BASIN BÜLTENLERİ 15/16 05 2016
Basın Bültenleri / 17 Mayıs 2016 Salı Saat 10:38

HABER ARALIĞI:15.05.2016-16.05.2016

ü  BM, TÜRKİYE'YE HEYET GÖNDERİYOR

ü  Birleşmiş Milletler, PKK'ye yönelik operasyonları gözlemlemek için Türkiye'ye heyet göndermeye hazır olduğunu açıkladı. Hafta içinde Cizre'de 100 kişinin yakılarak öldürdüğü iddialarının araştırılması gerektiğini söyleyen Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'ye heyet göndermeye hazır olduğunu açıkladı. (  Russia Today-Rusya)

ü  “ERDOĞAN BELİNE KADAR KANIN ORTASINA”

ü  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Başkanlık sistemi kan dökmeden gelmez” sözlerinin arkasında olduğunu “Bütün olaylar oluyor, kan gövdeyi götürmüş, beyefendi (Erdoğan) beline kadar kanın ortasına oturmuş, her gün insanlar kan gölünün içinde hayallerini kaybediyorlar” dedi. ( Timetürk-Türkiye)

ü  AKP 5 ÜLKEYE DAVETİYE GÖNDERMEDİ

ü  22 Mayıs 2016 günü Ankara’da gerçekleştirileceği AKP kongresine, İsrail, Bangladeş, Mısır, Suriye ve Rusya'nın davetiye listesinde yer almadığı öğrenildi.  (  Timetürk-Türkiye)

ü  İSLAMİ CEPHE’NİN ‘RİCASIYLA’ YÜZLERCE CİHATÇIYA SAĞLIK HİZMETİ!

ü  İslami Cephe mühürlü onlarca evraktan birinde şöyle deniyor: “Şu anda Türkiye’de bulunan İslami Cephe’ye tabi olan kurumdaki arkadaşlarımızdan rica ediyoruz. Yaralı Yusuf Mustafa’ya gerekli tedavinin yapılmasını rica ederim. Teşekkürler. Tarih: 01.09.2014. İmzalayan: EbMaaEl Selelefi.”( Birgün-Türkiye)

ü  MHP'Lİ ÇATIRDAMA! MUHALİFLERDEN ORTAK BİLDİRİ: KURULTAY

ü  MHP'de muhalifet çatlağı, kurultayın yapılması planlanan otele çıkan yol üzerine kurulan polis barikatı önünde toplandıktan sonra kurultay alanına yöneldi. 4 genel başkan adayının alana gelmesinin ardından ortak açıklama yapan Yusuf Halaçoğlu "Son sözü genel başkan değil, kurultaylar söyler" dedi. (  T24-Türkiye)

ü  62 MÜDÜR VE AMİRİN RÜTBELERİ SÖKÜLDÜ

ü  Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulunun yaptığı açıklamada; Rütbesi sökülen polislerin ‘paralel yapı’ iddiasıyla başlatılan soruşturmada adı geçenler olduğu bildirildiği ifade edildi. 121 üçüncü sınıf emniyet müdürü, 194 dördüncü sınıf emniyet müdürü, 147 emniyet amiri olmak üzere 462 müdür ve amire tenzil-i rütbe (bir alt rütbeye) uyguladı. Birinci sınıf 2 emniyet müdürü de kadrosuzluktan emekliye sevk edildiği belirtildi.  ( Hürriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  30 ÇOCUĞUN İSTİSMARA UĞRADIĞI NİZİP'TE "KAMERALAR ARIZALI" TUTANAĞI

ü  Gaziantep'in Nizip ilçesindeki mülteci kampında 30 çocuğun temizlik görevlisi tarafından istismar edildiği iddiaları AFAD tarafından yapılan açıklamayla doğrulanırken tutanakta 85 kameradan 14'ünün arızalı olduğu ve tüm cinsel istismar vakalarının arızalı kameraların olduğu bölgede gerçekleştiği belirtildi. ( Sözcü Gazetesi-Türkiye)

ü  ELİTAŞ'TAN HDP'LİLERE HAKARET!

