BASIN BÜLTENLERİ 12/13/14 05 2016
Basın Bültenleri / 17 Mayıs 2016 Salı Saat 08:09

HABER ARALIĞI:12-13-14.05.2016

ü  ABD TÜRKİYE’YE YARDIMLARI KESTİ

ü  USAID’den yapılan açıklamada, “ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, Başmüfettişlik Ofisi’nin Suriyelilere yapılan yardımla ilgili elde ettiği bilgiler ışığında Türkiye’deki çeşitli yardım aktivitelerini askıya aldı” dendi. Türkiye'den Suriye'ye yardım taşıyan bazı sivil toplum kuruluşlarına yönelik finansmanın, rüşvet ve yolsuzluk iddiaları bulunduğunu açıklayan USAID, operasyonların kısmen durdurulduğunu belirtildi. ( AA-Türkiye)

ü  ERDOĞAN, DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

ü  Türk Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştü. ( Timetürk-Türkiye)

ü  ENSAR’A ANKARA’NIN GÖBEĞİNDE DOKUZ MİLYON LİRALIK PEŞKEŞ

ü  Milli Emlak Müdürlüğü, Ensar Vakfı’na tahsis yaptı. Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası’nın (TEKSİF) kullandığı ancak boşaltılan 5 katli bina, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 30 yıllığına ‘’İrtifak (başkasına yararlandırma) hakkı ile birlikte Ensar Vakfı’na devredildiği belirtildi. ( Birgün-Türkiye)

ü  MOSSAD AJANLARI TÜRKİYE HAVA ALANLARINDA CİRİT ATIYOR

ü  Bulgaristan'ın Yeniden Doğuşu İçin Alternatif (ABV) partisi Genel Başkan yardımcısı Romen Petkof, Türkiye Dışişleri Bakanı yardımcısı Feridun Sinirlioğlu ve Mossad başkanı Yossi Kohen'ın bir araya gelerek gizlice görüştüklerini ve bunun ardından Mossad elemanlarının Türkiye hava alanlarındaki varlıklarının artış kaydettiğini söyledi. ( El-Alem İnternet Sitesi-Suudi Arabistan)

ü  ERDOĞAN: SINIRIN ÖTESİNİ TEMİZLEMEK İÇİN DESTEK ALAMADIK AÇIKLAMASI

ü  Türk Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, Rojava’ya tam müdahale için bölgede silahlı gücü bulunan müttefiklerden destek alamadıklarını belirtti. ( Dünya Bülteni-Türkiye)

ü  BU KEZ ANTEP: SURİYELİ MÜLTECİ KAMPINDA 30 ÇOCUĞA CİNSEL İSTİSMARA TUTUKLAMA

ü  Gaziantep’te Suriyeli mültecilerin kaldığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı Nizip Mülteci Kampı’nda bir temizlik işçisi, 30 erkek çocuğa cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla tutuklandığı belirtildi. ( T24-Türkiye)

ü  ERDOĞAN VE BAN SURİYE’Yİ GÖRÜŞTÜ

ü  Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri BanKi-mun ile Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ve mülteci krizlerini görüştü. ( Amerikanın Sesi-ABD)

ü  AKP MHP'YE 5 BAKANLIK SÖZÜ MÜ VERDİ?

ü  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Hükümete fiili olarak verdiğimiz destek hukuki bir boyut alabilir” sözlerine atıfta bulunan “Elimizde delil yok ama kulislerde AKP’nin MHP’ye 5 bakanlık önerdiğini duymak da zor değil.  ( Erdem Gül-Cumhuriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  MARAŞ'TA VATANDAŞLAR KÖYLERİNE KİMLİKLE GİRİYORLAR!

ü  Alevi yurttaşların yaşadığı Maraş’a bağlı Sivrihöyük köyünde yaşayanlar kendi köylerine kimlik kartı gösteremeden giremediklerini söyledi. Köylüler uygulamaya, çete kampının köylerinde kurulmasına karşı oldukları için maruz kaldıklarını düşünüyor. ( Birgün-Türkiye)

ü  DAİŞ ARNAVUTLUK’TA ÖRGÜTLENİYOR: GEÇİŞ NOKTALARI İSTANBUL

ü  DAİŞ’e Arnavutluk’tan katılanlar, İstanbul üzerinden Suriye’ye geçiyor. Arnavutluk’un güneydoğu bölgesindeki 3 köyden son 3 yılda 24 kişi DAİŞ’e katıldı. Çetelerin hikâyeleri, daha iyi bir hayat kurma amacıyla Yunanistan ya da İtalya gibi ülkelere göçmeleri, sonrasında ise DAİŞ’e katılmaları noktalarında birleşiyor. ( Sol Haber-Türkiye)

ü  TÜRKİYE’DEN GELEN 100 CİHATÇI EL NUSRA’YA KATILDI

ü  Ateşkes izleme merkezi, Türkiye’den Kafr Hamra yerleşim birimine gelen 100’den fazla cihatçının  El Nusra’ya katıldığını aktardı. El Nusra kontrolündeki İdlib’den Halep şehrinin kuzeyine mühimmat dolu birkaç TIR geldiği, araçlardaki el yapımı mühimmatın klor bazlı zehirli maddeler içerdiği kaydedildi. ( Sputnik-Rusya)

ü  ATEŞKES SÜRECİNE KATILAN GRUP SAYISI 53’E YÜKSELDİ

ü  Humus bölgesinde bir silahlı oluşumun komutanıyla ateşkes anlaşmasına varıldığı, ateşkes sürecine katılan yasadışı silahlı grup sayısının 53’e yükseldiği belirtti. ( Sputnik-Rusya)

