BASIN BÜLTENLERİ 15/17 NİSAN 2016
Basın Bültenleri / 19 Nisan 2016 Salı Saat 11:15

Lekolin.org okuyucularının, gündemin takibini kolaylaştırmak için hazırladığımız Basın Bültenleri sayfamızı çok sayıda basın kuruluşundan haber takibi yaparak derliyoruz. Haberlerin, yalnızca unsurlarının yani 5N1K’larını esas alarak düzenlediğimiz sayfamız aracılığı ile Kürdistan, Ortadoğu ve dünya gündemini daha rahat takip edebilirsiniz.

HABER ARALIĞI:15.04.2016-17.04.2016

ü  ÇGD: TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE KAPKARANLIK BİR DÖNEME GİDİYOR

ü  ÇGD Ankara Şubesi'nin Ocak-Mart 2016 dönemi medya raporunu ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay açıkladı:"Raporda 2016'nın ilk üç ayındaki basına yönelik baskılar şöyle sıralandı: Bir gazeteci, polis tarafından ateşli silahla vurularak yaralandı. 4 gazeteci Polis tarafından fiziksel saldırıya uğradı. Süren davalar kapsamında 4 gazeteciye hapis cezası verildi. ‘Terör' ve ‘hakaret' suçlarından verilen cezaların toplamı 54 yıl 11 ay. 6'sı ‘Cumhurbaşkanına hakaret' olmak üzere gazeteci, köşe yazarı ve kurumsal olarak basın organları hakkında 12 soruşturma açıldı. 3'ü yabancı 20 gazeteci gözaltına alındı. 4 gazeteci tutuklandı. 6 gazeteci haklarındaki suç duyuruları üzerine emniyet ya da savcılıkta ifade verdi. 5 gazeteci hâkim karşısında haklarında açılan davalar kapsamında savunma yaptı. Gazetecilerin yanı sıra basın organlarının kurumsal olarak muhatap olduğu 8 dava açıldı.  3 muhabir PKK tarafından kaçırdı.  1 yabancı gazeteci sınır dışı edildi. 6 toplumsal olay sonrası yayın yasağı kararı verildi. Yayın yasağı konulan gelişmeler içinde Ankara ve İstanbul'daki terör saldırılarıyla Ensar Vakfı'ndaki çocuklara taciz olayı da yer aldı. 2 basın organına saldırı oldu. 1 gazete, 1 dergi ve 3 kitaba toplatma ya da dağıtım yasağı konuldu. Bazıları toplumsal olaylar sonrası tüm sosyal medyayı da kapsayacak şekilde 7 kez erişim engeli getirildi.  ‘Cenaze akreditasyon' uygulaması yine yaşandı. İpek Medya Grubu'na ait 5 yayın organı tamamen kapandı. Zaman gazetesi ile Cihan Haber Ajansı'na kayyum atandı. Olay TV Ankara Bürosu'nu, Doğan Medya Grubu da radikal.com.tr'yi kapattı. 723 basın emekçisi işlerinden çıkarıldı” şeklinde. (Sputnik News-Rusya)

