Basın Bültenleri / 27 Haziran 2016 Pazartesi Saat 15:14

ü  HDP’LİLERE AİT 30 FEZLEKE DİYARBAKIR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NDA

ü  Dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin ardından Türk Adalet Bakanlığı’nda bekleyen ve henüz Meclis’e sevk edilmeyen HDP milletvekillerine ait 30 fezleke, işlem yapılmak üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği belirtildi. (Hürriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  HDP'Lİ VEKİLLER İFADEYE ÇAĞRILDI

ü  HDP Muş Milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan’ın savcılık tarafından ifadeye çağrıldığı belirtildi. İki milletvekilinin de savcının bu çağrısına uymayıp parti kararı kapsamında ifade vermeye gitmeyecekleri öğrenildiği ifade edildi. (Timetürk-Türkiye)

ü  GÜNYÜZÜ KÖYÜ'NDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

ü  Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada, " Beytüşşebap ilçesi Günyüzü köyünde 22 Haziran 2016 Çarşamba günü saat 03.00’dan itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği” belirtildi. (DHA-Türkiye)

ü  DİYARBAKIR’DA 25 KÖYDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

ü  Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, Lice, Hani, Silvan ve Hazro ilçelerinin kırsal kesiminde operasyon düzenleneceği belirtilerek, bu ilçelerde toplam 25 köyde bugün saat 05.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı getirildiği açıklandığı belirtildi. (İMC TV-Türkiye)

ü  “HATAY, CİHATÇI TRANSFER HATTINA DÖNÜŞTܔ

ü  Hatay Halk Meclisleri, hazırladıkları ikinci raporu açıklayarak, “Hatay zaman içerisinde çok yönlü bir cihatçı transfer hattına dönüştü, sınırda fiili bir Nusra etkinliği gözlemleniyor ve kent içinde DAİŞ varlığı söz konusu olduğu” belirtildi. (Ehlibeyt Haber-İran)

ü  MHP GENEL BAŞKANINI 10 TEMMUZ’DA SEÇECEK

ü  MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi, parti tüzüğünde yapılan değişikle kabul edildi. Genel Başkan ve Merkez Yönetim Kurulu yetkilerinin tırpanladığı değişikliğin ardından 10 Temmuz’da yeniden kongreye gidecek. (Timetürk-Türkiye)

ü  "ABD TÜRKİYE'Yİ ÖCALAN'I EV HAPSİNE ÇIKARTMAYA İKNA ETTİ" İDDİASI

ü  Lübnan’da yayın yapan Es Sefir’e göre, ABD'nin Türkiye'yi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı ev hapsine çıkartmaya, "Öcalan'ın Kürt şahsiyetleriyle görüşmesine ve Kürt sorununda müzakerelerin yeniden başlamasına" ikna ettiği iddia edildiği belirtildi. (Es Sefir Gazetesi-Lübnan)

ü  TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANI: İSRAİL'İN ADIMLARINA GÖRE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ANLAŞMA SAĞLANABİLİR

ü  Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada; İsrail'le ilişkilerin düzelmesi yolunda yapılacak anlaşmaya ilişkin görüşmelerle ilgili, "Önümüzdeki ilk toplantıda anlaşmaya varılır mı, varılmaz mı, bu İsrail’in atacağı adımlara bağlı" dedi. (AA-Türkiye)

ü  AYDINLARDAN ‘ERDOĞAN REJİMİ’NE İHTAR’: BİZİ KORKUTTUĞUN İÇİN ASIL SEN KORKACAKSIN

ü  Aralarında Baskın Oran, Zeynep Tanbay, Lale Mansur, Nurcan Baysal, Hasan Cemal, Fikret Başkaya gibi isimlerin yer aldığı bir grup aydın, sanatçı ve gazeteci, Türkiye’de son dönemde yaşanan hak ihlallerine dikkat çektikleri ‘Yetti Artık – Erdoğan Rejimi’ne İhtar’ başlıklı bir bildiri yayımladı. (Oda Tv-Türkiye)

