BASIN BÜLTENLERİ 06/07 MAYIS 2016
Basın Bültenleri / 09 Mayıs 2016 Pazartesi Saat 08:30

HABER ARALIĞI:06.05.2016-07.05.2016

ü  TİMES: ERDOĞAN SINIRSIZ GÜÇ İÇİN KOMPLO KURUYOR

ü  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sınırsız güç sahibi olmak için komplo kurduğunu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu görevden almak istemesinin nedeninin de bu olduğunu yazdı. (Times Gazetesi-İngiltere)

ü  KİLİS ESNAFI BUGÜN KEPENK AÇMADI

ü  18 Ocak gününden bu yana DAİŞ denetimindeki Suriye'nin Bab bölgesinden atılan 60'ın üzerinde katyuşa roketatar mermisiyle 20 kişinin öldüğü, 72 kişinin yaralandığı Kilis kent merkezine son günlerde her gün roket atılması kenti yaşanmaz hale getirdi. Artık kentte esnaf kepenk açmıyor. (Timetürk-Türkiye)

ü  AKP'DE HAREKETLİLİK SÜRÜYOR: ERDOĞAN AKP'Lİ VEKİLLERLE SARAY'DA GÖRÜŞTÜ

ü  Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP milletvekillerini Saray'a çağırarak vekillerle toplantı yaptı. (NTV-Türkiye)

ü  DAVUTOĞLU 'BAŞBAKANLIĞI' BIRAKTI

ü  Türk Başbakanı Ahmet Davutoğlu, düzenlediği basın toplantısı ile istifasını duyurarak; genel başkanlıktan da istifa ettiğini açıklayarak aday olmayacağını ekledi. AKP, 22 Mayıs’ta genel kurula gidecek. (Cnn Türk-Türkiye)

ü  ERDOĞAN - DAVUTOĞLU GÖRÜŞMESİNİN PERDE ARKASI

ü  Başbakan Davutoğlu, kongrede aday olmayacak. AKP Genel başkanlığı ve Başbakanlık görevini devredecek ama Milletvekili olarak görevini sürdürecek. Davutoğlu sonrası için 5 isim konuşuluyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş. (Hürriyet Gazetesi-Türkiye-Abdulkadir Selvi)

ü  BEYAZ SARAY’DAN DAVUTOĞLU AÇIKLAMASI

ü  Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest yaptığı günlük basın brifinginde Davutoğlu’nun ayrılışının, ABD ve Türkiye’nin DAİŞ’i zayıflatma ve yok etme stratejisi üzerinde herhangi bir etkisinin olacağını düşünmediğini ve iki ülkenin birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  RUS UZMANLAR: ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NUN ARASINI KÜRT SORUNU AÇTI

ü  Türk-Rus Bilim Merkezi Direktörü İlşat Saetov, Erdoğan ve Davutoğlu'nun Kürt sorunu konusunda farklı politikalar benimsediğini "Kürtlerle yaşanan mevcut çatışma, federasyona geçiş yapılmasına neden olabilir.” (Rossiyskaya-Rusya)

ü  DDK 400 ŞİRKETİN PEŞİNE DÜŞTÜ

ü  Devlet Denetleme Kurulu, 'Paralel Yapı’ya kaynak sağladığı iddiasıyla okul sahibi 400 şirket hakkında inceleme çalışması başlattı. (Sabah Gazetesi-Türkiye)

ü  AK PARTİ’DEN YENİ DOKUNULMAZLIK TAKTİĞİ

ü  AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, genel kurulda 16 ve 18 Mayıs'ta ilk ve ikinci oylamaların yapılacağını vurgulayarak, “Anayasa oylamasında, oylar referandum aralığı olan 330-367 arasında kalırsa, referanduma gidilir. Elbette temennimiz 367'nin üzerinde oy alınması. Ancak, 330-367 aralığında kalırsa, dokunulmazlıkların kaldırılmasından vazgeçmeyiz. Zaten Anayasa gereği diğer modellere geçilmesi gibi bir şey söz konusu değil” dedi. (Timetürk-Türkiye)