ü  TÜRKİYE’NİN DAİŞ’E YARDIMINA İLİŞKİN İKİNCİ RUS İSTİHBARAT RAPORU

ü  DAİŞ’in silah ve askeri malzeme tedarikçisi, sivil toplum kuruluşu aldatmacasını kullanarak hareket eden Türkiye’dir. Bu alanda yürütülen faaliyetler Türk Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yönetilmektedir.  Beşar Vakfı/Başkanı D.Şanlı’dır, 2015 yılında, Bayırbucak ve Kızıltepe Türkmen bölgelerine yönelik olarak yaklaşık 50 konvoy götürmüştür. İyilikder Vakfıdır-Başkanı İ.Bahar, 2015 yılında Suriye’ye çeşitli malzemelerden oluşan yaklaşık 25 konvoy gönderdi. Bu sivil toplum kuruluşunun yönetimi Avrupa ülkelerinde ve Ortadoğu’da bulunan kaynaklarca finanse edilmektedir. Para haznesi, Kuveyt Türk ve Vakıfbank’ta açılan hesaplara havale edilmektedir. İHH/Başkanı B.Yıldırım, 2011 yılından beri, bölgeye 7 500 araç göndermiştir. Ziraat ve Vakıfbank gibi Türk bankalarını kullanmaktadır. Silah ve mühimmat geçişleri için Cilvegözü sınır kapısı kullanılmaktadır, Cilvegözü’nden Atma’ya TOW tanksavar füze sistemleri için cephane, RPG-7 roketatar ve hafif silahlar gönderildi. 11 ve 21 Ocak 2016 tarihleri arasında, Şam Cephesi örgütüne bağlı teröristlere 7,62 ve 12,7 mm mermiler ve RPG-7 roketatar mühimmatı tedarik ettiler. Kızılçat bölgesinden Türkiye-Suriye sınırından geçerek Lazkiye kırsalında bulunan bir kampa nakledildi. 25 Ocak 2016’da İHH, DAİŞ teröristlerine yönelik malzeme ve gıda maddelerinden oluşan bir parti malın naklini finanse etti, yük Yayladağı sınır kapısından geçirilerek Bayırbucak bölgesine ulaştırıldı. Trend Limited Şirketi/Şanlıurfa ve Maxam Anadolu/ Malatya şirketleri yavaş fitil ve infilaklı fitil (başlıca aktif bileşeni: tetranitrat pentaeritritol) ve ateşleme kapsülü ve elektrikli ateşleyicileri teröristlere tedarik etme konusunda uzmandırlar. (Voltaire-Rusya)

ü  PARAYA TAPMAKTAN ÖTE PUTPERESTLİK Mİ VAR?

ü  Türkiye’deki İslamcılar, eskiden hiç olmazsa bu konularda sahici çıkışlar yaparlardı, iktidar olunca neden sustular? Bunun cevabını gayet iyi biliyoruz; mesele İslam veya medeniyet, tarih veya kültür mirası falan değil, baş döndüren iktidar hırsı. İşin özeti,“yeter ki zengin komşular para akıtsın” değil mi? Bir de kalkmış, “İslam dünyasını çökertmeye çalışıyorlar” diye feveran ediyorlar, hangi İslam dünyası? Bu koşullar altında, İslam dünyasının, kendi içindekilerden büyük düşmanı olabilir mi? Paraya tapmaktan öte putperestlik mi var? (Cumhuriyet Gazetesi-Türkiye-Nuray Mert)

ü  İRAN KRİZİ KISKACINDA TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİ

ü  AKP, Suudi Arabistan ile ilişkilerini her düzeyde güçlendirmek için önemli adımlar atıyor. Keza 2005’te Suudi Arabistan’ın yeni kralı olan Abdullah Bin Abdülaziz, ülkesinin Türkiye ile stratejik ilişkilerini güçlendirmek için büyük çaba sarf etmişti. İki ülke, Stratejik İşbirliği Konseyi kurarak ikili ilişkilerin kurumsallaşmasına yönelik adım atıldı. Erdoğan, Kral Selman’a Devlet Nişanı Madalyası takdim etti. Kral Selman’ın Türkiye ziyaretindeki sebep ve dinamikleri şu şekilde açıklayabiliriz. Birincisi, Suudi Arabistan, Arap Baharı ile birlikte Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde ortaya çıkan yeni siyasi konjonktürü Türkiye ile ikili ilişkileri güçlendirerek kontrol altına almayı hedefliyor. 2015'te Suudi Arabistan liderliğinde kurulan ve 35 Müslüman ülkenin içinde bulunduğu güvenlik ittifakı ile Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri daha önemli bir noktaya geldi. Türkiye’nin Suudi Arabistan ile toplam ticaret hacmi 2004’te 1 milyar dolar iken, bugün bu rakam 5,5 milyar dolar. Kral Selman’ın bu ziyaretinde, ikili ilişkileri daha da güçlendirmek için Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi de kuruldu. (Al Jazeera-Analiz-Katar-Abdürrahim Sıradağ)

ü  SURİYELİ SIĞINMACILAR GEÇİCİ OLMAYABİLİR, ENTEGRE ETMELİYİZ

ü  TC Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD Ticaret Odası'nda sığınmacılarla ilgili panelde Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıları “bir kazanç” olarak görmesi gerektiğini ifade etti.  Şimşek, “ Suriyeli göçmenlere geçici gözüyle bakmamamız gerekir. Psikolojimizi değiştirdiğimizde, olumlu baktığımızda, mültecileri bir kazanç olarak göreceğiz. Bazıları bir daha asla geri dönmeyebilir. Onları dil ve diğer beceriler kazandırarak entegre etmeliyiz” dedi. (Amerikanın SESİ-ABD)