ü  MİT'İN YARGIYI TASFİYE LİSTESİ HAZIR

ü  Türk Adalet Bakanlığı’nda 'gidecekler', 'yeniden atanacaklar' listesinin hazırlandığı ortaya çıktı. Özellikle Yargıtay ve Danıştay’da cemaate yakın üyelerin listesi hazırlanırken MİT’ten de destek alındığı belirtildi. Yargıtay'da 138, Danıştay'da ise 50 üye cemaate yakın olduğu gerekçesiyle tekrar seçilemeyeceği ifade edildi. (Cumhuriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  MAVİ MARMARA'DAN SONRA İSRAİL'DEN İLK RESMİ ZİYARET

ü  Ankara ve Tel Aviv hattında altı yıl önceki saldırıdan sonra başlayan süreçte ilişkilerin normalleşmesi adına son adımlar atılacağı ifade edildi. Yumuşamanın bir işareti olarak yıllar sonra ilk kez İsralli bir milletvekilinin Türkiye'ye resmi ve kamuoyuna açık bir ziyarette bulunacak. (Jerusalem Post-İsrail)

ü  KATAR EMİRİ’NİN TÜRKİYE’YE 9. ZİYARETİ

ü  Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamd Pazar günü son iki yılda 9. kez ve son beş ayda üçüncü kez Türkiye’yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştüğü belirtildi. Bu ziyaretin Mısır’da bir mahkeme azledilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında Katar için casusluk suçundan müebbet hapis cezası vermesinin ardından yapılması dikkatlerden kaçmadı. Türkiye ve Katar Mısır mahkemesinin kararını kınadığı ifade edildi. (Fars Haber-İran)

ü  BİNALİ YILDIRIM: 'FİİLEN BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLDİ'

ü  Ankara'daki iftar programında konuşan Türk Başbakan Binali Yıldırım, 'Türkiye'de fiilen başkanlık sistemine geçilmiştir. Yapılacak olan anayasa ile fiili durumu uygun hale getirmektir. Eninde sonunda bu olacaktır' dedi. Yıldırım ayrıca, DBP’li belediyeleri de işaret ederek, “Yerel yönetimlerden en kısa sürede hesap sorulacaktır” tehdidinde bulundu.  (DHA-Türkiye)

ü  “TÜRKİYE’YE VİZE SERBESTİSİ SÜRECİ ERDOĞAN YÜZÜNDEN DURDURULDU”

ü  AP Başkanı Martin Schulz yaptığı açıklamada; Türkiye’ye vize serbestisi sürecinin Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın otoriter eylemleri yüzünden durdurulduğunu söyledi. (İMC TV-Türkiye)

ü  'ERDOĞAN, ALMANYA VE AVRUPA İÇİN GÜVENİLİR BİR PARTNER DEĞİL'

ü  Almanya’nın ırkçı ve yabancı karşıtı partisi AFD’nin lideri Petry, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne Berlin ne de Brüksel için güvenilebilir bir partner olmadığını’ söyledi. (RT-Rusya)

ü  KYB-GORAN’DAN KDP'YE YENİ MEKTUP

ü  KYB ile Goran'ın Konsey üyeleri Süleymaniye'de Kürdistan Parlamentosu dışındaki siyasi parti temsilcileriyle biraraya geldi. Toplantı sonrası açıklama yapan Konsey üyesi Süleyman Cafer: Partilere KYB–Goran anlaşmanın içeriğine ilişkin bilgi verdi, ilerleyen günlerde randevu talep edileceğini duyuruldu. (Pukmedia-Başur)

ü  TÜRK DEVLETİ YNK İLE PKK’Yİ KONUŞACAK

ü  Türk Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, YNK’den görüşme talep ettiği ve YNK’nin, PKK’ye karşı tavırsız kalması konusunda rahatsızlıklarını ileteceği belirtildi. (Basnews-Başur)

ü  CERBA: “14 BİN SAVAŞÇI KOALİSYON GÜÇLERİ TARAFINDAN EĞİTİLDİ”

ü  Ninova sınırlarında yaşayan Şemmer aşiretinin şeyhi Sair Abdulkerim Vetban Cerba: Ninova Aşiret Meclisi içerisinde yer alan aşiretlerden meydana gelen 14 bin savaşçının koalisyon güçleri tarafından olası Musul operasyonu için eğitildiğini, binlerce kişinin de operasyonun başlaması halinde askeri birliklere katılacağını belirtti. (Sarkil Evset Gazetesi-İrak)

ü  KERKÜK'TE KÜRT AVUKAT ÖLDÜRÜLDÜ

ü  Kerkük’te Kürt Avukat Serkewt Mihemed Şerîf, işe gitmek üzere evden çıktığı esnada kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen silahlı saldırıda, hayatını kaybetti. Failler hala kayıp. (Basnuçe-Başur)

ü  KDP-İ: “EYLEMLERİMİZ SÜRECEK!”

