Basın Bültenleri / 26 Mart 2016 Cumartesi Saat 13:15
Basından derlediğimiz ve haberlerin 5N1K’larını esas alarak hazırladığımız yeni sayfamızda artık Kürdistan, Ortadoğu ve dünya gündemini daha rahat takip edebilirsiniz

HABER ARALIĞI: 16.03.2016-18.03.2016

ü  AKP’NİN KÜRT AVINDA İKİ GÜNLÜK BİLANÇO: 233 GÖZALTI 11 TUTUKLAMA

ü  Türk Devleti, iki günde “PKK operasyonları” adı altında 223 kişiyi Newroz öncesinde gözaltına aldı, 31 kişi tutuklandı. Konya’da 7, Denizli'de 17, Ankara'da 3, Mersin'de 14, Eskişehir'de 12, Antalya'da 24, Muğla'da 8, İstanbul'da 2, Gaziantep 3, Osmaniye'de 5, Kırklareli'nde 7, Edirne’de 4, Adana’da 36, Eskişehir'de 12, İstanbul'da 2, Mersin'de 14,  Manisa’da 17, Kocaeli'de 1, Giresun 26 kişi gözaltına alındı. Şanlıurfa'da 4, Ceylanpınar’da 10, Ağrı’da 26, Mardin’de 15, Muş'ta 8, Siirt/Giresun/Batman'da gözaltına alınan 26 kişiden 11'i tutuklandı. (Timetürk-Türkiye)

ü  AB TÜRKİYE'DEN EN FAZLA 72 BİN SIĞINMACI ALACAK

ü  AB’nin bu gün vardığı mülteci antlaşmasında Türkiye'den AB'ye yerleştirilecek sığınmacı sayısı bu sene en fazla 72 bin olacak. Vizelerin haziran sonunda kaldırılması için de tüm kıstasların nisanda yerine getirilmesi şartı tekrarlanıyor. (Reuters Ajansı-İngiltere)

ü  DAİŞ, TÜRKİYE SINIR KONTROLÜNÜ KAYBEDİNCE GELİRİ AZALDI

ü  ABD’li araştırma şirketi IHS'nin analizine göre, DAİŞ 14 ay içinde, Suriye ve Irak'ta topraklarının yüzde 22'sini kaybetti. IHS'ye göre DAİŞ, Türkiye-Suriye sınırının kontrolünü kaybetmesi ardından büyük bölümü petrol kaynaklı olan gelirlerinin yüzde 40'ını da yitirdi. İngiltere'den ayrılıp Suriye'deki radikal gruplara katılanların sayısının toplamda 800'den biraz fazla olduğunu söyledi. Bu kişilerin büyük bölümü DAİŞ'e katıldı. Bunlardan 100'ü çatışmalarda ölürken 350'si ise İngiltere'ye geri döndü. (IHS-ABD)

ü  RUSYA’NIN SURİYE’DEN ÇEKİLME KARARI VE TÜRKİYE

ü  Rusya, 30 Eylül 2015’te Suriye’deki savaşa girdi. Rusya bu zaman diliminde, Rusya Hava Kuvvetleri bu sürede 9 bini aşkın sorti yaparak 10 bin kilometrekarelik bir alanda 400 kadar yerleşim yerinin kurtarılmasını sağladı. Rusya, Tartus (deniz) ve Hmeymim (hava) üslerinde büyük bir askerî bir potansiyele sahip oldu. Radikal İslamcıların saflarında savaşan 2 bin kadar Rusya vatandaşının öldürüldüğü bildirildi. Rusya bu 5,5 ayda sadece 4 ölü (Bunlardan ikisi Türkiye’yle ilgili: Düşürülen uçağın pilotu ve kurtarma ekibinden bir kişi) olduğunu açıkladı. Rusya, bu dönemde savaşın her günü için 2,5 milyon dolar harcadığı söyleniyor. (T24- Hakan Aksay/Analiz-Türkiye)

ü  ‘TÜRKİYE’Yİ BLOKE EDECEĞİZ’

ü  Lefkoşa’da açıklama yapan Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Ankara’nın Avrupa Birliği yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve Güney Kıbrıs’ı tanımaması durumunda Türkiye’nin üyelik çabalarını bloke edeceklerini duyurdu. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  ANKARA'DA TOPLANAN GRUPLARIN NİHAİ HEDEFİ

ü  Suriyeli silahlı muhalif gruplar, Katar ve Türkiye’nin de desteğiyle bir süredir görüşmeler düzenliyor.  Suriyeli silahlı muhalifler Ankara’da toplandı. Muhaliflerin, Ankara'nın da desteklediği bir araya gelme çabalarının nihâi hedefi, 106 grubu tek çatı altında toplamak. (El Cezire-Katar)

ü  ABD’YLE TÜRKİYE ARASINDA KÜRT İLLERİNDEKİ SAVAŞ ANLAŞMASI!

