI PKK VE PYD'DİR”

ü  Son dönemde Türkiye’de AKP’nin yan partisi gibi çalışan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İsrail ve Rusya'dan sonra Türkiye'nin ilişkilerini normalleştireceği ülkenin Suriye olduğunu kaydetti: “Türkiye'nin Suriye ile işbirliği yapması artık her iki ülke içinde kaçınılmaz. Rusya ile işlerin düzeltilmesi Suriye ile işbirliğini getirecek” derken yakınlaşmanın nedenini PKK ve PYD olduğunu söyledi. (Vatan Gazetesi-Türkiye)

ü  RUSYA VE İSRAİL AÇIKLAMASI

ü  TC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsrail ile ilişkiler hakkında, " Büyükelçi ataması gecikmeden yapılır" dedi. Kalın, "Filistin politikamız değişmedi" diye savundu. (Timetürk-Türkiye)

ü  TÜRKİYE NE İSTEMİŞTİ? İSRAİL NE VERDİ?

ü  Türkiye-İsrail ile üzerinde mutabakat sağlanan anlaşmaya göre; -Resmi bir özür olmayacak. İsrail tazminat yerine insani fon aracılığıyla mağdurlara 21 milyon dolar ödeyecek. -Gazze’ye abluka sürecek. Yardımlar İsrail’in denetlediği Aşdod Limanı’ndan yapılacak (Fars Haber-İran)

ü  DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ'IN FEZLEKELERİ SAVCILIKTA

ü  HDP’li vekillerin ‘yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu toplam 6 milletvekili hakkında hazırlanan 8 fezleke, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaştığı belirtildi. (Akşam gazetesi-Türkiye)

ü  DERSİM’DE 20 ALAN SİVİLLERE YASAK BÖLGE İLAN EDİLDİ

ü  Dersim Valiliği'nden yapılan açıklamada, operasyonlar nedeniyle Dersim merkez, Ovacık ve Nazımiye ilçesi sınırları içindeki 20 ayrı bölgenin 28 Haziran’dan 12 Temmuz’a kadar özel güvenlik bölgesi olarak ilan edildiği belirtildi. Söz konusu bölgelere mülki amirin izni olmadan girişlerin yasaklandığı ifade edildi. (Dersim Valiliği-Türkiye)

ü  SÊRT’TE ÇOK SAYIDA ALAN SİVİLLERE YASAKLANDI

ü  Sêrt Valiliği tarafından, çok sayıda alan askeri operasyonların önünün açılması için sivillere yasaklandı. Eruh ilçesi Okçular köyünün güneyi, Eruh - Yanıkses köyünün doğusu, Eruh - Görendoruk köyünün kuzeyi, Eruh - Kuşdalı köyünün güneyi, Eruh -Çaçi dağları bölgesi, Tillo ilçesi Akyayla köyünün doğusu, Siirt - Pervari ilçesi Palamutlu ve Tosuntarla köylerinin güneyi, Pervari - Doğanca köyünün batısı, Eruh - Bilgili köyünün kuzeyi, Eruh - Yeniçizmeli köyünün kuzeyi ve doğusu ile Siirt Merkez Ekmekçiler köyünün doğusu arasında bulunan bölgeler, 3 Temmuz - 17 Temmuz 2016 tarihleri arasında 'Özel Güvenlik Bölgesi' ilan edilmiştir. (Siirt Valiliği-Türkiye)

ü  TÜRKİYE’DE TURİZM ÇÖKÜYOR!

ü  Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs'ta yüzde 34.7 azalışla 1994 yılından bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Gelen turist 2 milyon 485 bin olduğu belirtildi. (Haberdar-Türkiye)

ü  PUTİN, TÜRKİYE’YE KISITLAMA İPTALİ KARARNAMESİNİ İMZALADI

ü  Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye yönelik tur satışı ve charter uçuşları kapsayan kısıtlamaların iptalini öngören kararnameyi imzaladı. Türk hükümeti ile Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere dair görüşmelerin yapılmasına, görüşmelerin sonucu doğrultusunda 28 Kasım 2015’te yürürlüğe konulan ekonomik yaptırımlarda değişikliğin değerlendirilmesine karar verildi. (CNNTürk-Türkiye)