ü  ULUSLARARASI SAVAŞ KARŞITLARI: KÜRT ŞEHİRLERİ SURİYE GİBİ

ü  Uluslararası Savaş Karşıtları (WRI - War Resisters’ International) Başkanı Dr. Christine Schweitzer, bölgedeki gözlemlerini: “Savaş nedeniyle Kürt bölgelerinde inanılmaz boyutlarda acı ve tramva yaşandı. Halkta Avrupa bizi yalnız bıraktı” düşüncesinin hâkim olduğunu, Kürt kentlerinin Suriye’ye döndüğünü söyledi. (Birgün-Türkiye)

ü  CAN DÜNDAR'A SALDIRI GİRİŞİMİ

ü  Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, görülen MİT davası duruşmasında verilen arada dışarı çıktığı ve gazetecilerin bulunduğu alanda silahlı saldırıya maruz kaldı. Dündar, olayı yara almadan atlattı. NTV  Muhabiri Yağız Şenkal hafif yaralandı. Saldırıyı, 1976 doğumlu Sivas nüfusuna kayıtlı Murat Şahin yaptı. (Cumhuriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  DÜNDAR VE GÜL’E 5’ER YIL CEZA

ü  Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklamaktan hapis cezalarına çarptırıldı. Dündar’a 5 yıl 10 ay, Gül’e ise 5 yıl hapis cezası verildi.(Cumhuriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  ABD’DEN PYD-RUSYA İLİŞKİSİ ÜZERİNE ‘ENDİŞE’ AÇIKLAMASI

ü  Albay Steve Warren YPG ile Rusya ilişkilerinin artması ve Rusya'nın PYD'ye askeri yardımlarının endişe verici olduğunu açıkladı. (Dünya Bülteni-Türkiye)

ü  SURİYE'DE 7.000 MUHALİF SİLAH BIRAKTI

ü  Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov; Suriye'de son iki ayda 7.000 Kişiden oluşan en az 50 silahlı muhalif grubun silahlarını bırakıp ateşkese katıldığını söyledi. (Sputnik-Rusya)

ü  RUSYA, SURİYE'DE VARKEN KİMSE KARA HAREKÂTI BAŞLATAMAZ

ü  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri'nin Suriye'de olduğu sürece kimsenin kara harekatı başlatamayacağını belirtti. (Ria Novosti-Rusya)

ü  SURİYE ORDUSU HALEP’TE 48 SAATLİK ATEŞKES İLAN ETTİ

ü  Suriye ordusunun Halep’te 48 saatlik ateşkese bağlı kalacağını duyurdu. (Suriye TV-Suriye)

ü  QAMİŞLO’DA REJİM KUVVETLERİ YIĞINAK YAPTI

ü  Suriye’nin kuzeydoğusunda Haseke vilayetine bağlı Qamişlo kentinin Khırbat Ammo köyünde Esad birlikleri ve yerel milisler yeni yığınak yapıyorlar. (Enabbaladi-Suriye)

ü  TÜRKİYE, TARİHİ ESER KAÇIRAN ÇETELERE YARDIM EDİYOR

ü  Suriye Kültür Bakanı İsam Halil; “Terör örgütleri, tarihi eserleri yağmalıyorlar ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin desteğiyle bunları karaborsada satıyorlar” dedi. (Suriye Gerçekleri-Suriye)

ü  AHRAR, NUSRA VE FEYLAKU’Ş ŞAM SİGARAYI YASAKLADI

ü  Ahrar, Nusra Ve Feylaku’ş Suriye’de başta İdlib bölgesi olmak üzere sigaranın alış ve satışını yasaklayan ortak karar aldı. (Suriye Gerçekleri-Suriye)

ü  NUSRET CEPHESİ, REJİMİN BİR MİLYON DOLARINA EL KOYDU

ü  Nusra Cephesi, İdlib'in bölgedeki en önemli döviz merkezi olan Huyan köyüne düzenlenen saldırıda, Esed rejimi adına çalışan bir tüccarın bir milyon dolar parasına el koydu. (Suriye Gerçekleri-Suriye)

