Basın Bültenleri / 11 Haziran 2016 Cumartesi Saat 15:08

ü  3 BİN 746 HÂKİM VE SAVCININ ATAMASI YAPILDI

ü  Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi tarafından Adli ve İdari yargı kararnamesi ile 3 bin 746 hakim ve savcıların atamaları yapıldı. (Timetürk-Türkiye)

ü  MGK'DAN KARAR ÇIKTI! 5 İLÇE TAŞINIYOR

ü  Operasyonlarda hasar gören Nusaybin, Cizre, İdil, Kızıltepe ve Silopi için toplanan MGK'da taşınma kararı alındı. İlk adım Nusaybin için atılacağı kaydedildi. Suriye sınırında 8 km mesafede yer alan Çağlar köyüne taşınacağı söylendi. Aynı kapsamda Suriye ve Irak sınırına sıfır olan köyler de taşınmış olacağı ifade edildi.  (Sözcü Gazetesi-Türkiye)

ü  ‘HDP ERDOĞAN'IN KÂBUSU OLDU’

ü  Bakırköy Cumartesi Halk  Pazarı Meydanı'nda “Darbeye karşı demokratik direniş” mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “HDP Erdoğan'ın kâbusu oldu. Siz bizi yargılayamayacaksınız. Biz sizi yargılayacağız” dedi. (Evrensel Gazetesi-Türkiye)

ü  TÜRK FİRMASI İRAN’DA SANTRAL İNŞA EDİYOR

ü  Galatasaray’ın eski Başkanı Ünal Aysal’ın firması Unit International’ın, İran’da 4.2 milyar dolarlık doğal gaz kombine çevrim santralı için İran’la anlaştığı belirtildi. (Fars Haber-İran)

ü  CHP'DEN ANAYASA HAMLESİ

ü  CHP Genel Merkezi’nde anayasa hazırlığı. 3 akademisyen, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve hukuk sorumlusu PM üyesi Sera Kadıgil’den oluşan komisyon, daha önce TBMM’de kurulan uzlaşma komisyonunun mutabık olduğu 60 maddeyi de alarak, akademisyenlerin yazdığı bölümlerle birleştireceği ifade edildi. (Birgün-Türkiye)

ü  TÜRK DEVLETİ AFGAN-TALİBAN MÜZAKERE GRUBUNU DESTEKLİYOR

ü  Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Türkiye'nin, Afgan hükümetiyle Taliban arasındaki barış ve uzlaşı sürecinin yeniden başlaması için Afganistan, Pakistan, ABD ve Çin ile oluşturulan Dörtlü Koordinasyon Grubu'nu desteklediğini ifade etti. (İrib Haber-İran)

ü  İÇ VE DIŞ SİYASETTE ÇOK ÖNEMLİ KIRILMALAR OLACAK

ü  CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal,"Önümüzdeki aylar Türkiye’de iç ve dış siyasette çok önemli kırılmalar olacak. Türkiye bunları konuşacak. Dolayısıyla Cumhuriyeti kuran CHP’ye çok büyük ihtiyaç duyulacak” dedi. (Oda Tv-Türkiye)

ü  KRİZDEN ÇIKMAK İÇİN ORTAK KOMİSYON OLUŞTURALIM

ü  Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Rusya -Türkiye arasındaki krizden çıkmak için ortak komisyon oluşturulması teklifini Moskova’ya yeniden önerdiğini belirtti.  (AA-Türkiye)

ü  “TÜRKİYE TERÖRİSTLERİN HALEP’TE SALDIRILARINI KOORDİNE EDİYOR”

ü  Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Güvenlik Konseyi Başkanı’na yazdığı mektupta Türkiye yönetimini, teröristlerin Halep’te güvenli bölgelere saldırılarını koordine etmekle suçladı. (Suriye gerçekleri-Suriye)