ü  DAİŞ ÇETELERİ ‘UYUYAN HÜCRELER’ LİSTESİ HARİTASINI AÇIKLADI

ü  DAİŞ çeteleri, ‘hilafetinin ikinci yılı’ vesilesiyle Türkiye, Suudi Arabistan, Cezayir, Lübnan, Bangladeş, Fransa ve Tunus’ta “uyuyan hücreler” oluşturduğu ülkeler arasında gösterdi. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  İSTANBUL SALDIRISINI YAPAN ÇETELERİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

ü  İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 44 kişinin ölümü, 230’dan fazla kişinin de yaralanmasına neden olan terör saldırısını gerçekleştiren 3 canlı bombadan birinin Dağıstan asıllı Rus vatandaşı, diğer ikisinin de Kırgız ve Özbek vatandaşları oldukları tespit edildi. Saldırının ardından İstanbul Pendik, Başakşehir ve Sultanbeyli ilçelerinde 3’ü yabancı uyruklu 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan zanlılar, emniyete götürüldü. (İstanbul Emniyet Müdürlüğü-Türkiye)

ü  PANAMA BELGELERİNDEN AKP’NİN İHALE KRALI ÇIKTI

ü  AKP’nin ihale kralı Mehmet Cengiz, MossFon üzerinden 6 off-shore şirket kurdu. Şirketleri kurarken tümünde yetkiyi ABD’de dolandırıcılık suçlamasıyla aranan Şeref Doğan Erbek’e verdi. Rıza Sarraf’ın Savcısı Preet Bharara’nın 70 yıl hapis istemiyle aradığı Erbek, ABD’ye adım atar atmaz tutuklanacak. (Cumhuriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  YNK: EM BİBİN 2 DEWLET BAŞTİR E!

ü  Endamê Polîtboruya YNKê Seidî Ehmed Pîre li Hewlêrê di derbare rewşa navxweyi ya Kurdistanê de axivi u got: “Lidarxistina referandumê mafê me ye. Hevdemî lidarxistina referandumê nayê wê wateyê ku em dê li dijî Bexda û Hikûmeta Iraqê bisekinin. Pêwîst e Kurdistan û Iraq bibin 2 dewletên cîran, ji ber ku Kurd li gel Iraqê naguncin. (Estanews-Başur)

ü  Lİ XURMATUYÊ Jİ 1000 MALÎ TENÊ 15 MAL MAN!

ü  Welatiyên Kurd û welatiyên mezheb’ên Sunnî, li taxên Tîn û Eskerî yên Xurmatuyê ji ber gefên milîsên Şîe û rewşa xirab a ewlehiyê ji bajarê Xurmatuyê derdikevin û koçberî Kerkûk û Kelarê dibin. Niha li her du taxan ji 1000 malan tenê 15 mal mane. (Rudaw-Başur)

ü  BARZANİ İBADİ’YE TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

ü  Mesud Barzani, Irak ordusunun Felluce’yi kurtarması vesilesiyle Irak Başbakanı Haydar İbadi’yi telefonla arayarak tebrik ederken, aralarında işbirliğinin süreceği mesajı verildi. (NerinaAzad-Başur)

ü  BAŞUR’DA UYUŞTURUCUDAN 433 TUTUKLAMA!

ü  Hewlêr Uyuşturucuyla Mücadele Birimi verileri; Hewlêr, Süleymaniye ve Duhok illerinde bu yılın ilk 6 ayında uyuşturucu madde ticareti ve kullanımı suçundan 433 kişinin gözaltına alındı. Yılın ilk 6 ayında Hewlêr’de yaklaşık 78 bin farklı uyuşturucu hapı, 8,5 kilo esrar, 5,5 kilo haşhaş, 200 gram eroin ve 5,5 kilo şişe türü uyuşturucu ele geçirildi. Bu maddeler Irak’ın güneyinden geliyor. (Rudaw-Başur)