ü  İsrailli bir yazar, ABD'nin, Suriye'deki ateşkesi bozmadığı sürece Türkiye'nin Kürt illerindeki savaşına sessiz kalacağını ve Kürtlerin Cenevre'ye katılımını engelleyeceğini söyledi. (Haaretz Gazetesi-İsrail)

ü  TÜRKİYE’YE BIRAKMIYORLARDI, “PKK’DEN İNTİKAM ALACAĞIM” DEYİNCE İZİN VERDİLER

ü  Ankara’da bombalı eylem hazırlığındayken yakalanan  DAİŞ’li  Musa Canöz , “Kobanê’de nöbet yaptığım sırada gerçekleri görünce Türkiye’ye dönmek istedim. Ancak sebepsiz kimseyi Türkiye’ye bırakmıyorlardı. PKK’den intikam almak istediğimi söyledim, bomba eğitimi verdiler ve ban dedilerse onu yaptım” dedi. (Rast Haber-İran)

ü  ARABİSTAN JETLERİ İNCİRLİKTE KALDIKÇA, S-400 FÜZELERİ SURİYE’DE KALACAK

ü  Rusya’nın S-400 füze savunma sistemi Arabistan savaş uçakları İncirlik’te kaldığı sürece Suriye’de kalacağını yazdı. Arabistan savaş uçakları ı 4’ten 16’ya yükseldi. TSK’ya bağlı piyade ve zırhlı birliklerin güneyde sınırı geçerek İdlib eyaletinin bir kaç yüz metre ötesinde mevzilendiği belirtiliyor. (Debkafile Sitesi-Rusya)

ü  FRANSA: MÜLTECİLERLE İLGİLİ OLARAK TÜRKİYE'YE HER HANGİ BİR HARAÇ VERMEYECEĞİZ

ü  Fransa Başbakanı Manuel Valls, AB ve Türkiye arasında Brüksel'de yapılan oturuma temasla, Türkiye'nin işbirliğini desteklediklerini ama buna karşı Türkiye'ye haraç vermeyeceklerini söyledi. (AFP-Fransa)

ü  ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ GÜVENLİK TEHDİDİ NEDENİYLE KAPATILDI

ü  Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İstanbul'daki Almanya Başkonsolosluğu ve Alman Lisesi'nin de güvenlik endişesi nedeniyle kapatıldığı da doğrulandı. (Reuters-İngiltere)

ü  İSPANYA'DA 'AB-TÜRKİYE ANLAŞMASINA HAYIR' PROTESTOLARI

ü  İspanya meclisi, Türkiye ve AB arasında 'prensipte varılan' ve pazarlıkları süren geri kabul anlaşmasının kabul edilmesi ile Sol görüşlü siyasi partiler, işçi sendikaları ve STK'ların çağrısıyla da 55 kentte sığınmacılarla ilgili anlaşmaya karşı çıktı.( Reuters-İngiltere)

ü  TÜRKİYE, AB ÜYELİĞİNE HAZIR DEĞİL

ü  Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’nin gelecek 10 yıl içinde AB üyesi olmasını beklemediğini söyledi. Katılım müzakerelerine 2005’te başlayan Türkiye’nin AB için hazır olmadığını vurguladı. (Handelsblatt Gazetesi-Almanya)

ü  'ERDOĞAN'IN TAVRI TÜRKİYE VE ÖTESİ İÇİN BİR TEHDİT'

ü  ABD’li düşünür Noam Chomsky, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın akademisyenlere dönük son çıkışının sadece Türkiye için değil diğer ülkeler içinde bir tehdit haline dönüştüğünü söyledi. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  ABD, BAE, MISIR VE TÜRKİYE LİBYA’YA KAÇAK SİLAH GÖNDERİYOR

ü  BM raporunda, Libya’ya silah gönderilmesinin yasaklanmasına rağmen 2014 ve 2015 yılları arasında Türkiye, Mısır ve BAE’nin Libya’ya kaçak yollardan silah sattığını ve Libya’daki silahlı grupları kaçak silahlarla donattıklarını bildirdi. (Şems Haber-İrak)