ü  ÇANKAYA’DA GÜVENLİK TOPLANTISI

ü  Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da 7 polis 4 vatandaşın hayatını yitirdiği saldırı sonrası Çankaya Köşkü'nde toplantı yapıldığı belirtildi. Toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul Valisi Vasip, Sağlık Bakanı Recep Akdağ katıldı. (Timetürk-Türkiye)

ü  CHP'DE YENİ 'DOKUNULMAZLIK' ÇATLAĞI

ü  CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, CHP’nin "AYM için imza vererek HDP'ye destek olan vekilleri partiden atma söylemine rağmen, "dokunulmazlık" yasasını AYM'ye taşıyarak imza verecek. (Oda Tv-Türkiye)

ü  'ERDOĞAN, DOKUNULMAZLIKLARI VETO EDEBİLİR'

ü  AKP Parti MKYK üyesi Ayhan Oğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dokunulmazlık yasasını veto edebileceğini söyledi. (Oda Tv-Türkiye)

ü  TÜRKİYE LİDERİ, BATILILARIN UŞAKLIĞINI YAPIYOR

ü  Mısır’ın El-Tecemmü Partisi Sözcüsü Abdulnasır Kandil, Erdoğan Amerika’ya uşaklık etme konusunda İran’ın devrik şahından farksız olduğunu, çünkü her ikisi Batı’ya uşaklık ederek karşılığını aldığını, Türkiye yönetiminin teröristleri eğitmesi ve Suriye’ye göndermesi, Türkiye’nin dış ilişkilerini ve hatta iç durumunu olumsuz etkilediğini vurguladı. (Fars Haber-İran)

ü  152 MİLLETVEKİLİNE 800 FEZLEKEYLE DOKUNULACAK!

ü  TBMM ve bakanlıkta çeşitli suçlardan 152 milletvekili hakkında 800 fezleke bulunduğu belirtildi. (Dünya Bülteni-Türkiye)

ü  SINIRDA DAİŞ OLACAĞINA YPG OLSUN

ü  Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök "Sınırımızda DAİŞ, El Kaide, El Nusra gibi terör örgütleri olacağına, Esad veya YPG’ye bağlı birlikler olsun çok daha iyidir" diye yazdı. (Hürriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  PATRİOTLAR SURİYE SINIRINA YERLEŞTİRİLİYOR

ü  NATO bünyesinde İtalya Hava Savunma Sistemi kurulması kararı alındığı ifade edildi. Suriye’den gelebilecek olası tehditlere karşı Hava savunma sistemine ait malzemelerin bulunduğu konteynerleri taşıyan 10 TIR ve 25 İtalya askerinin Kahramanmaraş’a ulaştığı belirtildi. (Rast Haber-İran)

ü  HEŞDÎ ŞEBÎ SIVÎLAN Bİ ÎŞKENCEYÊ DIKUJE

ü  Endamê Lijneya Emnî ya Parêzgeha Enbarê, Racih Îsawî: Milîsên Şîe (Heşdî Şebî) sivîlên sunne yên ji deverên bin destê DAIŞê direvin digirin, beriya niha ji 4 sunneyên sivîl girtin bi işkenceyê kuştin. Her wiha got ku, 610 Fellûceyî vê dawiyê ji aliyê Heşdî Şebî ve hatibûne girtin, jiyana 2 kesên din ên êşkence dîtî di metirsiyê de ye. (Rudaw-Başur)

ü  GORAN VE KYB ANLAŞMASININ UYGULANMASI İÇİN ORTAK HEYET

ü  Değişim Hareketi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği arasındaki anlaşmanın uygulanması için ortak heyet belirlendi. Heyette KYB’den Hakim Kadir, Rıfat Abdullah, Ferid Eseserd, Goran’dan da Celal Cevher, Seyid Ali ve Şoreş Hacı yer alacaktır. KYB’nin talep etmesi durumunda Newşirwan Mustafa heyete başkanlık edecektir. (Zernews-Başur)

