26/27.06.216 BASIN BÜLTENLERİ
Basın Bültenleri / 02 Temmuz 2016 Cumartesi Saat 07:16

HABER ARALIĞI: 26/27.06.2016

ü  ASKERDEN YETKİLER GERİ ALINACAK

ü  AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin; 'Türkiye terörle mücadelede başarıya ulaştıktan sonra güvenlik güçlerine verilen yetkiler tekrar geri alınacak' dedi. (CNN Türk-Türkiye)

ü  AB HALKI TÜRKİYE'YE MUHTAÇ OLACAK

ü  AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin; Türkiye büyürken, AB'nin hantallaştığını söyleyip, "Bir gün gelecek, AB ülkelerinin vatandaşları Türkiye'ye muhtaç olacak. Onlar iş için bize gelecek" dedi. (AA-Türkiye)

ü  TÜRKİYE'NİN AB'YE ALINMAMASININ SEBEBİ

ü  Türk Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan; 'Şu an Türkiye'ye yapılan uygulama İslamofobiktir onun için bizi AB'ye almıyorlar' dedi. (Timetürk-Türkiye)

ü  FUAT AVNİ'DEN MHP İDDİASI

ü  Fuat Avni, AKP tarafından Meclis gündemine getirilen, ciddi tartışmalara neden olan yasa değişikliğinin, MHP'deki muhtemel yönetim değişikliğini engellemeyi amaçladığını iddia etti.  (Fuat Avni-Sosyal Medya-Türkiye)

ü  MUHALEFET LİDERLERİNİN ÖLDÜRÜLMESİ PLANLANIYOR

ü  Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "narsist" diye bahseden Fuat Avni, "Narsist, Türkiye içinde karanlık eylemler yaptırmak amacıyla bir tür özel ordu kurdu. Kanlı eylemler planlanıyor. Narsist gücünü kaybetmemek için herkesi öldürtebilir. Muhalefet partilerinin liderleri, lider adayları, AKP eski yöneticileri hedefte. Narsist, özel güvenlik şirketi görünümlü 'mafyatik yapılar' oluşturdu. Kanlı planı bunlar uygulayacaklar. Medyadaki bazı tetikçiler planın içinde. Yapılacaklara kılıf hazırlama işini üstlendiler. Narsist'in illegal ordusuna, legal görünüm kazandırma işini Bekir Bozdağ ile Mustafa Şentop yürütüyor. Siyasi cinayetler işlenecek, katliamlar yapılacak. Tetikçiler adliyenin ön kapısından girip arka kapısından çıkacak" dedi. (Fuat Avni-Sosyal Medya-Türkiye)

ü  TSK PERSONELİNE DOKUNULMAZLIK VERİLDİ

ü  Türkiye Meclisi, terörizmle mücadeleye iştirak eden Türk Silahlı Kuvvetler üyelerine yargı dokunulmazlığı hakkı tanıdığı ve kanun tasarısının, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştığı açıklandı. (AA-Türkiye)

ü  İSRAİL İLE KRİTİK GÖRÜŞME

ü  İsrail-Türkiye ilişkilerinde normalleşme için tarafların son kez masaya oturup, bir anlaşmaya varması bekleniliyor. Görüşmenin Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve Netanyahu'nun danışmanı Joseph Ciechanover'ın başkanlığında gerçekleşeceği ifade ediliyor. (NTV-Türkiye)

ü  MİT İLE MOSSAD YETKİLİLERİ GÖRÜŞTÜ

ü  MOSSAD ile MİT yetkililerinin Filistin İslami Direniş Hareketi HAMAS’ın faaliyetlerini görüştü. MOSSAD Başkanı Yussi Cohn ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bir araya gelerek, HAMAS hareketinin faaliyetlerini ele aldı. (Kudüs Haber-Kudus)

ü  CENEVRE YERİNE ANTEP SÖZLEŞMESİ

ü  TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Alt Komisyonu Başkanı ve AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu, Cenevre yerine Antep Sözleşmesi hazırladıklarını duyurdu. (Yeni Şafak-Türkiye)