ü  Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, dokunulmazlık teklifi üzerinden HDP'li vekillere yönelik olarak, "Milletvekili sıfatlı hainleri yargının önüne götürmek için millet kararını verecek" dedi. ( İlke Haber-Türkiye)

ü  İSTİHBARATTAN 'DAİŞ'İN 19 MAYIS HEDEFİ' UYARISI

ü  Milli İstihbarat Teşkilatı verdiği bilgilere göre Daiş’in Anıtkabir olmak üzere 10 farklı eylem yapacağı iddiasıyla 81 ile uyarı yazıları gönderildi. ( Hürriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  TÜRKİYE'DE EKONOMİK REFORMLAR TÖKEZLİYOR

ü  Başbakan Davutoğlu'nun görevden alınmasıyla, Türkiye'deki ekonomik reformların durma noktasına geldiği belirtildi. Davutoğlu'yla birlikte ekonomik reformları destekleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de geleceklerinin belirsiz olduğu ifade edildi. ( Financial Times Gazetesi-İngiltere)

ü  ARABİSTAN ÖZEL BİRLİKLERİ TÜRKİYE’DE

ü  Arabistan’dan 8 Tornado savaş uçağı da 20 Mayıs’ta “Anadolu Zaferi” askeri eğitim programına katılmak üzere Türkiye’ye geleceği belirtildi. Eğitim programına Amerika, Azerbaycan Cumhuriyeti, Almanya, Türkiye, Katar ve Arabistan başta olmak üzere 11 ülkenin askeri birlikleri katılıyor. ( Fars Haber-İran)

ü  ÇETELER GECE GÖRÜŞLÜ DÜRBÜN İSTEDİLER

ü  El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra, Türkiye’de bir mesajlaşma programı üzerinden Suriye’de keskin nişancı militanları için gece görüş özelliği de bulunan dürbün istedi. Bu isteklerini, “Akhi’ler ve uhti’ler, cephede kanasçı kardeşimizin, gece ve gündüz termal kameraya ihtiyacı var ve almak için maddi sıkıntısı var.” şeklinde ifade etti. ( Birgün-Türkiye)

ü  KADRİ GÜRSEL: ANKARA, DAİŞ’İ HEP KÜRTLERE TERCİH ETTİ

ü  Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Yönetim Kurulu üyesi yazar Kadri Gürsel  “Türkiye, Suriye politikası nedeniyle Rusya’yı bölgeye davet etti ve Kürt kantonlarının doğmasına yardımcı oldu. Sınır hattını PYD’nin tutmasındansa DAİŞ’in tutmasının Türkiye’nin işine geliyor. Ankara’nın DAİŞ’i hep Kürtlere tercih ettiğinin” de altını çizdi. (  İlke Haber-Türkiye)

ü  GAZİANTEP'TEKİ KAYIP ÇOCUKLAR SURİYE'YE SAVAŞTIRILMAYA MI GÖTÜRÜLÜYOR

ü  CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, Antep’te geçmişte sokaklarda görülen tiner bağımlısı çocukların son iki yıldır aniden azalmasından dolayı bunların kandırılarak savaşmak için Suriye'ye götürüldükleri kaygısının hakim olduğunu belirtti. (  Sputnik News-Rusya)

ü  İRAN'IN SURİYE SEVK ETTİĞİ MİLİS SAYISI 18 BİNE ULAŞTI

ü  İran’ın Suriye’de, Halep'in ‘Güney cephesi’ olan Şam-Dera-Kuneytra illerinde 5 bin, Humus'un doğusu ve Lazkiye'de de ikişer bin milisi mevcut. İran'ın özel kuvvetler ve Devrim Muhafızları da Suriye'deki cephelerde yer alıyorlar. İran destekli milislerin Lübnan Hizbullah'ı 10 bin, Iraklı milis grupların sayısının 5 bin civarı. Pakistanlı Zeynebiyyun Tugayı 500'den fazla milisle Halep'in kuzeyinde bulunmakta. Afganistanlı Fatimiyun Tugayı da yaklaşık 2 bin kişilik gücüyle Halep'in güneyi, Şam'ın güneyi ve Dera' da yer alıyor. Beşar Esad yönetiminin emrinde yerel milis 6 ana gruptan oluşuyor. Toplamda 24 bine yakın kişilik yerel milis gruplardan en çok bilinenleri, halk arasında "şebbiha" olarak adlandırılan gruplar. Yerel milis grubun geri kalan 9 bine yakın kısmı, büyük ölçüde Baas Birlikleri, Meşru Müdafaa Birlikleri, Süryani Koruma Birlikleri ve Lazkiye'de aktif Dağ Kartalları ve Direniş Birlikleri adlı gruplar oluşturuyor. ( Dünya bülteni)

ü  SURİYE ORDUSU HALEP OPERASYONUNA BAŞLADI

ü  Halep güney kırsalında Ceyş-ul Feth’e, kuzeyinde ise el-Nusra’ya karşı Suriye Hava Kuvvetlerinin desteği ile füze saldırıları ve topçu atışları yapılıyor. Bölgede asıl hedef grup el-Nusra terör örgütüdür. ( Tansim-İran)