ü  ERBİL VE BAĞDAT UZLAŞMA ARAYIŞINDA

ü  Irak Parlamentosu Kürd Parlamenteri Dr. Ferhad Qadir: Kürdistan Bölgesi partilerinin grup başkanvekilleri ile Irak Başbakanı İbadi arasında gerçekleşen toplantıda; Kürdistan İttifakı, Peşmerge Güçleri’nin maaşlarının ödenmesi, %17’lik Kürdistan bütçesi ve petrol satışlarından elde edilen gelirlerin gönderilmesi konularında garanti istediğini belirtti. (Basnews-Başur)

ü  MESRÛR BARZANÎ Û SEROKWEZÎRÊ FRANSA’YÊ Bİ HEVRE HEV DÎTINEK PÊK ANÎN

ü  Şêwirmendê Encumena Asayişa Herêmê Kurdistanê Mesrûr Barzanî bi serokwezîrê berê yê Fransa Fransîs Fîlon, konsulê Fransa yê Hewlêrê Alen Gopêrtî û bi komek parlamenteran re li Hewlêre hev dîtinek pêkanîn. Di hevditinê de mijara DAİŞ, referandom u rewşa penaberan hate niqaş kirin. (Basnews-Başur)

ü  “HAK İHLALLERİNE SESSİZ KALMAYACAĞIZ!”

ü  Irak Başbakanı Haydar El-İbadi; Felluce’yi DAİŞ’ten kurtarma operasyonunda Garna’da sivilleri yönelik ihlallerin tespit edilerek-karışanlardan hesap sorulacağını söyledi. (Erbilradyosu-Başur)

ü  NÊÇÎRVAN BARZANÎ Bİ  “YAN KOBÎC” RE RUNİŞT

ü  Serokwezîrê Herêma Kurdistanê Nêçîrvan Barzanî li bajarê Hewlêrê bi  Nûnerê Taybet yê Sekreterê Giştiyê NY yê karûbarên Îraqê, Yan Kobîç û şandeya pê re hevditinek pêkani. Têkeliyên navbera Hewlêr û Bexdayê, welatên cîran, rewşa ewlekariya Îraqê, rewşa siyasiya Herêma Kurdistanê, pêşketinên dawiyê yên şerê li dijî terorê, operasiyona azadkirina Feluce û çend mijarên din di civînê de hatin gotûbêj kirin. (Gulanmedia-Başur)

ü  ENCÛMENÊN PARÊZGEHA MÛSIL’ Ê, FERMANA DERXISTINA PKK’ Ê Jİ ŞİNGAL’ Ê DAN

ü  Endamên Encûmentîya Parêzgeha Mûsilê(Neynewa), di civîna encûmenan de fermana derxistina hêzên PKK’ ê yên li Şingal û cihên din ên herêma Neynewayê bicîh bûne de da. (Basnuçe-Başur)

ü  “PDK, SÜLEYMANİYE’DE MİSAFİR DEĞİLDİR”

ü  PDK Politbüro Üyesi Şêx Ethem Barzani, Süleymaniye’de yoğun örgütlenme çalışmalarını yürüttüklerini; “PDK, Süleymaniye’de misafir değildir” diyerek ifade etti. (Basnews-Başur)

ü  MESRUR BARZANİ BRUNO SAKOMANİ İLE GÖRÜŞTÜ

ü  Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, görev süresi dolan Kanada'nın Irak-Ürdün Büyükelçisi Bruno Sakomani ve beraberindeki heyet ile Hewlêr’de görüştü. Görüşmede; Kanada’nın Kürdistan’a askeri yardımları, KBY ile arasındaki ekonomik ve diplomatik ilişkiler değerlendirildi. Sakomani, Kanada'nın Kürdistan Bölgesi’ndeki temsilciliklerini artırmak için özel bir planının olduğunu belirtti. (Basnews-Başur)

ü  “NUSRA CEPHESİ ‘ILIMLI MUHALİFLER’İ KULLANMAYA DEVAM EDİYOR”