ü  KDP-İ yazılı açıklama yaparak, “Doğu Kürdistan’da eylemlerimiz sürecek” denildi. KDP-İ’ye destek veren İran Kürdistanı Emekçi Devrimcileri Askeri Komisyonu Sorumlusu Abdullah Azerpur, “KDP-İ’yle aynı tutuma sahibiz” dedi. (Rudaw-Başur)

ü  HEWLÊR’DE MUSUL TOPLANTISI

ü  Hewlêr’de, Musul’un Kurtarılma Operasyonu’nun planlaması için, Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen toplantıda, Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı yetkilileri, Birleşmiş Milletler’in (BM) temsilcileri, Amerika ve İngilitere’den bazı askeri uzmanlarla diplomatlar yer alıyor. Toplantıda, Musul’un kurtarılması ve Kürt yetkililerin, operasyon sonrasını ve Kürdistan Bölgesi’ne yapacağı etkiyi gündeme getirildi. (Rudaw-başur)

ü  GORAN DAXWAZA RÊKEFTİNÊ Jİ PDKÊ DİKE

ü  Endamê Civata Nîştimanî ya Tevgerea Goranê, Dana Ebdulkerîm got:  Piştî civînên ligel partiyên îslamî û yên çepgir, îro Şanda Yekîtiya Nîştimanî ya Kurdistanê û Goranê bi armanca kombûnê ligel Partiya Demokrata Kurdistanê û partiyên kêmneteweyên wekî turkman û aşûrî tê Hewlêrê, eger PDK niyet hebe pirsgirêk bêne çareserkirin, divê pêşwazî li şanda me bike. (Pukmedia-Başur)

ü  BARZANÎ ŞANDA HEVPAR A 2 DEWLETAN PÊŞWAZİ KİR

ü  Şanda hevbeş a her du dewletên Amerîka û Iraqê ku ji Nûnerê Taybet ê Serokê Amerîka Barak Obama, Brett McGurk, Balyozê Amerîka li Iraqê Stuart Jones, Konsulê Amerîka yê li Hewlêrê Matthias Mitman, Şêwirmendê Asayişa Netewî ya Iraqê Falih Feyaz û çend rayedarê û fermandeyên leşkerî yên Iraqê pêk dihatin îro li bajarokê Pîrmam ê girêdayî Hewlêrê serdana Serokê Herêma Kurdistanê Mesûd Barzanî kirin. Her wiha ji başur ji Şêwirmendê Encumena Asayişa Herêma Kurdistanê Mesrûr Barzanî, Wezîrê Navxwe û Pêşmerge Kerîm Şingalî û Berpirsê Fermangeha Pêwendiyên Derve yê Kurdistanê Felah Mistefa jî amade bûn. Di hevditinê de Behsa rewşa dawiya şerê li Felûce, Parêzgeha Mûsilê û Sûriyê û Pirsgirkên navbera Hewlêr û Bexdayê yên aborî û petrolê hatin kirin. Barzanî, tekezî li ser hebûna planeke hevbeş a siyasî, ewlehî û leşkerî bo kontrolkirina Mûsilê û qonaxa piştî Daiş’ê kir. (Rudaw-Başur)

ü  1596 KES Jİ ROJAVA DERBASİ BAŞÛRÊ KURDİSTANÊ

ü  Rêvebirê Giştî yê Dezgeha Koçê û Koçberan Şakir Yasîn got: Di çar mehên dawî de hezar û 596 penaber ji Rojavayê Kurdistanê ji ber sedemên abûrî û berdewamiya şer berê xwe dane Başûrê Kurdistanê û li gorî danayên fermî hejmara giştî a penaberên li Herêma Kurdistanê gihaye 2 milyon û 250 hezar kesî. Her wiha ji % 61’ê wan li bajar û bajarokan, ji % 39’ê wan jî li kampan dijîn. (Basnuçe-Başur)