ü  FETİH ORDUSU HALEP’TE SALDIRIYA GEÇTİĞİNİ DUYURDU

ü  Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'te, Fetih Ordusu saldırı başlattığını duyurdu. (Islah Haber-Suriye)

ü  HALEP'TE ATEŞKES UZATILDI DUYURUSU

ü  Rusya Savunma Bakanlığı; Halep'te ilan edilen iki günlük ateşkesin uzatıldığını pazartesi gününe kadar uzatıldığını duyurdu. Ancak çatışmalar hızını kesmeden devam etti. (Sol Haber-Türkiye)

ü  XEBAZE RAFİNERİSİ’NDE 2 PETROL BORUSU PATLATILDI!

ü  Kerkük İlçe ve Nahiyeler Polis Müdürü Serhad Kadir: Gece saat 02:40 sıralarında Kerkük’e bağlı Ketahiye köyü yakınındaki Xebaze Rafinerisi’nde 2 petrol borusunun patlatıldığını söyledi. (Kaynak: Erbilradyosu-Başur)

ü  KBY NİSAN AYI PETROL RAPORUNU AÇIKLADI

ü  Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Nisan ayı petrol üretimi ve ihracatı raporunu açıkladı. Rapora göre, Nisan ayında dünya pazarlarına günde 511 bin 888 varil, toplam 15 milyon 356 varil ihraç edildiği kaydedildi. Nisan ayı petrol ihracatından toplam 376 milyon 395 bin 901 dolar gelir elde edildiğini, sözkonusu gelirin 58 milyon 895 dolarının petrol şirketlerinin payı olduğunu açıkladı. (Basnews-Başur)

ü  KDP: YNK VE GORAN İLE ANLAŞMAYI ESAS ALACAĞIZ

ü  Kürdistan Demokrat Partisi Meclisi Mesud Barzani başkanlığında toplandı. Toplantı hakkında açıklama yapan PDK Yönetim Kurulu Üyesi Elî Teter; KDP olarak YNK ve Goran Hareketi ile anlaşmayı esas alacağız. KDP Dış ilişkiler Sorumlusu Hêmin Hewramî geçtiğimiz günlerde YNK ve Goran arasındaki görüşmelere ilişkin ‘‘Goran ve YNK arasındaki görüşmelerin KDP’ye karşıtlık üzerinden olduğunu düşünmüyoruz” dedi. (Basnews-Başur)

ü  PEŞMERGEYE, ALMANYA-ABD-KANADA-NORVEǒTEN EĞİTİM

ü  Erbil’de başlatılan Peşmerge Güçleri 1'inci ve 2'nci Piyade Tugayı'na bağlı iki bölüğü için koalisyon devletleri Almanya, ABD, Kanada ve Norveç askeri uzmanları tarafından başlatılan eğitim devresi sona erdi. (Erbilradyosu-Başur)

ü  BARZANİ BM ÖZEL TEMSİLCİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

ü  Mesud Barzani Erbil’in Pirmam (Selahaddin) ilçesindeki ofisinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Irak Özel Temsilcisi ve Irak BM Misyonu (UNAMI) Direktörü Slovak diplomat Jan Kubis ile görüştü. (Rudaw-Başur)

ü  İRAN ABD’NİN MÜDAHALECİ TUTUMUNU PROTESTO ETTİ

ü  İran Dışişleri Bakanlığı yayınladığı itiraz notunda, Amerika’nın İran’da çıkarlarını koruyan İsviçre Büyükelçiliği’ne gönderdiği notta Amerika’nın müdahaleci tutumunu ve Fars Körfezi adının yerine uydurma bir ad kullanmasını protesto etti. (Fars Haber-İran)

ü  AHRARUL ŞAM VE CEYŞÜL İSLAM TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNE ALINMALI

ü  İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emir Abdullahian Moskova’da Rus mevkidaşı Mihail Bogdanov’la görüştü. Görüşmede, Suriye ve Yemen’de yaşanan son durumu ele alındı. Abdullahian, Ahrarul Şam ve Ceyşül İslam terör örgütleri listesine alınmalı. (İslamidavet-İran)