ü  ANKARA'YA BARIŞ SÜRECİNE GERİ DÖNMESİ İÇİN ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ

ü  Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova: "Ankara'ya şiddetin durması için ortam hazırlaması ve Kürt sorununun çözümü için barış sürecine geri dönmesi için çağrıda bulunuyoruz. Bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı var. Basın ve bazı sivil toplum kuruluşlarının verdiği bilgilere göre, operasyonlarda siviller ölüyor ve insan hakları ihlal ediliyor" dedi. (Haberrus-Rusya)

ü  ÖZGECAN İÇİN ASILAN PANKART ‘TERÖR PROPAGANDASI’ SAYILDI

ü  Fikir Kulüpleri Federasyonu üyesi bir grup kadın, 11 Şubat 2016 tarihinde Haliç metro köprüsüne, ‘Yobazın fetvasına AKP’nin karanlığına teslim olmayacağız. İnadına yaşayacağız’ yazılı bir pankart astı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında ‘terör örgütü propagandası’ yaptıkları iddiasıyla sekiz öğrencinin ifadesi alındı. (Diken-Türkiye)

ü  ABD BÜYÜKEÇİLİĞİNDEN NEWROZ VE GÜNEYDOĞU UYARISI

ü  ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, 17-21 Mart tarihleri arasındaki Newroz kutlamalarına gidilmemesi için vatandaşlarını uyardı. Elçilik, resmi sitesinde yayınladığı mesajda; “20 Mart Pazar günü yapılacak Newroz kutlamaları dolayısıyla Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’daki ABD vatandaşlarından toplu ulaşım merkezleri, hükümet binaları ve kalabalık meydanlarda gerçekleşebilecek saldırılara karşı dikkatli olmaları” istendi. (ABD Elçilik Sitesi)

ü  ANAYASANIZDA YÜCELTİLEN DEĞERLERE UYGUN DAVRANIN

ü  Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Türk hükümetini attıkları adımların, ifade, toplanma ve basın özgürlüğü dahil olmak üzere Türk anayasasında yüceltilen evrensel demokratik değerleri desteklemesini garanti etmeye çağırıyoruz” dedi. (Diken-Türkiye)

ü  SURİYE'YE HER AN GERİ DÖNEBİLİRİZ

ü  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'deki askeri varlıklarını gerekli olması halinde 'kelimenin gerçek anlamıyla birkaç saat içinde' yeniden artırabileceklerini vurguladı. Rus güçlerinin ana bölümünün geri çekilmesine rağmen Hmeymim üssüne konuşlandırılan S-400 füze savunma sistemlerinin geri çekilmeyeceğini belirtip, bu sistemleri Rus askerlerini tehdit eden herhangi birine karşı kullanmaktan çekinmeyeceklerini söyledi. (Sputnik-Rusya)

ü  ABD'Lİ UZMAN: SURİYELİ KÜRTLER ABD’NİN İHANETİNE HAZIRLIKLI OLMALI

ü  ABD Dışişleri Bakanlığı eski çalışanı James Carden dün yazdığı makalesinde, Suriye’de çatışan tarafların Cenevre’deki barış görüşmeleri kapsamında herhangi bir anlaşmaya varması durumunda ABD ve batı ülkelerinin Kürtleri bırakacağını belirtti. (The National Dergisi-ABD)

ü  ABD'DEN 'SURİYE'DE FEDERASYON' AÇIKLAMASI

ü  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’nin Suriye’de özerk ya da yarı özerk bir Kürt bölgesini tanımayacağını, Suriye’nin bütünlüğünden yana olduklarını söyledi. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  ABD: SURİYE'DE ÇÖZÜM YOLU ASKERİ DEĞİL

ü  Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, dün yaptığı açıklamada, Suriye'de askeri çözüm yolu olmadığını ve bundan dolayı siyasi görüşmelere daha fazla önem verilmesi gerektiğini bildirdi. (Kaynak: İrib Haber-İran)

ü  MAHİR ESAD 4.TÜMEN KOMUTANLIĞINDAN ALINDI

ü  Mahir Esad’ın 4.Tümende 42.Tugay komutanlığından Suriye Genelkurmayında İstihbarat şubesine tayin edildi. Esad’ın yerine Tuğgeneral Ali Mahmud atandı. (21yyte.org-Türkiye)