ü  ABD DESTEKLİ GRUP, ELE GEÇİRDİĞİ TANKI NUSRA'YA VERDİ

ü  Suriye'nin Halep kentinde ABD destekli Nureddin Zengi Hareketi, Suriye ordusundan ele geçirdiği tankı, el Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'ne verdi. Nusra Cephesi'nin T-90 tankı karşılığında Nureddin Zengi Hareketi'ne para ve T-72 tankı verdiği bildirildi. (Al Masdar-Suriye)

ü  SURİYE’NİN KUZEYİNDE FEDERALİZMİN ALT YAPISI HAZIR

ü  Suriye Demokratik Konseyi Eş Başkanı İlham Ahmed, Suriye’nin kuzeyinde federal bir altyapının hazır olduğunu seçimler, anlaşmalar ve genel bir toplantıyla bu hazırlıkların tamamlanmış olacağını belirtti. (Sputnik-Rusya)

ü  ESAD HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİNİ VERDİ

ü  Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yeni bir hükümet kurması için Elektrik Bakanı İmad Hamis'i görevlendirdi. (Sana-Suriye)

ü  KOBANÊ'DE SEFERBERLİK İLANI

ü  Kobanê Kantonunda askeri seferberlik ilan edildiği ve sivillere savunma birliklerine katılma çağrısı yapıldığı bildirildi. Birliklerin amacı Kobanê ’nin korunması olurken bu kapsamda hizmet verecekler 9 ay süreyle eğitim alacak ve sonrasında YPG’ye katılabilecek. Askeri yetkililer, 9 ayın ardından yurttaşların evlerin de dönebileceklerini kaydetti. (Sputnik-Rusya)

ü  TAHRAN’DA 10 ÇETE ÜYESİ YAKALANDI

ü  İran’ın İstihbarat Bakanı Mahmut Alevi, Tahran’da yakalanan tekfirci Vahabi teröristlerle ilgili detayları açıkladı. Tahran ve üç eyalette 10 tekfirci Vahabi terörist yakalandığını, sorgulanması devam ettiğini, operasyon yurt içinde ve dışında eşzamanlı olarak halen devam ettiğini ve teröristlerden 100 kg patlayıcı madde ve 50 noktada bombalama eylem planları ele geçirildiğini belirtti. (Tesnimnews-Başur)

ü  BOEİNG, İRAN’LA UÇAK SATIŞ ANLAŞMASINI ONAYLADI

ü  Boeing firması İran Bercam nükleer anlaşmasına bağlı olduğu kesinleştikten sonra Boeing firması da Amerikan yönetimin izniyle İran ile uçak satış anlaşmasını imzaladı. (İrna-İran)

ü  ZARİF HOLLANDE İLE GÖRÜŞTÜ

ü  İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Paris’ın Elize sarayında görüştü. İkili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri ele aldı. Zarif, Paris temasları çerçevesinde Fransız mevkidaşı, Fransa Senato Meclisi Başkanı ve diğer bazı üst düzey yetkililerle de görüştü. (Farshaber-İran)

ü  SURİYE MUHALİFLERİNİN İSRAİL LOBİSİ

ü  Yaser Arafat’ın Danışmanlarından Halid el-İslam ile Nusra’dan ayrılarak Ahrar’u Şam’a katılan Mustafa Ali el-Lebabidi’nin Knesset Üyesi Eyub Kara’nın konuğu olarak İsrail’e gitti. Halid el-İslam, Lebabidi ile görüştükten sonra beraber Suriye sınırından Kuneytra’ya gitti ve orada İsrail istihbaratı ile açık ilişki içerisinde bulunan diğer muhaliflerle görüştü. Halid el-İslam, Amerika tarafından DAİŞ ve Nusra dışında faaliyet gösteren Suriyeli muhaliflerle görüşmek ve özellikle Riyad heyetinde ortaya çıkan karışıklıklardan sonra onlara bir düzen vermekle görevlendirildiği iddia ediliyor.  (el-Cedide gazetesi- Filistin)

ü  ÜRDÜN İNTİHAR SALDIRISI SONRASI SINIRLARINI KAPATTI

ü  Ürdün hükümeti; altı sınır güvenlik görevlisinin ölümüne neden olan intihar saldırısı ardından Suriye ve Irak sınırını askeri yasak bölge ilan etti ve yeni mülteci kamplarının kurulmayacağını, var olanların genişletilmeyeceğini açıkladı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. (Suriye Gerçekleri-Suriye)