ü  İRAN VE GÜNEY KORE DOĞALGAZ BORU HATTI İNŞA EDİYOR

ü  Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun Hye İran’dan Umman’a uzanan doğalgaz boru hattı inşaatıyla ilgili anlaşmayı imzaladı. Güney Kore firması Hürmüz Boğazı’nın güneyinden Umman’a uzanan boru hattını inşa edecek. (Rasthaber-iran)

ü  RUHANİ İSLAMİ CİHAD HAREKETİ İLE GÖRÜŞTÜ

ü  İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Filistin İslamî Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ramazan Abdullah ile görüştü. Kaynak: İncanews -İran)

ü  SALİHİ VE AMANO BERCAM’I GÖRÜŞTÜ

ü  İran Atom Enerjisi Kurumu (İAEK) Başkanı Ali Ekber Salihi, Avusturalyanın başkenti Viyana ya giderek, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yokio Amano, Bercam nükleer anlaşmasının ilk üç aylık uygulamasını görüştü. (Fars Haber-İran)

ü  İRAN HİZBULLAH’A TAM DESTEK VERİYOR

ü  Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah; İran Cumhuriyeti ve Hamanei’nin Hizbullah’a desteğinin tam ve kesin olduğunu kaydetti. (Parstoday -İran)

ü  İRAN BÜYÜKELÇİSİ BARZANİ İLE GÖRÜŞTÜ

ü  İran’ın Irak Büyükelçisi Hüseyin Danaifer ve beraberindeki heyet Mesud Barzani ile görüştü. Danaifer ve Barzani Erbil’le Bağdat ve İran’la Irak ve Kuzey Irak ilişkilerinin takviye edilmesine vurgu yaptı. (Tesnim Haber-İran)

ü  AZERBAYCAN'DAN ‘SALDIRABİLİRİZ’ AÇIKLAMASI!

ü  Azeri Savunma Bakanlığı, Ermenistan’a ilişkin "BMGK kararlarına uyulmaması halinde saldırının gerçekleşmesi gerekli ve kaçınılmazdır” dedi. (AA-Türkiye)

ü  YEMEN YOL HARİTASI PLANI BASINA SIZDI

ü  Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi İsmail Valed Şeyh Ahmed’in “Yemen Yol Haritası”nı barındıran ve çözüm için sunacağı plan şu maddeleri barındırıyor:

-Yemen’in tüm şehirlerinde ulusal güvenlik komitelerinin oluşturulması

-Yemen’deki bölgeleri A, B ve C bölgeleri olmak üzere coğrafi sınırlama olmadan 3 parçaya ayrılması.

-Bölgelerden çekilme ve silahların teslim edilmesiyle başlayarak, seçimin yapılacağı ve yönetimin seçilmiş başkana devredileceği 3 aşamalı çözüm süreci.

-Güvenliğin sağlanması için Ulusal Güvenlik Komitelerinin oluşturulması ve diğer güçlerin silahlarını teslim edilerek şehirlerden çekilmesi aynı zamanlama ile olacaktır.

-İdari kararlarının gözden geçirilmesi, anayasa görüşmelerinin sonlandırılması ve güvenlik birimlerinin yeniden yapılandırılması. Öte yandan, çözüm için Birleşmiş Milletler gözetiminde Kuveyt’te yürütülen müzakerelerde, Komitelerde görev yapacak isimler belirlendi: Hükümet heyeti ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyet, görüştüler. Görüşmelerde, her iki tarafın belirlediği isimlerin BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed’e teslim edildiği aktarıldı. (El-Meyadin-Lübnan)

ü  DÜNYA DİRENİŞ ALİMLERİ BİRLİĞİ’ BEYRUT’TA TOPLANDI

ü  Dünya Direniş Alimleri Birliği Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta “yapıcı direniş ve yıkıcı terörizm” temasıyla toplandı. (İrna-İran)

