Basın Bültenleri / 28 Mart 2016 Pazartesi Saat 14:04

HABER ARALIĞI: 17.03.2016-23.03.2016

ü  ASKERE OPERASYON EMRİNİ BAŞBAKAN VERECEK!

ü  Terörle Mücadele Kanunu'na Başbakan'ın yazılı görevlendirmesi unsuru eklenecek. Sivillerin de bulunduğu birkaç il ya da ilçeyi kapsayan, uzun süreli konuşlanmalarda ve operasyonlarda askere yazılı direktifi Başbakan verecek. (Timetürk-Türkiye)

ü  TÜRKİYE-AB ZİRVESİ’NDEN MÜLTECİ ANLAŞMA ÇIKTI

ü  Brüksel’deki AB-Türkiye Zirvesi’nin ardından Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk yaptığı açıklamada anlaşma gereğince 21 Mart’tan itibaren AB’ye ulaşan sığınmacıların Türkiye’ye geri gönderileceğini söyledi. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  TÜRKİYE’DE DAİŞ’İN AĞINA DÜŞÜYORLAR

ü  Pakistan Senatosu üyesi ve eski İçişleri Bakanı Rehman Malik, Senato’daki bir komisyon oturumunda yaptığı konuşmada, DAİŞ’in “örgüte cihatçı toplayan” ekiplerinin Türkiye’deki Pakistanlı kaçakları saflarına çektiğini söyledi. Malik” Türkiye’de DAİŞ’e katılanlar önce askeri eğitim için Irak’a gönderiliyor, daha sonra Suriye’de cepheye sürülüyor” dedi.  (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  ESKİ MİT’Çİ: PKK, HDP'Yİ ZAYIFLATIYOR

ü  Eski MİT müsteşar yardımcısı Cevat Öneş, yaşanan çatışmalı ortamın HDP’ye büyük darbe vurduğunu belirterek, "Türkiye toplumunda kazandığı güveni yer yer kaldırmış veya yer yer sarsmıştır” dedi. (BBC Türkçe-Türkiye)

ü  GİYİM MAĞAZASINDAN NEFRET YAZISI: HDP'LİLER GİREMEZ

ü  Ankara'da Angels Never Die isimli mağazanın camekanına  "HDP'liler, destekçileri ve sempatizanları mağazaya giremez" ırkçı yazısı asıldı.  (T24-Türkiye)

ü  DAVUTOĞLU: YENİ SYKES-PİCOT'U BİR KEZ DAHA YAZMAK İSTİYORLAR

ü  Brüksel ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu Suriye'nin kuzeyinde kurulmak istenen federasyon için 'buna asla izin vermeyiz. 100 yıl sonra Sykes Picot'u bir kez daha yazmak istiyorlar” diye konuştu. (Haber7-Türkiye)

ü  ZARİF’LE ÇAVUŞOĞLUNUN ORTAK BASIN TOPLANTISI

ü  İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Türkiyeli mevkidaşı ile ortak basın toplantısında İran’la Türkiye’nin ortadoğu gelişmelerine yönelik bakış açılarının birbirlerine çok yakın olduğunu ve İran’la Türkiye’nin Suriye’nin vahdetine vurgu yaptıklarını belirtti.  (İrib Haber-İran)

ü  62 ÜLKEDEN 1406 AKADEMİSYEN ERDOĞAN'A HANGİ MEKTUBU GÖNDERDİ

ü  "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza atan 1128 akademisyen arasında yer alan 3 akademisyenin tutuklanmasının ardından, 62 ülkeden 1406 akademisyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ortak mektup gönderdi. (Oda Tv-Türkiye)

ü  SURİYELİLER TÜRKİYE'NİN YENİ SEÇMENLERİ OLACAK!

ü  2011'de Türkiye'ye giriş yapan Suriyeliler bu yıl Türk vatandaşlığına başvurma hakkına sahip olacak. Yasa uyarınca, 29 Nisan 2016'dan itibaren, geriye dönük olarak 5 yıllık ikamet süresini dolduran Suriyelilere, ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı talep etme' hakkı doğuyor. (Deutsche Welle-Almanya)

ü  TÜRKİYE, RUSYA İLE İTTİFAK YERİNE IŞİD’LE TİCARETİ TERCİH ETTİ

ü  Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Milletvekili Roman Hudyakov, “Türkiye yönetimi Suriye politikalarında bizimle ittifak yerine ticareti tercih etti. Bölgede DAİŞ'le kaçak ticari ilişkilerden bahsediyorum. Rusya istihbaratı bunu apaçık şekilde ortaya koydu” dedi. (Sputnik News-Rusya)