ü  TÜRKİYE VE İSRAİL’İN GAZZE KUŞATMASIYLA İLGİLİ ANLAŞMASI

ü  Türkiye ve İsrail’in Gazze kuşatmasının kaldırılmasıyla ilgili anlaşmaya göre; Türkiye Gazze’de yeni bir hastane inşa edecek, Gazze şeridinde bir elektrik santrali ve bir de içme suyu tesisi kuracak. (Maariv gazetesi-İsrail)

ü  AKP İSRAİL'LE 6 YIL SONRA BARIŞTI

ü  Altı yıl önce meydana gelen Mavi Marmara saldırısından sonra dibe vuran Türk-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için iki ülke yetkilileri arasında sürdürülen görüşmelerde sona gelindiği iddia edilirken, 26 Haziran'da “muhtemelen son kez” bir araya gelerek, “Hamas'ın İstanbul'daki askeri temsilciliğinin kapatılması”  dışında uzlaşmaya varacaklarını belirtti. (Haaretz gazetesi-İsrail)

ü  BAHREYN HALKI SINIRSIZ OTURMA EYLEMİNE BAŞLADI

ü  Bahreyn halkı beyaz kefenler giyerek, Maname rejiminin Şeyh İsa Kasım hakkında aldığı kararı protesto etmek üzere şeyhin evinin önünde toplanarak oturma eylemine başladılar. Halk rejimin bu tür yanlış kararları ile sonuna dek mücadele edeceklerini duyurdu. (Farsnews-Başur)

ü  ŞEYH İSA KASIM KİMDİR?

ü  Ayetullah Şeyh İsa Ahmet Kasım 1938 yılında Bahreyn’de dünyaya geldi. Kasım 1964’te eğitimine devam etmek üzere Necef’e giderek burada ulemalardan ders aldı. Şeyh Kasım o yıllarda iki kez Bahreyn’e döndü, ta ki 1972’de kendisinden ülkesine dönmesi ve yeni anayasayı yazacak meclisin kurulmasına katılması talep edildi. Şeyh Kasım Ayetullah Sadr ve Şeyh Zeyneddin’in talimatı üzerine Bahreyn’e döndü ve söz konusu meclise katıldı. Şeyh Kasım 2004 yılında da Bahreyn İslamî alimler meclisini kurdu ve aynı zamanda Bahreynli Şii müslümanların en büyük alimlerinden biri sayılıyor. (Farsnews-Başur)

ü  YENİ AKİT’DEN AHRAR’U ŞAM REKLAMI

ü  Türkiye’nin İslamcı gazetelerinden Yeni Akit isimli gazete Suriye'yi kana bulayan cihatçı örgütlerden Ahrar'uş Şam'ın amblemini yüzüklerle reklamını yaptı. (Reuters-İngiltere)

ü  LAVROV VE KERRY’DEN SURİYE GÖRÜŞMESİ

ü  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’li mevkidaşı John Kerry’le yaptığı görüşmede, İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Suriye görüşmelerini değerlendirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı: “Odak noktası, Suriye’deki çatışmanın ateşkesin güçlendirilmesi ve terör gruplarıyla ateşkes olmaksızın mücadele edilmesini de içeren şekilde anlaşmaya vardırılmasıydı” dendi. (Sputnik-Rusya)

ü  ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN ARASINDAKİ MÜZAKERELER

ü  Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan Cumhuriyeti üçlüsü arasında başlayan yoğun müzakereler olumlu ve yapıcı geçtiğini ve taraflar Dağlık Karabağ Sorununun çözümü için yeni adımlar atılması konusunda anlaştıklarını belirtti. (MHA-İran)

ü  “RUSYA, NATO’NUN SALDIRGAN EYLEMLERİNE CEVAP VERMEK ZORUNDA KALIYOR”

ü  Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun varlığını Rusya sınırlarına doğru genişletmeye devam ettiğini, artan saldırgan söylem ve eylemlere cevap vermek zorunda bırakıldıklarını söyledi. Her ülkenin eşit olacağı bir güvenlik sisteminin kurulması, her ülkenin eşit olacağı ve blokların olmadığı kolektif bir güvenlik sistemi kurulması için diyaloga hazır olduklarını belirtti. (Haberrus-Rusya)