ü  ARINÇ'TAN ERDOĞAN'A PKK İTİRAZI

ü  Türk Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan; “20 Temmuz’dan bugüne kadar 7.600 terörist yurt içi ve yurt dışında etkisiz hale getirildi” demişti. Erdoğan’ın verdiği bu rakamlara Bülent Arınç’tan itiraz geldi. Arınç, “PKK’nın içeride ve Kandil’de 3500 kişilik gücü var. Ama 7-8 ayda 8000 kişi etkisiz hale getirilmiş. Bu neyin nesi?” diye sordu. (Karar Gazetesi-Türkiye)

ü  BİNALİ YILDIRIM, HALİD MEŞAL'LE GÖRÜŞTÜ

ü  Türkiye'ye gelen Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesinin ardından Başbakan Binali Yıldırım'la görüştü. Görüşmede, Filistin'in durumu hakkında konuşuldu. (DHA-Türkiye)

ü  GAZETECİLERE GÖZALTI VE TUTUKLAMALARA SERT TEPKİ

ü  Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) aralarında Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun da bulunduğu Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı’nın serbest bırakılmasını, haklarında açılan davanın geri çekilmesini istedi. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  YNK Û GORAN DİÇİN BEXDAYÊ

ü  Biryare şandeke hevbeş a YNK û Tevgera Goran ku ji freaksiyona YNK’ê Ala Talabanî, Bextiyar Şawês û Şivan Dawûdî û ji Goran jî Hoşyar Ebdulah, Kawa Mihemed û Sîrwe Ebdûlwehîd, cîh digrin, bi armanca pêkanîna hevdîtina ligel partî û aliyên siyasî yên Iraqê di çarçoveya rêkeftina navbera herdu aliyan de, serdana Bexdayê dikin. Şande wê bi Serokwezîrê Iraqê Heyder Ebadî û Nûnertiya Neteweyên Yekgirtî (YNK) yê Iraqê re rûne. (Milletpress-Başur)

ü  İRAN SİNOREN BAŞURE KURDİSTANE TOPBARAN DİKE

ü  Topxaneyên İran’ê,  Jiber sedema hebuna pêşmergeyên Hizba Demokrata Kurdistana İranê li herêmê, dest bi topbarana 6 gundên navçeya sinorê başurê Kurdistanê li nahyeya Sidekan dike.  (Milletpress-Başur)

ü  SEROKWEZÎR SERDANA YEKGİRTÛ DİKE

ü  Serokwezîrê Herêma Kurdistanê Nêçîrvan Barzanî wê li gel Emîndarê Giştî yê Yekgirtûya Îslamîya Kurdistan Selahadîn Bahaedîn, bi armanca niqaş kirina piroseya siyasî ya Herêma Kurdistanê û rêya çareserkirina pirsgirêkan bicive. Lê heya niha ji naye zanin ka wê di şanda Serokwezîr de kî cîh bigre. (Rudaw-Başur)

ü  BAZERGAN'DAN BARZANİ’YE DESTEK

ü  Türkmen Reform ve İlerleme Partisi Başkanı Abdulkadir Bazergan: Barzani’nin siyasi partilerle referandum konusunda yapmak istediği toplantıya katılmaya hazır olduğunu belirtti. (Basnuçe-Başur)

ü  HÎZBÎ ŞÛΒDEN BARZANİ’YE DESTEK

ü  Kürdistan Komünist Partisi (Hîzbî Şûî) Merkez Komite Üyesi Haje Şêx Silêman; ‘‘Biz parti olarak, Barzani’nin referandum çağrısını destekliyoruz. Referandum siyasi partiler arası çelişkilere kurban edilmemelidir’’ dedi. (Rudaw-Başur)

ü  SÜLEYMANİYE'DE KAÇAK PETROL RAFİNELERİ KAPATILDI

ü  Süleymaniye Güvenlik Komitesi Başkanı Bextiyar Ebdulrehman, Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde, petrol yönünden zengin olan bazı bölgelerinde kaçak petrol çıkardıkları tespit edilen 17 rafineriden 15’inin kapısına kilit vurulduğunu belirtti. (Erbilradyosu- Başur)

ü  SURİYE DE ATEŞKESE KATILAN BÖLGE SAYISI 161 OLDU

ü  Rusya’nın Suriye’deki ateşkes izleme merkezi, Halep ve Der’a bölgelerinde 2 yerleşim biriminin temsilcileriyle daha anlaşma sağlandığını, sürece katılan yerleşim birimi sayısının 161’e yükseldiğini belirtti. (Sputnik-Rusya)

