BASIN BÜLTENLERİ 03/04 MAYIS 2016
Basın Bültenleri / 05 Mayıs 2016 Perşembe Saat 08:46

Lekolin.org okuyucularının, gündemin takibini kolaylaştırmak için hazırladığımız Basın Bültenleri sayfamızı çok sayıda basın kuruluşundan haber takibi yaparak derliyoruz. Haberlerin, yalnızca unsurlarının yani 5N1K’larını esas alarak düzenlediğimiz sayfamız aracılığı ile Kürdistan, Ortadoğu ve dünya gündemini daha rahat takip edebilirsiniz.

HABER ARALIĞI:03.05.2016-04.05.2016

ü  CPT ÜÇ YIL SONRA İMRALI’DAYDI!

ü  Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nden (CPT) bir heyet üç yıl aradan sonra ilk kez, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tutuklu bulunduğu İmralı Cezaevi’ni ziyaret etti. Açıklamada ziyaret nedeni, İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan dört mahkûmun cezaevi koşullarını ve uygulamaları incelenerek, 2013 yılındaki ziyarette Türkiye’ye yapılan tavsiyelerin yerine getirilip-getirilmediğini görmek olduğu açıklandı. (CPT İnternet Sitesi-Avrupa)

ü  İŞSİZ GAZETECİLER ÜLKESİ TÜRKİYE

ü  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Dünya Basın Özgürlüğü nedeniyle açıklamasında, Türkiye’de yılda ortalama 500-1000 gazetecinin işsiz bırakıldığını belirtti.(Birgün-Türkiye)

ü  ORHAN PAMUK'TAN AB'YE TÜRKİYE ÇAĞRISI

ü  Hollanda’da katıldığı bir televizyon programında konuşan Yazar Orhan Pamuk Avrupa ülkelerine, "İnsan hakları ihlalleri konusunda Türkiye'ye karşı daha sert tavır almaları" gerektiğini belirtti. (Nieuwsuur Tv-Hollanda)

ü  'BAŞBAKAN İSTİFA ETTİ, ERDOĞAN KABUL ETMEDİ' İDDİASI

ü  Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan anlaşmazlıklara dair ikili 1 saat 40 dakika görüşme yaptı. Görüşme ardından herhangi bir açıklama gelmedi. Davutoğlu’nun istifa talebinde bulunduğu ancak reddedildiği iddia edildi. (Habertürk-Türkiye)

ü  ‘AKP'DEKİ GELİŞMELER NEREYE GİDER’

ü  Davutoğlu, MKYK’da yaşananlardan sonra mesajını dünkü grup toplantısında verdi. Kimine göre manifesto gibi bir konuşmaydı. Başbakan konuşmasının neredeyse tamamını bir konuya ayırdı. Ve AK Parti genel başkanı seçildiği günden bu yana en kısa konuşmasını yaptı. Kürsüde yarım saat kaldı.  Bu bir kılıç çekme konuşması değildi. Cumhurbaşkanı-Başbakan ilişkisinde dört kırılma noktasından söz ediliyor: 1 - 7 Haziran seçimleri öncesinde milletvekili listeleri konusunda yaşanan kırgınlık. 2 - 12 Eylül kongresi öncesinde MKYK listesine öfkeli bir şekilde müdahale. 3 - Bakanlar Kurulu listesinde yaşanan gerilim. 4 - MKYK’da yetki devri. Peki bu ilişki tamir edilemez bir noktada mı?  O noktada olmadığı söyleniyor. Çözüm zor ama imkânsız değil. (Hürriyet Gazetesi-Türkiye-Abdulkadir Selvi)

ü  DOKUNULMAZLIKLARDA İKİ MADDE KABUL EDİLDİ

ü  TBMM Anayasa Komisyonunda vekillerin dokunulmazlıkları maddesi kabul edildi. Anayasanın "yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesinin, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacağı belirtildi. 2 maddede, AKP, CHP, MHP’nin oybirliği yaptı. HDP’lilere ait olmak üzere 136 vekilin 619 fezlekesi var. (AA-Türkiye)

ü  DÜNDAR VE GÜL'ÜN YARGILANDIĞI DAVANIN SAVCISI "CASUSLUK YOK" DEDİ

ü  Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılandığı davaya ilişkin duruşma savcısı Evliya Çalışkan mütalaasında, Yargıtay içtihatlarında “casusluk ve casusluk amacıyla belge bilgi temin edip açıklama” suçları için öngörülen unsurların gerçekleşmediğinin kabulünün gerektiğini ifade etti. (Cumhuriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  DİNK'İ VURAN OGÜN SAMAST'I ALTI İSTİHBARATÇI GÖZLEMİŞ

ü  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından yapılan binlerce kamera görüntüsünün incelenmesi sonucu o dönem Jandarma İstihbaratta görevli 1 yüzbaşı ile 5 astsubayın görüntüleri bulunduğu açıklandı.(Akşam Gazetesi-Türkiye)

ü  TÜRKİYE İSRAİL'E YÖNELİK NATO VETOSUNU KALDIRDI

ü  AKP Hükümeti, İsrail’e yönelik NATO vetosunu kaldırdığı ifade edildi. (Aktif Haber-Türkiye)

ü  POLİS 20 BİN HAKİM VE SAVCININ BİLGİLERİNİ KOPYALADI

ü  Adalet.org’ internet sitesinin kurucusu Hakim Aydın Başer yaptığı açıklamada; Aralarında hâkim ve savcıların da bulunduğu 20 bin hukukçunun özel yazışmalarının da yer aldığı ‘adalet.org’ isimli internet sitesinin veri tabanı polis tarafından kopyalandığını ifade etti. (Sosyal Medya-Türkiye)

ü  DAİŞ'İN PROPAGANDA KİTABI KÜTÜPHANELERDE!

ü  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, DAİŞ’in propaganda kitabı olan “Esad’ın suç rejimine karşı ideal mücadele dersleri” adlı kitapçığını basan İstanbul’daki Guraba Yayınevi’nden birçok kitap aldığı ve Türkiye’deki halk kütüphanelerine dağıttığı ortaya çıktı.(Siyasi Haber-Türkiye)

ü  BM'DEN HALEP İÇİN ÇAĞRI

ü  BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban Ki-mun, Halep kent merkezi ve civarında çatışmaların tehlikeli bir biçimde artışından ve sivil kayıplar ile yıkımlardan büyük endişe duyduğunu bildirdi. Ban, Şam ve Lazkiye'de geçici olarak uygulanan çatışmaların durması uygulamasının, başta acilen Halep olmak üzere diğer bölgelere genişletilmesini istedi.(Timetürk-Türkiye)

ü  ABD SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGEYE HALA KARŞI