ü  RUS DIŞİŞLERİ'NDEN TÜRKİYE'YE DAVET

ü  Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Vasiliy Nebenzya, Türkiye ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Soçi'de 1 Temmuz'da yapılacak Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına katılmasını beklediklerini söyleyerek açık davet gönderdi. (Sputnik-Rusya)

ü  AMERİKAN DÜŞÜNCE KURULUŞU RAND CORPORATİON SURİYE İÇİN FEDERAL BÖLGE PLANI SUNDU

ü  Amerikan düşünce kuruluşu Rand Corporation, Suriye’de federal bölgeler kurulmasını öngören bir plan açıkladı. Suriye’nin federal bölgelere ayrılmasını öngören plana göre: Suriye’nin batısı Suriye devletinin elinde kalırken, Irak sınırı yakınlarındaki doğu bölgeleri ABD ve müttefiklerinin liderlik ettiği BM barışı koruma gücünün kontrolüne geçeceği ifade edildi. (El-Ahed Haber-Lübnan)

ü  SARKOZY’DEN TÜRKİYE YORUMU

ü  Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı ve halen ana muhalefetteki liderliğini yürüten Sarkozy yaptığı açıklamada;  "Türkiye'nin AB üyeliğine uygun olmadığına kesinlikle kanaat getirmiş durumdayım"  AB ile Türkiye arasında tam üyelik dışında, alternatif bir ilişki önerisini ifade etti. (Reuters-İngiltere)

ü  ABD DİPLOMASİSİNDE 'SURİYE' GERİLİMİ

ü  ABD'li 51 diplomat, Esad'a yönelik saldırı düzenlenmesi için bildiri imzaladı. Obama'nın yardımcısı Biden bir kişinin gitmesi ile sorunların çözülmeyeceğini savunurken, Dışişleri bakanı Kerry bildiriyi imzalayan diplomatlarla görüşerek ikna etmeye çalıştığı belirtildi. (Reuters-İngiltere)

ü  6 BİN ORTAASYA VE KAFKASYA VATANDAŞI DAİŞ'E KATILDI

ü  Uluslararası Meseleler Uzmanı Ragozinski Bişkek'de Ortaasya derneğinde internet incelemeleri hakkında yaptığı açıklamada, Ortaasya ve Kafkasya ülkelerinden terör örgütü DAİŞ'e katılanların sayısının 6 bini aştığını belirtti. (Fars Haber-İran)

ü  NORVEÇ, DAİŞ İLE MÜCADELE BAHANESİYLE SURİYE’YE ÖZEL KUVVET GÖNDERİYOR

ü  Norveç hükümeti DAİŞ’le mücadele edecek Suriyelileri eğitmek için Ürdün’e 60 kişilik bir özel kuvvet birliği göndermeyi planladığı ifade edildi. Norveç parlamentosunda yapılan görüşmelerden sonra hükümetin Ürdün’e asker gönderme programında değişiklik yapıldı ve söz konusu birliğin Suriye topraklarına gönderilmesi kararlaştırıldığı belirtildi. (Reuters-İngiltere)

ü  FARC SİLAH BIRAKMA KARARI ALDI.

ü  Küba'nın başkenti Havana'da devam eden görüşmeler sırasında FARC, tek  taraflı ateşkes ilan etmeyi kabul ettiği bildirildi. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, dün koalisyon üyeleriyle yaptığı toplantıda, FARC ile barış  müzakerelerinin bir ay içinde sonuçlanacağını ifade etmişti. (Milliyet Gazetesi-Türkiye)

ü  ABD'DEN KERKÜK TARTIŞMALARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

ü  ABD'nin Erbil Başkonsolosu Matthias Mitman "ABD'nin Kerkük'ün statüsünün ne olacağına dair görüşü açık ve nettir. Kerkük kentinin nasıl bir statüye sahip olacağına orada yaşayan halk karar verecektir. Kentin tek başına federe bir bölge olmasına, Bağdat'a veya Kürdistan Bölgesi'ne bağlanmasına kendileri karar verecektir" dedi. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  TÜRK DEVLETİ ALMAN MÜSTEŞARA İNCİRLİK ZİYARETİNİ YASAKLADI