ü  ARABİSTAN PRENS, NETENYAHU’NUN ESKİ İÇ GÜVENLİK DANIŞMANI İLE GÖRÜŞTÜ

ü  Arabistan istihbarat organının eski başkanı Turki Faysal, İsrail rejimi başbakanı Benyamin Netanyahunun iç güvenlik eski danışmanı Yakup Amidur ile Washington yakınındaki yakın doğu siyaset müessesesinde görüştü. (İran Haber Ajansı-İran- Bloombergin-Amerika)

ü  DAİŞ MEKKE’YE SALDIRDI – SUUDİ KRALLIK DOĞRULADI

ü  Mekke’den yapılan açıklamaya göre; Mekke kırsalında Vadi Numan bölgesinde saldırıya geçen DAİŞ çeteleri ile Suudi ordusu arasında çatışma yaşanırken, bazı çete üyeleri canlı ele geçti.(Zernews-Başur)

ü  RUSYA VE JAPONYA'DAN 'ORTAK YATIRIM’ HAMLESİ

ü  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Japonya’nın büyük yatırım projelerinde işbirliği yapma konusunda anlaştıklarını söyledi. (Sputnik-Rusya)

ü  RUSYA VE KATAR, SURİYE'DE İŞBİRLİĞİNİ ARTIRACAK

ü  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Katar'ın Suriye'de siyasi çözüm için işbirliği artıracağını söyledi.  "Yaklaşımlarımızda devletin dağılmasını engelleyecek siyasi çözüm elde etme hedefi, Rusya ve Katar'ı birleştiriyor" dedi. (Sputnik-Rusya)

ü  ULUSLARARASI KOALİSYON DAİŞ'E KARŞI MÜCADELEYİ GÖRÜŞTÜ

ü  Almanya'nın Stuttgart kentinde 60’dan fazla ülkenin katılımıyla DAİŞ'e karşı mücadele toplantısı yapıldı. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, oluşturulan koalisyonda yer alan ülkelerden 10'unun savunma bakanlarıyla bir araya geldi. Carter, bugüne kadar dışarıda kalmayı yeğleyen NATO’nun da daha aktif rol alabileceğini söyledi. (Dw-Almanya)

ü  DONALD TEK BAŞINA ADAY

ü  ABD’de Kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı yarışında diğer adayların çekilmesiyle Donald Trump partisinin tek adayı olarak kaldı. (Reuters-İngiltere)

ü  ABD’Lİ 59 PETROL FİRMASI İFLAS ETTİ

ü  Amerika’da 59 petrol firması iflas ettiklerini ve iflas ilan belgesini resmi kurumlara teslim etti. (Reuters Haber Ajansı-İngiltere)

ü  FBI HİLLARY CLİNTON’UN BAKANLIK DÖNEMİNİ ARAŞTIRIYOR

ü  Demokrat Parti'den başkan aday adayı olan Hillary Clinton’ın FBI ile ABD Adalet Bakanlığı, bakanlığı döneminde kişisel adresinden yaptığı yazışmalardaki hassas bilgilerin kötüye kullanılıp kullanılmadığını araştırıyor.(Cnn-ABD)

ü  BM GÜVENLİĞİMİZİ TEMİN EDEMİYOR

ü  Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü yaptığı açıklamada,  İstanbul zirvesi insani yardım alanında faaliyet yürütenlere ve özellikle Suriye, Yemen, Güney Sudan gibi bölgelerde çalışan hekimlere ve hemşirelere ve hastalara karşı şiddeti durdurma konusunda yardımcı olamayacağını belirtti. (Fars Haber-İran)

ü  Dİ BOMBARDİMANÊN TİRKİYÊ DE GELEK ZİYAN GİHÎŞTİYE XELKÊ BAŞÛR

ü  Artêşa Tirkîyê bi hêceta ku gerillayên PKKê li herêmê ne, sînorê Başûrê Kurdistanê devera Nehlê ya ser bi parêzgeha Dihokê dide ber topan. Di encama topbaranê de ziyaneke mezin gihiştiye xelkê gund. Nîştecihên herêma Nehlê daxwaza rawestandina wan bombardimanan dikin û dîyar kirin ku heya niha jî ber wan bombardimana bi dehan gund hatine vala kirin. (Çavkani: Basnuçe-Başur)

ü  SERXWEBÛNA KURDİSTANÊ - TİRKİYE Û ÎRAN RÊ NADİN!

