28/29.06.2016 BASIN BÜLTENLERİ
Basın Bültenleri / 02 Temmuz 2016 Cumartesi Saat 07:58

HABER ARALIĞI: 28/29.06.2016

ü  AKP REJİMİ’NİN BAKURÊ KÜRDİSTAN’I TASVİYE PLANI

ü  AKP rejimi, Mardin'in Midyat, Van'ın Erciş ilçelerini il yapmayı ve Şırnak il merkezini Cizre, Hakkâri il merkezini de Yüksekova olarak değiştirmeyi gündemine aldı. Şırnak'ın isminin Nuh olarak değiştirilmesi de rejimin gündeminde yer alıyor. Midyat ve Erciş’in il yapılması durumunda Mardin ve Van ‘ın nüfusları 750 binin altına düşeceği için büyükşehir belediyesi statüleri ortadan kalkıyor. Her iki büyükşehir belediyesini de DBP yönetiyor. (DHA-Türkiye)

ü  AKP İKTİDARINDA 11 BİN 668 KİŞİ İŞKENCE GÖRDÜ

ü  Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen İşkence Görenlerle Dayanışma Günü çerçevesinde açıklamalarda bulunan CHP Parti Meclisi üyesi ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP iktidarları boyuncu işkence ve kötü muamelenin bir hükümet politikası olarak istikrarlı şekilde sürdüğünü ifade etti. Tanrıkulu, “2002 yılında 988 kişi, 2003 yılında 72’si çocuk olmak üzere 600 kişi, 2004 yılında 193 kişi, 2005 yılında 988 kişi, 2006 yılında 339 kişi, 2007 yılında 320 kişi, 2008 yılında 269 kişi, 2009 yılında 259 kişi, 2010 yılında 228 kişi, 2011 yılında 243 kişi, 2012 yılında 323 kişi, 2013 yılında 228 kişi, 2014 yılında 1039 kişi ve 2015 yılında 5671 kişi, toplamda 11 bin 668 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. (Birgün-Türkiye)

ü  TÜRK BAKANLAR KURULU TOPLANTISI SONRASI 'AB' AÇIKLAMASI: AB MÜZAKERELERİNE DEVAM!

ü  Türk Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamada bulunan Numan Kurtulmuş, "Türkiye, AB ile olan müzakerelerini kesintisiz devam ettirmektedir. Türkiye'nin vize serbestisi konusunda üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirdiği açıktır" dedi. (DHA-Türkiye)

ü  BÜLENT ARINÇ: HER AN SEÇİM OLABİLİR, REFERANDUM GÜNDEME GELEBİLİR

ü  Manisa'da AKP Manisa İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftara  yemeğinde konuşan AKP kurucularından TBMM eski Başkanı ve Başbakan eski Yardımcısı Bülent Arınç, 'her an seçim olabilir, hazır olun' mesajı verdi. (Timetürk-Türkiye)

ü  MHP 10 TEMMUZ'DA KURULTAY YAPMAYACAK

ü  Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada; "Hukuken 10 Temmuz'da Genel Başkan ve genel merkez organlarının seçiminin gerçekleşmesi şu aşamada ve tablo karşısında mümkün değildir" dedi. (AA-Türkiye)

ü  ERDOĞAN'A FARC MODELİ ÖNERİSİ

ü  AKP’li eski bakanı Salim Ensarioğlu, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, PKK ile mücadelede Kolombiya'daki Farc modelini önerdiğini belirterek, "Bir taraftan mücadele sürerken, diğer yandan görüşmelerin yapılması gerektiğini, mücadelenin ömür boyu süremeyeceğini söyledim" dedi. (DHA-Türkiye)

ü  “MISIR PKK İLE TEMASTA, 6 AYDA 3 KEZ GÖRÜŞTÜLER” İDDİASI

ü  Mısır’ın PKK ile temasta olduğunu iddia eden gazete, Türk MİT’ine dayandırdığı haberinde Kahire yönetiminin PKK ile 6 ayda 3 kez görüştüğünü öne sürdü. (Hürriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  İFTAR YEMEĞİNDE DİPLOMASİ