ü  ABD’DEN IRAK GÜVENLİK GÜÇLERİNE 2 MİLYAR 700 MİLYON DOLAR

ü  Bağdat’ta Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari ve ABD Bağdat Büyükelçisi Stewart Jones arasında bir anlaşma imzalandı. Anlaşma gereği Washington, Irak askerileri için Bağdat’a 2 milyar 700 milyon dolar borç vereceğini ve Bağdat yönetiminin, bu meblağdan 200 milyon dolarını Peşmerge Güçleri’ne göndereceğini aktarıldı. (Erbil Radyosu-Başur)

ü  RUSYA: “PEŞMERGE'YE SİLAH GÖNDERMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

ü  Rusya'nın Irak Büyükelçisi İlya Morgunov, Rusya tarafından sevk edilen silahların Musul'un teröristlerden kurtarılması için aktif şekilde kullanılacağını, bir uçak Irak ordusunun ihtiyaçları için Bağdat'a, bir başka uçak ise Peşmergelerin ihtiyaçları için Bağdat üzerinden Hewlêr’e uçacağını belirtti. (NerinaAzad-Başur)

ü  MC GURK’TEN MUSUL’A OPERASYON SİNYALİ

ü  ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda DAİŞ’le mücadele oturumunada açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama'nın DAİŞ'le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk’ten “Musul önemli bir askeri meydan okuma olduğu kadar siyasi, diplomatik ve insani bir mücadele de olacak” diyerek Irak’ta Felluce’nın DAİŞ’den temizlenmesinden sonra sıranın Musul’da olduğunu, bu kente yönelik yeni bir askeri operasyonun planlandığını belirtti. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  NİNOVA VALİSİ: 15 BİN AŞİRET ÜYESİ MUSUL OPERASYONUNA KATILACAK

ü  Irak'ın Ninova ilinin Valisi Nevfel Hamadi, Ninova Aşiret Güçleri Komutanı Luveys Yusuf ile yaptığı ortak açıklamada: “Musul operasyonuna 15 bin aşiret üyesinin, gönüllü olarak katılacak.” Güçlerinin hükümet nezdinde yasal izne sahip olduğunu, mali ve idari olarak Haşdi Şabi çatısı altında yer alacaklarını, ancak askeri emirlerin alınması ve hareket konusunda Ortak Operasyonlar Komutanlığına bağlı olacaklarını belirtti. (Basnews-Başur)

ü  MALİKİ'DEN TÜRKİYE'YE ATATÜRK HAVALİMANI SALDIRISI MESAJI

ü  44 kişinin hayatını kaybettiği Atatürk Havalimanı saldırısını kınayan eski Irak Başbakanı Nuri El Maliki, saldırının çetelere ‘radikal ve terörist güçlere kapıları açmanın doğal bir sonucu’ olduğunu söyledi. (Sosyal Media-Twitter-Irak)

ü  “KUZEY IRAKLI KÜRTLER 3 PARÇAYA BÖLÜNDܔ

ü  Irak Parlamentosu İslami Topluluk üyesi Ahmed Reşid: Kürtler’in Bağdat’ta bölünmesine yol açtığını, KYB ile Goran, İslami partiler ve KDP tarafı Kürtleri 3’e böldüğünü söyledi. (Tesnimnews-İran)

ü  ESAD’IN TÜRKİYE İDDİASI: ‘EL ATINDAN ANLAŞMAK İÇİN YETKİLİLER GÖNDERİYORLAR!”

ü  "AKP Esad'la anlaşmanın yollarını arıyor, Cezayir'de toplantı yaptılar" iddiasının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'tan çarpıcı açıklama geldi. Esad, Türkiye’yi kast ederek kendilerine karşı olan ülkeler için "bize siyasi olarak saldırıyor ardından da, özellikle de güvenlik konularında, el altından anlaşmak için yetkililer gönderiyorlar" dedi. (SBS Tv-Avusturalya)

ü  RUSYA’NIN ESAD'IN GİTMESİNE İKİ ŞART

ü  Kremlin ve Rusya Dışişleri Bakanlığı: Rusya Esad'in gitmesine iki şartı var: İslâmî grupların iktidara gelmemesi ve Suriye'deki askerî üslerini elinde tutma garantisi. (Islah Haber-Suriye)

ü  YAĞMALAYIP TÜRKİYE’YE GÖTÜRDÜLER