ü  Lazkiye kırsalı Hmeymim Hava Üssünde çatışmaları durdurma anlaşmasını izleme ve koordinasyon Rus Merkezi:  Nusra Cephesinin ‘ılımlı muhalifler’ adı verilen silahlı gruplar ve bu grupların bulundukları bölgeleri kullanarak yeniden konuşlanmanın ve çete sayısı ve cephane açısından gücünü pekiştirmeye çalışmaya devam ettiğini belirtti. (Sana-Suriye)

ü  LAZKİYE'DE ÇETELER MÜLTECİ KAMPINI KARARGÂH YAPTI

ü  Lazkiye'deki Yamadi mülteci kampı, çeteler tarafından karargâh olarak kullanıyor. (Al Masdar-Suriye)

ü  İNGİLİZ ASKERLERİ DE SURİYE'DE SAHAYA İNDİ

ü  Yeni Suriye Ordu Komutanlığı: İngiliz ordusuna bağlı özel kuvvetler, Suriye'de birlikte savaşmaya başladı. İngiliz askerleri lojistik,  danışmanlık görevini yaparken Ürdün sınırında çatışmaya girdi.  (IslahHaber-Suriye)

ü  SANA İLE SPUTNİK RADYOSU ARASINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

ü  Suriye Haber Ajansı SANA, Rusya Federal Hükümetine bağlı Rusya Segodnya Kurumu kapsamında yer alan Sputnik Radyosu ile mesleki alanda ikili işbirliği ilişkilerini geliştirme anlaşması imzaladı. (Sana-Suriye)

ü  NUSRA CEPHESİ'NDEN ALEVİLERİ YOK EDİN ÇAĞRISI

ü  El Nusra Cephesi'nin Genel şer'i kadısı Dr. Sami el Ureydi: "Suriye toprakları Alevilerden arındırılmalıdır yok edilmeleri gerekiyor” diye çağrı yaptı. (NerinaAzad-Başur)

ü  STRATEJİMİZ DAİŞ’İ SINIRLARIMIZIN ÖTESİNDE YOK ETMEKTİR

ü  İran Kara Kuvvetleri Komutanı General Ahmet Rıza Purdestan: “İran’ın stratejisi, DAİŞ’i ve diğer tekfirci örgütleri sınırlarının ötesinde yok emektir” dedi. (Tesnimhaber-İran)

ü  İRAN VE ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLARININ GÖRÜŞMESİ

ü  Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandian, İran Dışişler Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Tahran’da görüştü. Görüşmede iki Bakan Tahran ve Erivan arasındaki ikili ilişkileri geliştirme yollarını masaya yatırdı. (İrna-İran)

ü  25 DEV TANKER İRAN PETROLÜNÜN İHRACATININ HİZMETİNDE

ü  Avrupa ve Asyalı firmalara ait 25 dev petrol tankeri, İran petrolünü uluslararası piyasalara taşıyor, firmalar İran petrolünü charter şeklinde satın alıyor ve piyasada bu konuda herhangi bir sıkıntının olmadığı açıklandı. (Reuters- İngiltere)

ü  İRAN VE RUSYA 40 ORTAK PROJE GERÇEKLEŞTİRİYOR

ü  İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Daınşmanı Perviz Keremi: İran Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Yardımcısı Sorena Settari’nin İran – Rusya teknolojik işbirliği yüksek komisyonunun üçüncü oturumuna katılmak üzere Rusya’ya gitti. İki günlük ziyareti sırasında, iki ülkenin nano ve biyo teknoloji, tıbbi malzeme ve teçhizat, bilim temelli projeler gibi alanlarda 40’a yakın ortak proje yürüteceklerini açıkladı. (İrna-İran)

ü  İSLAM ORDUSU KOALİSYONU KURULUYOR

ü  İran ve Irak hariç 34 İslam ülkesinin orduları için Riyad’da ramazan ayı içinde ortak bir koordinasyon merkezi kurulacağı duyuruldu. (Reuters-İngiltere)