ü  EL KAİDE GÖZÜNÜ SURİYE'YE DİKTİ

ü  ABD ve Avrupa istihbaratına göre;  El Kaide, örgütün geleceğinin Suriye’de olduğuna karar verdi. Bunun için Pakistan’daki en deneyimli militanlarının bir bölümünü Suriye’ye gönderen örgütün, El Nusra Cephesi’nin kaynakları ve insan gücünü de kullanmayı planlıyor. Suriye merkezli El Kaide sadece Avrupa’ya yakın olmayacak aynı zamanda da Irak, Türkiye, Ürdün ve Lübnan  üzerinden savaşçılarına lojistik destek sağlanmasından da faydalanacak. ( New York Times gazetesi-Amerika)

ü  YNK-GORAN ANLAŞMASI

ü  YNK, GORAN Anlaşmasında yer alan maddeler şöyle;

-Milletin siyasi, ekonomik ve toplumsal kazanımlarını korumak amacıyla taraflar anlaşmaya uyarak genişletir.

-Taraflar, Kürdistan’da parlamenter sisteminin gereklerine uyar.

-Sivil ve demokratik bir anayasanın, yasa egemenliği ve güçler ayrılığı ilkesi ile yönetimin barış içinde el değiştirmesi amaçlanır.

-Taraflar koşulsuz bir şekilde parlamentonun yeninden aktifleşmesi konusunda hemfikirdir.

-Kürdistan Bölgesi’nde köklü siyasi, yasal, ekonomik ve idari reformlar yapılır.

-Yönetim gerçek ortaklık prensibine göre kurulur.

-İkili yönetimin emareleri silinerek kurumsal bir yönetim oluşturulur.

-Bağımsızlık referandumun için çok boyutlu bir hazırlık yapılır.

-Petrol, gaz ve doğal kaynakların üretimi ve satışında şeffaflık sağlanacak, gelir kaynakları çeşitlendirilir.

-Taraflar başka siyasi partilerle bu anlaşmanın içeriğine aykırı herhangi bir anlaşma yapamaz.

-Anlaşma imzalandıktan sonra yürürlüğe girer.

ü  IRAK’TAN İRAN’A TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

ü  Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Seyid Ammar el-Hekim; DAİŞ’e karşı İran ile istihbarat alanında işbirliğinin zaruri olduğunu belirtti. ( Rasthaber-İran)

ü  KÜRT PARTİLERİNE EĞİTİM

ü  ABD Dışişleri Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’ndeki 5 siyasi partinin kadroları için başkent Erbil’de eğitim devresi açtı. (KDP, YNK, Goran, Komel, Yekgirtu). 14 Mayıs’ta başlayan eğitim 20 hafta devam edecek. ( NerinaAzad-Başur)

ü  BAĞDAT, PEŞMERGE'YE YAPILAN YARDIMLARI VERMİYOR

ü  Irak Parlamentosu KDP Listesi Parlamenteri ve Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Şaxewan Ebdullah: Irak hükümetinin son 3 ayda koalisyon devletlerinden çok sayıda askeri malzeme aldığını ancak Kürdistan Bölgesi’nin payının verilmediğini belirtti. ( Basnews-Başur)

ü  İRAN SAVUNMA BAKANI: HANTUMAN KURTARILACAKTIR

ü  İran Savunma Bakanı General Dehkan, ‘ABD, İsrail ve Suudi Arabistan’ın Direniş’e darbe vurmak için planları var ayrıca Nusra Cephesi bayrağını taşıyan teröristler ateşkesi ihlal ederek, Hantuman’a saldırdılar, İslam gazileri tarafından Hantuman’ın yeniden kurtarılacaktır’ dedi. ( İrna Haber-İran)

ü  NEÇİRVAN BARZANİ VE İRAN İSTİHBARAT BAKANI MAHMUD GÖRÜŞTÜ

ü  Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani ve İran İstihbarat Bakanı Mahmud görüştü. Mahmud: Kürdistan bölgesinin istikrarının önemli olduğunu vurguladı. ( Basnews-Başur)

ü  ROJHILAT’TA 100.000 AJAN!

ü  Kürdistan Demokrat Partisi - İran (KDP-İ) Erbil Temsilcisi Muhammed Salih, Rojhılat’ta (İran Kürdistanı) 100 bin askeri ajan olduğunu dile getirdi. ( Denge Azad-Başur)

ü  İRAN, ABD’YE DAVA AÇMAYI ONAYLADI

ü  İran parlamentosu ‘ABD’nin son 63 yıldaki neden olduğu zarar’ sebebiyle Tahran hükümetinin Washington yönetimine dava açmasını onayladı. Tasarıya, 290 milletvekilinden 181’i destek verdi. Kararla birlikte İran, ABD’ye karşı uluslararası mahkemelerde dava açabileceği ifade edildi. ( İrna Haber-İran)

ü  ABD DIŞİŞLERİ BAKANI SURİYE GELİŞMELERİNİ GÖRÜŞMEK İÇİN ARABİSTAN’A GİTTİ