ü  MOSSAD BAŞKANI TÜRKİYE’YE GELDİ

ü  Mossad Başkanı Yusi Kohen’in Arabistan ve Katar Dışişleri Bakanları ile görüşmek amacıyla Türkiye’ye geldiğini duyurdu. Amerika’nın İsrail ile Arap rejimlerin arasını düzeltme çabasından söz ettiği ifade edildi. Türkiye’de bulunan Mossad Başkanı Kohen ve zirveye katılan Arabistan ve Katar gibi bazı Arap rejimlerin Dışişleri Bakanları ile görüşmesini ayarladığını belirtti.( Fars Haber Ajansı-İran)

ü  TÜRK-İSLAM SENTEZİNİN DEVAMI PROJESİ!

ü  Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün; Bölge’de uygulamaya konulan acele kamulaştırmalar ve ilçelerin boşatılmasıyla dayatılan zorunlu göç politikasının aynısının Alevilerin oturduğu bölgeler için de geçerli olduğunu, muhalefeti bastırarak, Kürt bölgelerini Kürtsüzleştirip, Alevi bölgelerini ise Sünnileştirmeyi amaçlıyorlar. Böylece yıllarca başaramadıkları asimilasyon politikalarını sistematik olarak uygulamaya sokacaklarını ifade etti.( Birgün-Türkiye)

ü  AKP: TAM BAŞKANLIK İSTİYORUZ

ü  Yeni Anayasa'yla ilgili AKP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, "Tam başkanlık öneriyoruz. Aradığımız güç değil, iyi bir sistem. Zaten, üç yürütme organıda bizim elimizde" dedi. Çelik "Aynı parti içinden çıkmış Cumhurbaşkanı ve Başbakan da olsa bu tamamen iyi niyetle yürür dedi.  (Milliyet Gazetesi-Türkiye)

ü  SİLVAN'DA 10 MAHALLEDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

ü  Silvan Kaymakamlığından yapılan açıklamada, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 32/C maddesi uyarınca Gördük, Yayıklı, Otluk, Susuz, Eskiköy, Gündüzköy, Karahacı, Uçbasamak, Çığyatağı, Çardak köy ve mahallelerinde 09.30'dan itibaren sokağa çıkma yasağının uygulanmasına karar verildiği belirtildi. Açıklamada, yasağın sona ereceği tarihin ayrıca duyurulacağı kaydedildi.( Siyasi Haber-Türkiye)

ü  SIFIR NOKTASINDA 300 DAİŞ'Lİ ALARMI

ü  Kilis’te, sınırın sıfır noktasındaki Suriye tarafında aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu 300’e yakın DAİŞ’linin bulunduğu bildirildi. Bu kişilerden bazılarının göçmenler arasına karışarak Türkiye’ye sızmak istediğine dikkat çekildi. (Hürriyet Gazetesi-Türkiye)

ü  HAKKINDA DOSYA BULUNAN 129 VEKİLE DOKUNULACAK!

ü  Türkiye'de hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin yasalaşıp yürürlüğe girmesi halinde 129 milletvekilinin dokunulmazlığı kalkacak. 129 milletvekilinin 25'i AKP, 51'i CHP, 45'i HDP, 7'si MHP'den, biri ise Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıakadır. (Yasak Haber-Türkiye)

ü  YÜKSEKOVA'DA TÜRKÇE KONUŞAMAYAN ÖZEL BİR TİM KULLANILIYOR

ü  Operasyonların sürdüğü Kuzey Kürdistan'ın Yüksekova ilçesinde korucubaşı, operasyonlarda özel bir timin kullanıldığını iddia etti. Tim içinde yer alanların doğru düzgün Türkçe konuşamadıklarını söyleyen korucubaşı, bu kişilere ilişkin, "Tümen'e giderken birkaç sefer gördüm.  Bu kişilerin nereli olduğunu veya nereden getirildiğini bilmediğini söyleyen korucu başı, "Yabancı da olabilirler, Kafkas Türkler de. Bu konuda net bir şey diyemem. Ama Jandarma Özel Harekat kıyafetleri giyiyorlar" dedi. (DİHA-Türkiye)

ü  TÜRKİYE SINIRINDAN 150 TERÖRİSTİN GEÇTİĞİ GÖZLENDİ