ü  İRAN'DAN SURİYE'YE Şİİ MİLİS SEVKİYATI

ü  14 Mayıs günü Bağdat Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan Suriye Havayolları Syrian Air'e ait Şam seferini yapan uçak Suriye'de savaşmak için Irak'tan toplanan Şii milisleri taşıdı. Milisler, Halep’ in güneyindeki Han Tumam cephesine götürüldüler. (Suriye Gerçekleri-Suriye)

ü  ŞABAN: YAKINDA RİYAD VE ANKARA’NIN POLİTİKALARI DEĞİŞECEK

ü  Suriye Cumhurbaşkanı Yüksek Danışmanı Besina Şaban: Bir sonraki aşamada Arabistan ve Türkiye’nin bölgeye yönelik politikasında değişiklik olacağını söyledi. (Tesnimhaber-İran)

ü  AMERİKA LİBYA'YA MUHTEMEL SALDIRIYA HAZIRLANIYOR

ü  Amerika'nın Afrika Özel Harekât Komutanı Tuğgeneral Donald Bolduc, ABD ve Avrupanın, Libya'da DAİŞ nedeniyle ikinci kez saldırı düzenleme kararı aldıklarını söyledi. (İrib Haber-İran)

ü  ERDOĞAN'A 'TAHRİKÇİLİK' SUÇLAMASI

ü  Alman Federal Meclisi Başkanvekili Claudia Roth, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Alman milletvekillerine yönelik açıklamalarını eleştirerek, Erdoğan'ın 'apaçık tahrikçilik yaptığı' suçlamasında bulunduğu belirtildi. (DW-Almanya)

ü  BRİTANYA VE ALMANYA’DAN SEYAHAT UYARISI

ü  Almanya ve Britanya bakanlıkları tarafından yapılan açıklamada; İstanbul’un Fatih ilçesindeki Vezneciler semtinde çevik kuvvet midibüslerine gerçekleştirilen bombalı saldırının ardından vatandaşları için Türkiye’ye seyahat uyarısı yayınladığı belirtildi. (Reuters-İngiltere)

ü  RUSYA BİR SAVAŞ UÇAĞININ DÜŞTÜĞÜNÜ YALANLADI

ü  Rus Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor Konashenkov: Rus uçağının düştüğü yönündeki haberinin spekülasyon olduğunu belirtti. (Sana-Suriye)

ü  RUSYA VE İSRAİL GÖRÜŞMELERİ

ü  Rus lider V.Putin, İsrail-Filistin barış görüşmeleri başlaması nedeniyle İsrail ile görüşecek. (Haberrus-Rusya)

ü  “NUSRA’DAN AYRILMALARI İÇİN ILIMLI MUAHLİFLERE VERİLEN SÜRE YETERLİYDİ”

ü  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov;  Suriye’de ‘ılımlı muhalifler’ olarak adlandırılan silahlı gruplara Nusra Cephesinden ayrılmaları için tanınan sürenin yeterli olduğunu, bu sürenin sona erdiğini belitti. ( Sana-Suriye)

ü  RUSYA ‘DEYR EZ ZOR'A SALDIRMADI!

ü  Rusya Savunma Bakanlığı; “Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri, Suriye’nin Deyr ez Zor bölgesindeki El Aşara şehrinde hava saldırısı düzenlemedi” dedi. (Reuters-İngiltere)

ü  RUSYA, HALEP İÇİN SURİYE’DE “EN AKTİF DESTEK” AÇIKLAMASI

ü  Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye ordusuna Halep'te çetelere karşı yürütülen mücadelede en aktif şekilde destek vereceklerini duyurdu. (Sputnik-Rusya)

ü  'ABD'YLE SURİYE'YE DAİR HER GÜN İKİ KEZ BİLGİ PAYLAŞIYORUZ'