ü  TÜRKİYE İLE YAPILAN SIĞINMACI ANLAŞMASI BİR İNTİHAR

ü  İtalya'nın sağcı partisi Kuzey Ligi'nin (Lega Nord) lideri Matteo Salvini, “Türkiye, evine 3 milyar Euro yardım ve AB'ye girme sözüyle dönüyor. Bu intihar anlaşması, aklıselimle örtüşmüyor" ifadelerini kullandı. (Sosyal Medya-İtalya)

ü  ALMANYA TÜRKİYE'DEKİ VATANDAŞLARINI YİNE UYARDI

ü  İstanbul'un en kalabalık yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi'ndeki patlama sonrasında Almanya Dışişleri Bakanlığı kentte bulunan Alman turistlere ‘Bulunduğunuz otellerden çıkmayın’ uyarısı yaptı. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  TÜRKİYE MÜLTECİLER İÇİN GÜVENLİ BİR ÜLKE DEĞİL

ü  Uluslararası Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen: Türkiye, mülteciler ve göçmenler için güvenli bir ülke değil. Bunun aksini iddia ederek göçmenleri geri göndermek yanlıştır, yasa dışıdır ve gayri-ahlakidir” dedi. (BBC-İngiltere)

ü

ü  İSTİHBARAT ÇARŞAMBA GÜNÜ GELDİ

ü  Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Milli İstihbarat Teşkilatı, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilat ve Kürtler çarşamba akşamı Alman istihbarat servisine birer uyarı gönderdi. Uyarıda, DAİŞ’in pazar gününe dek Türkiye’deki Alman temsilcilikleri ve okullarına yönelik saldırı planladığı belirtildi. (Der Spiegel Dergisi-Almanya)

ü  ULUSLARARASI MEKANİZMALAR SUR VE CİZRE İÇİN HAREKETE GEÇMELİ

ü  Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Sur ve Cizre’deki insan hakları ihlallerine ilişkin bir açıklama yayınlayarak, uluslararası mekanizmaların çalıştırılarak bölgede objektif bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu. “Kitlesel insan hakları ihlallerine ilişkin her bilginin ve belgenin titizlikle soruşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Soruşturmanın yürütülmesi için uluslararası prosedürler ve mekanizmalar mevcut. Önemli olan, bu prosedür ve mekanizmaların önyargısız ve objektif bir şekilde harekete geçirilmesidir” denildi. (Sputnik-Rusya)

ü  İNGİLİZLER TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE KARŞI

ü  İngiltere’de yapılan bir ankette Türkiye'nin AB üyesi olması fikrine istinaden ankette sonuç, %88 oranında katılımcının Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakmadığı yönünde sonuçlanırken sadece %12 oranında bir katılımcı Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğini yanıtını verdi. (Independent-İngiltere)

ü  SURİYE MÜDAHALESİNİ RUSYA'YA MALİYETİ: 500 MİLYON DOLAR

ü  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'deki askeri varlıklarını gerekli olması halinde 'kelimenin gerçek anlamıyla birkaç saat içinde' yeniden artırabileceklerini vurguladı. Rusya'nın Suriye’deki askeri operasyonlara 5 ayda 33 milyar Ruble, yani yaklaşık 500 milyon dolar harcadığını söyledi. (İncanews-İran)

ü  CENEVRE GÖRÜŞMELERİNDE İLERLEME SAĞLANAMADI

ü  BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Misturam Cenevre müzakerelerinde Suriye rejimi ile muhalefetin temsilcileri arasında ilerleme sağlanamadığını belirtti. Müzakerelere katılan temsilcilerin ülkenin toprak bütünlüğünün korunması konusunda ise hem fikir olduğunu ve federal sisteme karşı olduklarını belirtti. (İncanews-İran )

ü  ABD BİRLİKLERİ TEŞRİN BARAJINA GİRDİ

ü  A3 Amerikan nakliye uçağı askeri ekipmanlar, cephaneler ve silahlarla yüklü olarak Rumeylan havaalanına indi. Eş zamanlı olarak Amerikan kara birlikleri şu anda Suriye Demokratik güçlerinin kontrolü altında bulunan doğu Halep kırsalında Mınbıc kenti yakınındaki Teşrin barajı bölgesine girdi. (Aletihadpress)