ü  PYD LİDER MÜSLİM GORAN HAREKETİ LİDERİ MUSTAFA GÖRÜŞTÜ

ü  PYD Lideri Salih Müslim ve Değişim Hareketi (Goran) Lideri Newşirvan Mustafa, görüşmelerinde  Rojava’da ve Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan sorunları değerlendirdi. ( Rudaw-Başur)

ü  DAİŞ, RAKKA’DA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETTİ

ü  DAİŞ örgütünün, başkenti olarak ilan ettiği Rakka’da koalisyon uçaklarının havadan, QSD’nin ise karadan operasyon olasılığına karşı kentte olağanüstü hal ilan ettiği belirtildi. ( Basnews-Başur)

ü  DAİŞ'DEN KADINLARA RENKLİ KIYAFET YASAĞI

ü  DAİŞ, Suriye’de kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan kadınlara yeni kıyafet yasakları getirdiği belirtildi. Buna göre kadınlar yalnızca siyah kıyafet giyebilecek, giymeyenler cezalandırılacak. ( All4syria Haber Sitesi-Suriye)

ü  DAİŞ ÇETELERİ TÜRKİYE’DEN SIZMAYA DEVAM EDİYOR

ü  Kerkük Valisi Necmettin Kerim; yabancı çeteler Türkiye’den Suriye’ye sızarak DAİŞ’e katıldıklarını belirtti. Kuzey Irak’taki DAİŞ çeteleri büyük kısmının yerli sakinlerden oluştuğunu söyledi. ( Sputnik-Rusya)

ü  DAİŞ, IRAK’TA % 26 KÜÇÜLDÜ

ü  Irak Hükümet Sözcüsü Sad el-Hadisi, DAİŞ’in 2014 yılı haziran ayından sonra Irak topraklarının yüzde 40’ını işgal ettiğini hatırlatarak, örgütün ciddi şekilde toprak kaybettiğini belirtti ve yüzde 14’e gerilediğini ve %26 küçüldüğünü söyledi. ( AFP-Fransa)

ü  DAİŞ ELEBAŞILARI SURİYE VE TÜRKİYE SINIRLARINA DOĞRU KAÇIYOR

ü  Irak’ın Anbar eyaleti aşiret şeyhi Hamid El-Hayes, DAİŞ’ın Anbar eyaletindeki elebaşılar aileleri ile birlikte Suriye ve Türkiye sınırlarına doğru kaçtığını açıkladı. ( Suriye Gerçekleri)

ü  IRAK’TAKİ HAŞEDUL ŞAABİ HALK GÜCÜNDE 25 BİN SÜNNİ VAR

ü  Irak’ın Haşedul Şaabi gücünde 25 bin sünni olduğu belirtildi. ( Suriye Gerçekleri)

ü  QUBAD TALABANİ XURMATےDA

ü  Qubad Talabani başkanlığındaki bir heyet Xurmatû’yu ziyaret etti. ( Basnews-Başur)

ü  AMERİKA IRAK’TA ASKERİ DARBE YAPTI

ü  Amerika’nın Bağdat Büyükelçiliği; Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin askeri yetkilerinin elinden alındığını açıkladı.  Irak’ta tüm askeri operasyonlar Amerika’nın askeri komutanlığının komutası altında yapılması zorunlu olacak. Amerika Büyükelçiliği, Gönüllü Halk Güçlerinin bazı komutanları ve Milli Koalisyon ’un Liderlerinin gözaltına alınması kararını vermiştir. Geys el Hezeli, Mukteda es Sadr, Hadi el Amiri ve Ebu Mehdi el Muhendis gibi kişilerin isimleri tutuklanma kararı verilmiş kişiler listesinde geçiyor. Eski Başbakan Nuri el Maliki ev hapsinde tutuluyor ve yakın bir zamanda yargılanacak. El-Anbar vilayetinde olan IŞİD’e karşı yürütülen askeri operasyonlar askıya alınmıştır. Amerika’nın eski ordu komutanları ve son birkaç yılda siyasetten uzak tutulan isimlerin tekrar siyasete getirilip, Irak’ın askeri alanlarını onların gözetimi ve denetimine verilmesi kararını almıştır. ( El Hedes Haber-Irak)

ü  KERKÜK, BAĞDAT’LA YOLLARINI AYIRMALI’

ü  Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Kerkük kentindeki petrol üretiminin durmasından Irak merkezi hükümetinin politikalarını sorumlu tutarak ekonomik kriz başladığını belirttiğini aktararak Kerkük’ün Bağdat’la yollarını ayırması gerektiğini ifade etti. ( Foreign Policy)

ü  KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NDE ÇOK KRİTİK KARAR!

ü  Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Değişim Hareketi (Goran) arasında “anlaşma” sağlandı. KYB Başkanlık Konseyi anlaşmayı onayladı. iki parti arasındaki anlaşma metninin “prensipte” kabul edildiği belirtildi. ( Rudaw-Başur)

ü  İRAN PASTARLARININ KİRLİ OYUNU

ü  İran Pastarları (Sınır muhafız milisleri), Kürd savaşçıların kıyafetlerini giyerek, Doğu Kürdistan’ın Seqiz, Bane, Sine ve Merîwan kırsalında halka baskı uygulandığı belirtildi. ( Basnews-Başur)

ü  DAİŞ İRAN SINIRLARINA YAKLAŞMAYA ÇALIŞTI