ü  Türk Başbakanı İsrail, Rus ve Mısır Büyükelçileri ile iftar yemeğinde bir araya geldi. (Hürriyet Gazetesi-Türkiye )

ü  6 İLDE SİLAH KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU

ü  İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Şirnex, Edirne, Muş, Mêrdîn ve Trabzon’da bin 500 polisin katılımıyla silah kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirildiği belirtildi. (Haber 7-Türkiye)

ü  ÖZ YÖNETİM SALDIRILARINDA 8 BİN KORUCU YER ALDI

ü  Korucu Derneği Başkanı Ziya Sözen, “Lice’deki operasyona 2 bin korucu katıldı. Operasyonlar kapsamında daha önce de Sur, Cizre, Şırnak merkez, Yüksekova ve Nusaybin’de 6 bin korucu görev aldı. Şehiriçi operasyonlarda toplam 8 bin korucu görev yaptı” ifadelerini kullandı. (AA-Türkiye)

ü  TÜRK-İSRAİL ANLAŞMASINDA 8 ANA NOKTA

ü  Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için Roma’da yapıldığı açıklanan anlaşmayla ilgili ana hatlar şunlardır: İsrail ve Türk devleti, Büyükelçilerin karşılıklı olarak gönderilmesi ve karşılıklı devlet ziyaretleri de dâhil olmak üzere tam diplomatik ve normalleşmiş ilişkilerini yeniden kurulması. İki taraf ayrıca NATO ve BM gibi uluslararası forumlarda birbirlerinin çıkarlarını zedeleyeceği düşünülen biçimde hareket etmekten kaçınacaklarını da taahhüt edeceklerdir. İsrail’in, Türk yardımının İsrail denetiminden geçtikten sonra Aşdod limanı üzerinden Gazze’ye ulaştırılmasına izin vereceğini vaat etmesi karşılığında, Türkler Gazze’deki ablukanın kaldırılması taleplerinden vazgeçeceklerdir. İsrail, ayrıca Türklerin Gazze’de yeni bir elektrik santrali, (Almanya ile işbirliği çerçevesinde) bir deniz suyu arıtma tesisi ve bir hastane inşa etmesine izin verecektir. Anlaşma, Eylül 2014’ten beri Gazze’de kayıp olan İsrailli sivil Avera Mengiustu’nun geri dönüşü veya aynı yılın daha önceki bir zamanında “Koruyucu Eşik Operasyonu”nda öldürülen Oron Shaul ve Hadar Goldin’in kalıntılarının geri dönüşü ile ilgili bir madde içermiyor. Fakat Türk hükümeti, Hamas’la bağlantıları aracılığıyla askerlerin kalıntılarının iade edilmesinin sağlanmasında çaba göstereceğine söz veriyor. Ayrıca gerekli durumlarda İsrail ve Hamas arasında aracı olacağında da mutabık kaldı. İsrail, Mavi Marmara olayında öldürülen ya da yaralananların ailelerine para sağlayacak, Türkiyeli bir insani yardım fonuna yaklaşık 21 milyon dolar aktaracaktır. Türkiye, Türk mahkemelerinde Mavi Marmara olayına karışmış olan İsrailli yetkililere karşı açılmış tüm yasal süreçleri sona erdirecek. Türkiye, ülkelerini Hamas’ın ülkelerini İsrail aleyhindeki eylemleri için bir üs olarak kullanmasını engelleyecektir. Bunun karşılığında İsrail, Türkiye’nin Hamas’ın komuta merkezini ülkesinden sürme talebini feshetti. Gil-Ad Shaer, Naftali Frenkel ve Eyal Yifrach isimli İsrailli çocukların 2014 yazında Gush Etzion’da kaçırılıp öldürülmesinden sorumlu olan üst düzey Hamas üyesi Salih el-Aruri artık Türkiye’de değil ve yetkililer Aruri’nin dönmesine izin verilmeyeceğine söz verdiler. İki ülke askeri işbirliğine geri dönecekler ve yeniden istihbarat paylaşmaya başlayacaklardır. İki ülke, İsrail’in doğalgaz rezervlerinin çıkartılıp taşınabilmesi için bir doğalgaz boru hattının döşenmesi konusunda resmi görüşmelere başlayacaklardır. Türkiye, İsrail’den doğalgaz satın alıp Avrupa pazarlarına satmada ilgi gösterecektir. Anlaşmada İsrail'in Mavi Marmara saldırısında öldürdüğü 10 Türk vatandaşının yakınlarına ödenmek üzere vereceği 21 milyon doların tazminat olarak değil, adeta Türkiye'deki bir insani yardım fonuna yapılacak bağış şeklinde yer alması dikkat çekici bulundu. (Yediot Ahronot gazetesi-İsrail)