ü  SURİYE’NİN KUZEYİNDEKİ SÜRYANİLER'DEN FEDERASYON AÇIKLAMASI

ü  Suriye'deki Hristiyanların Kürtlerin federasyon ilanına "şaşırdığını" ifade eden Süryani topluluğunun temsilcisi Ahikar İssa, “Azınlık olsak da bu, diğer tarafın bizi ezebileceği anlamına gelemez. Federasyon, referandum yapılmadan ve Suriye hükümetinin onayı alınmadan ilan edildiğinden bu tür açıklamalara karşıyız” dedi. Suriye’de bulunan Türk Devletinin desteklediği Türkmen örgütlerde, ‘federasyona karşı’ açıklamada bulundu. (Sputnik-Rusya)

ü  NUSRET CEPHESİ'NDEN KİNCİ BELGESEL

ü  Suriye'de daha geniş alanları etki altına almak için diğer muhalif gruplarla ortak operasyonlar düzenleyen Nusret Cephesi, Suriye'nin birçok noktasında Esed rejimi ve Şii militanlara yönelik düzenlenen saldırılarda kilit rol oynuyor. İzzetin Varisleri başlığıyla sunulan belgeselin ikinci serisinde özellikle Ortadoğu'da yaşanılanların konu edildiği belgeselde, Nusret Cephesi'nin Esed rejim güçlerine yönelik büyük kazanımlar elde ettiği önemli canlı bomba eylemleri ve operasyonlar 2011 yılından 2015 yılına doğru sırayla gösteriliyor.( İslahHaber-Nusretcephesi)

ü  SELAHADDİN TUGAYLARI ABD DESTEĞİ İLE TEKRAR KURULDU

ü  Kuzey Suriye'de Özgür Suriye Ordusu içinde faaliyet gösteren Selahaddin Tugayları yeniden kuruldu. "PYD'nin Esad rejimini korumak için Kürtleri kullanmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Grubun, Azaz ile Cerablus arasında bazı kasabaları Türkiye'nin desteğiyle DAİŞ'den geri aldığını iddia ediyor. 'Selahattin'in Tugayları' komutanı Ebu Mahmut Hamza,"Bizi Türkiye değil, ABD destekliyor" dedi. (Middle East Eyes)

ü  SURİYE’DE SÜNNİ-Şİİ SAVAŞI BİZE VE BATI’YA YARAR

ü  İsrail istihbaratı Beşar Esad’ın devrilmesinin “İran’ın bölgedeki tek müttefikini kaybetmesi” anlamına geleceğini düşünüyor. Esad’ın devrilmesi durumunda Suriye’de Sünnilerle Şiileri karşı karşıya getiren bir mezhep savaşının başlayacağını tahmin eden İsrail, bunun İsrail ve Batılı müttefikleri için “pek de kötü bir şey olmayacağını” savunuyor. (RastHaber-İran )

ü  HASEKE KENTİNDE SEÇİM HAZIRLIKLARI BAŞLADI

ü  Seçim Komisyonu Haseke yan komitesi başkanı Yargıç İyli Miro komitenin 13 Nisan’da yapılacak Halk Meclisi seçimlerine hazırlık sürecini yoğun bir şekilde sürdürdüğünü ifade etti. Miro seçimlere hazırlık kapsamında adaylık komiteleri üyeleri ve seçimleri denetleyecek komitelerin üyelerini valilikle işbirliği içinde hazırlamakta olduğunu belirtti. (SANA-Suriye)

ü  ABD'DEN KÜRT SAVAŞÇILARA ÖVGÜ

ü  ABD Savunma Bakanı Ashton Carter,  ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nde ‘Savunma Bakanlığı bütçe durumu' başlıklı oturumda yaptığı konuşmada " Rusya'nın Cenevre'de önemli bir rolü var ve bizim de önemli bir rolümüz var. Suriyeli Kürtler DAİŞ'e karşı mükemmel savaşçılar olduklarını kanıtladılar” dedi. (Sputnik News-Rusya)

ü  KDP: KYB’YLE ANLAŞTIK!

ü  Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Kürdistan Yurtseverler Birliği’yle anlaşmaya vardıklarını söyledi. “Nasıl ki başkanlık sorunu Şura Meclisi tarafından yasal bir şekilde çözüldü, KYB ile şu anda bu konu üzerinde de görüşüyoruz, birçok konuda anlaştık” dedi. (Rudaw-Başur)

ü  Şİİ MİLİSLERDEN KÜRDİSTAN BAYRAĞI’NA SAYGISIZLIK

ü  Şii Haşdi Şabi milis güçlerinin, Xurmatû’da bir hastanenin önündeki Kürdistan bayrağını gönderden indirmesi gerginlik yarattı. Hastane çalışanları ve personellerine de hakaret ettikleri belirtildi.( Basnews-Başur)

ü  IRAK ORDUSU BÖLGEMİZE DÖNMESİN