ü  Serokerkanê Berê yê Artêşa Tirkiyê Îlker Başbuğ Konfransa Sîyaseta Niştîmanîbûn û Dijatîkirina Terorê de li Zanîngeha Gazî ya li Enqerê de axivi û got: Îran û Tirkiye ti carî rê nadin dewleta serbixwe ya Kurdistanê were damezrandin û tekez kir, ku pêwîst e Herêma Kurdistanê rewşa xwe ya niha biparêze, berovajî wê yekê dê zirarek mezin bibîne. Îda kir ku;“DAIŞ li Iraqê ciheki kontrol dike, piştre ji radestî pêşmerge dike, bila kurd li bendê neminin ku pişti serxwebunê Tirkiye piştgiriya wan bikin.(Çavkani: Gulanmedia-Başur)

ü  EBADÎ BİRYARA DERXİSTİNA PÊŞMERGE DA

ü  Endamê Komîteya Asayiş û Bergiriyê di Parlamentoya Iraqê de Şaxewan Ebdullah bi daxuyaniyekê got: Serokwezîrê Iraqê Heyder Ebadî bêyî agahdariya Serokatîya Parlamentoya Iraqê û parlamenteran biryar da; Ku erka parastina Parlamentoya Iraqê ji Hêzên Pêşmerge bistîne û li şûna wan hêzeke din erkdar kir. Ji sala 2006’an ve heya niha hêzeke pêşmerge avahiya Parlamentoya Iraqê li Bexdayê diparêze. (Çavkani: Milletpress-Başur)

ü  ŞERÊ MÛSİL’E DE DAİŞ DERBEK GİRAN XWAR!

ü  Desteya Agahdarkirina Şer a girêdayî Encumena Wezîran a Iraqê îro 6ê Gulanê di daxuyaniyekê de got; Topxaneyên Firqeya 15 a Artêşa Iraqê li başûrê Mûsilê otomobîleke tijî çek a DAIŞê teqandin û nîşagirekî  jî li gundê Xerayib li başûrê Mûsilê kuştin, hêzên Fermandeyiya Operasyonên Neynewayê jî îro li gundê Hacî Elî li başûrê bajarê Mûsilê bi çekdarên DAIŞê re ketin şer û di encama de 7 çekdarên DAIŞê hatin kuştin. Ji aliyekê din ve çekdarên DAIŞê li gundên Mehane û Xere Berdan ên li sînorê Mexmûrê êrişî hêzên Iraqê kirin û, rastî bersivdana hêzên İraqê hatin û di encam de,20 çekdarên DAIŞê hatin kuştin, ku di nava wan de 4 çekdarên xwekuj hebûn. Li vir Balafirên hevpeymanan 5 teroristên xwekuj ên DAIŞê jî kuştin depoyek ya teqemeniyan ji roxandin û 20 çekdarên din ên DAIŞê hatin kuştin.(Basnews-Başur)

ü  Lİ BEXDAYÊ ÇALAKİYÊN PROTESTOYİ

ü  Li Bağdayê, li ser bangawaziya Muqteda Sedr xwepêşander û alîgirên wi, li her cihên nimêja inê lê heyi bikine cihê xwepêşandan u protestoyan. Ji ber vê sedemê Bi fermana Serokwezirê İraqê Heyder Ebadî hêzên ewlekariyê rêya rojhilatê Bexdayê ya Medîne Sedr, Melebil Şeib, Rûbiî, Pira Sinek, rêka Elawiyê, Pira Emane û pira Komarî li pêşiya xwepêşanderan girtine da ku derbasî meydana Tehrîrê nebin û çalakiyan li darnexin. (El Sumaria-İrak)

ü  Jİ MİSİRÊ BİRYAREK BO KURDİSTANÊ