ü  HAMDAN: TÜRKİYE’NİN İSRAİL’LE ANLAŞMASI TÜRKİYE’NİN KARARIDIR

ü  Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerini normalleştirmesini onayladığına dair iddiaları rededen Hamas Dış İlişkiler Sorumlusu Usame Hamdan: “Türkiye’nin işgalci İsrail’le yakınlaşma anlaşması Türkiye’nin kararıdır. Bu kararın Hamas’la hiçbir ilişkisi yoktur ve Hamas bunun kendi onayı ile gerçekleştirildiğini reddetmektedir” dedi. (Neba haber-Hamas)

ü  İSRAİL’İN ARAPLARLA TİCARETİ TÜRKİYE VE KIBRIS ÜZERİNDEN

ü  İsrail Körfez ülkeleriyle ticaretinin büyük bölümünü Türkiye ve Kıbrıs üzerinden gerçekleştiriyor. İsrail İstihbarat ve Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz: “Gazze’nin ekonomik sorunları Gazze şeridine köprü olacak bir yüzer liman ile çözülürse Gazze-İsrail ortak sınırı yıllarca devam edecek bir barış sınırı olabilir”, dedi. (Rey el-Youm Gazetesi-Zubeyr Endraus- Filistin)

ü  ‘İHH’ İSRAİL-TÜRKİYE ANLAŞMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

ü  İHH 13 madde ile Türkiye-İsrail Anlaşmasına tepki gösterdi. Buna göre İHH: 1- Ablukanın kaldırılması yerine “Ambargonun hafifletilmesi” kabul edilemez. 2- Aşdod Limanı üzerine kurgulanacak bir anlaşma ablukanın yumuşamasını değil aksine resmi olarak tanınmasını sağlayacaktır. 3- Yürütülen görüşmelerde Mavi Marmara davalarının telaffuz bile edilmemelidir. Davaların düşürülmesi anlaşmanın gizli veya açık hiçbir şekilde parçası olmamalıdır. (Kaynak: Star Gazetesi-Türkiye)

ü  PKK - TÜRKİYE ARASINDA İSLAMİ ARABULUCU

ü  Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin El-Karadaği: Kuzey Kürdistan ile Türkiye'de yaşanan şiddetin durması ve Türk devletiyle PKK’nin tekrar diyalog masasına dönmesi için girişiminde bulunduklarını söyledi. (Rudaw-Başur)

ü  AKP’NİN BAŞKANLIK ÇIKMAZI

ü  Gezici’nin yaptığı ankete göre halk olası bir referandumda, başkanlık sistemine ‘hayır’ diyor. Buna göre, bir erken seçimin gündeme gelmesinin ön şartı, Meclis’te AKP’ye 376 sandalye kazandırma ihtimalinin olmasıdır. Böylece halkın destek vermediği başkanlık sistemi Meclis kararıyla anayasaya girecektir. 376’nın ön şartı da MHP’nin seçime ikiye bölünmüş ve her iki parçası da barajın altında kalacak şekilde girmesidir. Gezici’nin diğer anket sonucuna göre ise MHP erken seçimde % 12 oy alıyor. (Yarına Bakış Gazetesi-Türkiye)

ü  BÖLGESEL ÇIKARLARI AÇISINDAN KDP İLE PKK ANLAŞMALI

ü  Amerika’nın Esad’ı vurmak ve DAÎŞ’in sonlandırılması için yaptığı hazırlıkları, KDP ile PKK’nin yakınlaşmasını gerektiriyor. (Rudaw- Rebwar Kerim Weli-Başur)

ü  “PKK TÜRKİYE’YE DÖNÜK EYLEMLERİNDE SINIRLARI KULLANMASIN!”