ü  DAİŞ, MENBİÇ'TE 900 KÜRT SİVİLİ KAÇIRDI

ü  DAİŞ'in Suriye'nin Menbiç kentinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 900 Kürt sivilin kaçırıldığı bildirildi. (Sabah-Türkiye)

ü  SURİYE ERDOĞAN ALEYHİNE DAVA AÇTI

ü  Suriye Adalet Bakanlığı, Halep başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinden sanayi teçhizatının çalınması ve Türkiye’ye götürülmesi yüzünden Erdoğan aleyhine dava açtı. Erdoğan hakkında 37 sanayi tesislerinin tehizatını çaldığı ve bu tesislere 5 milyar 295 milyon dolar zarar verdiği ile ilgili bir rapor ve ilgili belgeleri aldığını açıkladı.  (Sana-Suriye)

ü  İRAN HOLLANDA İLE GÖRÜŞTÜ

ü  İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Hollanda’da Ekonomi Bakanı Henk Kamp ile bir araya gelerek ikili iktisadi ilişkileri geliştirme yollarını görüştü. (İrna-İran)

ü  DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF LAVROV'LA GÖRÜŞTÜ

ü  İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Şanghay İşbirliği Teşkilatı 16.ŞİT liderler zirvesine katılmak üzere Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te, Rus Dış İşleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüştü. (Parstoday-İran)

ü  ÖZBEKİSTAN İRAN’IN ÜYELİK REDDİNE İLİŞKİN HABERİ TEKZİP ETTİ

ü  İran’ın Özbekistan Büyükelçiliği bildirisinde, İran’ın Şanghay İşbirliği Teşkilatı ŞİT’e üyelik talebinin reddedildiği haberini doğru olmadığı ve Büyükelçilik olarak tüm bu haberleri tekzip ettikleri belirtildi. (Tesnimhaber-İran)

ü  İRAN'IN ŞİÖ ÜYELİĞİ ÖNÜNDE ENGEL KALMADI

ü  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'la nükleer krizin çözümünden sonra Tahran'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üyeliği önünde herhangi bir engel kalmadığını söyledi. (Sputnik-Rusya)

ü  KİMSE ZAYIF EKONOMİLERİ BESLEMEK İSTEMEZ

ü  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını ve İngilizlerin Brexit tercihinin 'anlaşılır' olduğunu ve kimsenin zayıf ekonomileri beslemek istemediğini açıkladı. (Sputnik-Rusya)

ü  RUSYA'DAN HİNDİSTAN'A DESTEK

ü  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hindistan'ın Nükleer Tedarikçiler Grubu'na kabul edilmesi için destek vermeye hazır olduklarını söyledi. (Sputnik-Rusya)

ü  RUSYA-ÇİN ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

ü  Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı İgor Zubov ile Çin İç Güvenlik Bakan Yardımcıları Meng Hongwei ve Çen Zimin Pekin’de bir araya geldi. Uluslararası organize suçlar, terörle mücadele, göç ve siber suçlar gibi konuların ele alındığı toplantıda Moskova ve Pekin arasında bir protokol imzalandı. (Sputnik-Rusya)

ü  RUSYA VE ÇİN ARASINDA ENERJİ ANLAŞMASI

ü  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ve Rusya arasında enerji işbirliği yapılmasına karar verildiğini duyurdu. Rusya'nın enerji şirketlerinin yeni yatırımlar yapabilmesi için gereken nakit ihtiyacını karşılarken, Rusya'nın enerji şirketi Rosneft CEO'su Igor Sechin, Rusya'nın petrol üretimini azaltmayacağını ve Suudi Arabistan, Katar, Irak ve İran ile rekabeti sürdüreceğini belirtti. (Sol haber-Türkiye)

ü  RUSYA, ÇİN VE MOĞOLİSTAN EKONOMİK KORİDOR ANLAŞMASI

ü  Rusya, Çin ve Moğolistan arasında, ekonomik koridor oluşturulmasına ilişkin program ve bazı mallarla ilgili gümrük kontrolü sonuçlarının karşılıklı tanınması anlaşması imzalandı. (Sputnik-Rusya)

ü  TÜRKİYE'NİN PRATİĞİ BMGK'YA TAŞINDI

ü  Rusya'nın BM daimi temsilci yardımcısı Vladimir Safronkov, Türkiye'nin Suriye topraklarına dikenli tellerle güçlendirilmiş beton bir duvar örmesini, Suriye'ye Türkiye sınırından çete akışının düzenli olarak devam ettiğini ve Türkiye’nin Bağdat'ın izni olmadan Irak'a asker göndermesini BMGK gündemine taşıdıklarını açıkladı. (Sputnik-Rusya)