ü  Kürdistan Federe Yönetimi, sınır bölgelerinin İran ve Türkiye tarafından bombalanması ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. “Komşu ülkelerle olan dostluk siyasetini, uluslararası hukuk çerçevesinde, sınırların güvenliğini korumak ve barışçıl siyasetini devam ettirmeyi her zaman özenle vurgulamıştır ve bazı muhalif güçlerin İran'a ve PKK'nin Türkiye'ye yönelik saldırılarında Kürdistan sınırı ve topraklarını kullanılmalarını kınıyoruz denildi.” Açıklamada Medya Savunma Alanlarının bombalanması sırasında yaşamını yitiren siviller ve telef edilen arazi ve hayvanlardan ise hiç bahsedilmemesi dikkat çekti. (Basnews-Başur)

ü  PDK Û YNK Jİ BO ARAMKIRINA REWŞA SÎNOR KOMÎTEYEK AVA KIRIN

ü  Rêveberê Giştî yê Pêwendiyên Îran û Iraqê li Fermangeha Pêwendiyên Derve yê Herêma Kurdistanê Ebdûlah Akreyî got: Beriya topbaranê di 23’ê Hezîranê de Ji bo aramkirina rewşa sînorên Rojhilat û Başûrê Kurdistanê, PDK’ê û YNK’ê komîteyeke hevbeş ava kirine. Li ser navê PDK’ê Kerîm Şengalî û liser navê YNK’ê jî Sedî Ehmed Pîre wê cih bigirin û hevditinan bikin. (Pukmedia-Başur)

ü  KDP YEKGIRTU İLE GÖRÜŞTÜ

ü  Neçirvan Barzani Hewlêr’de Yekgırtu Genel Merkezi’ni ziyaret ederek, Genel Sekreter Selahaddin Behaeddin ile görüştü. (Erbilradyosu-Başur)

ü  BARZANİ PSK HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ

ü  Mesud Barzani Kürdistan Sosyalist Partisi’nin (PSK) Genel Başkan Mesud Tek ile yöneticiler Alaattin Aras, Kurbani Demir, Hacı Hasan ve Veli Koparan ile Hewlêr’de görüştü. PSK heyeti, legal parti statüsüne geçtikleri süreçle ilgili Barzani’ye bilgi verdi. (Basnuçe-Başur)

ü  DEBAG: PEŞMERGELERE YÖNELİK BOMBARDIMAN DEVAM EDECEK

ü  Kürdistan Federe Bölgesi Tahran Temsilcisi Nazım Debag: Kürdistan Demokrat Partisi-İran (KDP-İ) peşmergelerine yönelik bombardımanın devam edeceğini belirtti. İranlı yetkililer: ‘Türkiye durmadan Kandil’i bombalıyor ses çıkarmıyorsunuz, konu bize gelince haykırıyorsunuz’ diyor. (Kurdistanmedia-Kdp-İ)

ü  MALİKİ: “BAĞIMSIZLIK KÜRTLER'İN MENFAATİNE DEĞİL!”

ü  Iraklı Şii Dava Partisi lideri Nuri Maliki: bağımsızlık referandumunun Kürtler ’in çıkarına olmadığını belirtti. (Basnews-Başur)

ü  HİKÛMET NIKARE DENGÊ RADYOYA DAÎŞÊ BIBIRE

ü  Rêvebirê Beşa Pêkvejiyanê li Wezareta Ewqaf û Karûbarên Dînî Merîwan Neqşbendî got: Berpirsên ji her sê wezaretên Ewqaf, Navxweyî û Rewşenbîrî duh liser mijara radyoya DAİŞ’ê ku pêlên wê digihijine Akrê, Berdereşê li parêzgeha Duhokê ya Başûrê Kurdistanê civiyan. Di civinê de derket holê ku hêza teknîkî û maddî ya hikûmetê niha nîne ku pêla vê radyoyê bibire. (Waar tv-Başur)

ü  GORAN Û YNK Lİ BENDA BERSİVA PDK’Ê NE