ü  UÇAK SORUŞTURMASINA RUSYA'DAN YAKIN TAKİP

ü  Türk devleti tarafından düşürülen Rus uçağının pilotunun öldürülmesine ilişkin soruşturma tekrar açıldı. Rusya dosyayı yakın takibe aldı. (Sol Haber-Türkiye)

ü  RUSYA'DAN MISIR’A FÜZE KORVETİ

ü  Rusya Deniz Kuvvetleri yetkilisi Viktor Koçemazov, Mısır donanmasına R-32 füze korveti teslimatının yapıldığını, geminin Kahire’ye kara ve denizde destek vereceğini belirtti. (Sputnik-Rusya)

ü  ABD, LİBYA'DA ASKERİ MÜDAHALEYE GÖNÜLLÜ

ü  ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Peter Cook; ABD'nin Libya'ya askeri müdahale düzenlemek için gönüllü olduğunu ancak bu konuda herhangi bir kararlarının olmadığını belirtti. (CNN-ABD)

ü  ABD'Lİ TRANSLAR ORDUDA GÖREV YAPABİLECEK

ü  ABD Savunma Bakanlığı'nın translara yönelik askerlik hizmetinde bulunma yasağını 1 Temmuz'da kaldıracağı belirtildi. (USA Today Gazetesi-ABD)

ü  KRİTİK ZİRVEDE İTİRAF: AB BİTTİ!

ü  AB'nin 6 kurucu üyesi, Berlin'de toplandı. Toplantıya Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn katıldı. İngiltere'nin AB'den ayrılmasından sonra ne gibi adımların atılacağı konuşuldu. Bert Koenders, "Avrupa Birliği bitti. Bunu itiraf etmekte ne kadar zorlansak da gerçek bu" dedi. (DW-Almanya)

ü  ALMANYA İNCİRLİK RAHATSIZLIĞINI TÜRKİYE'YE İLETTİ

ü  Türkiye ile Almanya arasında patlak veren İncirlik Üssü ziyareti krizi büyüyor. Dışişleri yetkilileri, Türkiye'nin geziye izin vermemesinden duydukları rahatsızlığı Maslahatgüzar Gezer'e ilettiği belirtildi. (Türkiye Gazetesi-Türkiye)

ü  ALMANYA'DAN İNGİLTERE'YE UYARI

ü  Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Birleşik Krallık'ın aldığı kararın ardından ayrılma sürecine ilişkin müzakerelerin bir an önce başlaması gerektiğini söyledi.  (DW-Almanya)

ü  LONDRA'DAN BAĞIMSIZLIK ATAĞI

ü  AB referandumunda yaklaşık yüzde 60 oranında birlikte kalma yönünde oy kullanılan başkent Londra'nın bağımsızlık ilan etmesi için imza kampanyası başlatıldı. (ANF)

ü  NASA'DAN İSTANBUL AÇIKLAMASI

ü  ABD'li NASA, İstanbul’da yapılacak Uzay Araştırmaları Komitesi (COSPAR) Konferansı’na, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısından kaynaklı temsilci yollamama kararı aldı.  (Hürriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  BAN Kİ-MUN YEMEN HAKKINDA GÖRÜŞMEK İÇİN KUVEYT'E GELİYOR

ü  BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un pazar günü Kuveyt'in başkentine gelmesi bekleniyor. BM temsilcisi Stephane Dujarric; "Ban'ın BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed ve diğer gruplarla görüşmesi bekleniyor" dedi. (Sol Haber-Türkiye)

ü  DAİŞ PARALARINA HANGİ ÜLKELER EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR?

ü  İsrail Araştırma Merkezine dayanarak yayınlanan raporda; “DAİŞ terör örgütünün mal varlıklarının büyük bir kısmı 4 yıldır Katar ve Türkiye’de tutuluyor. Bu iki ülke; DAİŞ, El-Kaide, Boko Haram ve Nusra Cephesi terör örgütlerini destekliyor” diye yazıldı. (Express Gazetesi- İngiltere)

Lekolin.org Haber Merkezi

TAGS(ETIKETLER): 2627  06  216  BASIN  BULTENLERI