ü  ŞAM'DAN, KÜRTLERE 'FEDERAL YÖNETİM' TEPKİSİ

ü  Caferi, barış görüşmelerinde "temel referanslara" göre federal yönetim senaryosunun gündeme gelemeyeceğini ifade ederek, müzakerelerde ülkenin bütünlüğünün korunmasının görüşüldüğünü belirtti. Cenevre'deki barış müzakerelerinde Suriye hükümeti heyetine başkanlık eden Caferi ayrıca, Rusya'nın Suriye'deki askeri birliklerini kısmen geri çekme kararını Suriye ile birlikte aldığını belirterek, "Bizim için sürpriz olmadı" dedi. (Reuters)

ü  RUSYA’NIN SURİYE’DE ASKERİ VARLIĞI SÜRECEK

ü  Rusya Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ogni Lukianov, Rusya ordusunun Tartus deniz üssü ve Hamimim hava üssündeki varlığını koruyacağını duyurdu. (FHA-İran)

ü  HİZBULLAH, SURİYE’DEN TEDRİCİ ÇEKİLMEYİ YALANLADI

ü  Hizbullah’ın basın sözcüsü Muhammed Afif, Hizbullah askerlinin aşamalı olarak Suriye’den çekildiği yönündeki haberleri yalanlayarak; “Hizbullah bu süre zarfında Salı günü Rus savaş uçaklarının da destek verdiği bir operasyonda Tadmor şehrinde DAİŞ ile şiddetli bir çatışmaya girmiştir.” (el-Kuds el-Arabi)

ü  ABD SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLİYOR

ü  ABD Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mark Toner, Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve herhangi bir özerk ya da yarı bağımsız bölgeyi tanımayacaklarını duyurdu. (Sana-Suriye)

ü  ROJAVA VE KUZEY SURİYE FEDERASYONU KABUL EDİLDİ

ü  Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi belge metni, kurucu meclis toplantısında kabul edildi. Rimêlan kasabasında Rojava ve Kuzey Suriye bölgelerinin geleceğine yönelik düzenlenen Kurucu Meclis toplantısı iki gün sürdü. (ANHA-Rojava)

ü  PLANLARIMIZI DAHA ÖNCEDEN BİLEN EL ESAD İLE ANLAŞTIK

ü  Putin Suriye’de çatışmaları durdurma anlaşmasının hayata geçirilmesi ardından Rus güçlerin operasyonlarının azaldığını ifade ederek Rusya’nın planlarını daha önceden bilen ve destekleyen Cumhurbaşkanı Beşşar el Esad ile tam bir anlaşmanın bulunduğunu söyledi. (Sana-Suriye)

ü  RUSYA: KÜRT GRUPLAR TÜM SURİYE’YLE İLGİLİ SÜREÇLERE KATILMALI

ü  Rus Yetkili; “Cenevre'deki görüşme süreci kapsamı dışında herhangi bir şey ilan etmenin hiçbir anlamı yok. Tek taraflı kararlara varılamaz. Böyle kararlardan önce Suriye'deki süreçlerin diğer katılımcılarıyla anlaşmaya varılması gerekir. Kürt gruplar tüm Suriye'yle ilgili süreçlere katılmalı.” (Sputnik-Rusya)

ü  RUSYA, KÜRT YÖNETİMİ’NE UÇAKSAVAR GÖNDERDİ

ü  Rusya’nın Erbil’deki Başkonsolosluğu, Bağdat yönetiminin onayıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne 5 adet ZU-23 uçaksavar bataryasıyla buna ait 19 bin mühimmat teslim edildiğini açıkladı. Verilen uçaksavar sistemlerinin modern uçakları vuracak kapasitede olmadığı ancak zırhlı hedeflere karşı da kullanılabileceği belirtiliyor. Çift namlulu 23 milimetre mermi kullanan ZU-23 uçaksavar sistemi,  yatay 1,5 kilometre, uçaklara karşı ise 2,5 kilometrede etkili oluyor. (İnterfaks)

ü  ABD: DAİŞ'E KARŞI EN BÜYÜK SAVAŞ

ü  ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri sözcüsü Steve Warren, Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'nde yaptığı basın toplantısında, DAİŞ'e karşı en büyük savaşın Fırat Nehri yakınındaki Enbar'a bağlı Hit kasabasında olacağını söyledi. (Amerikanın Sesi-ABD)

ü  KERKÜK: KARAR SİYASİ!

ü  Kerkük Enerji ve Petrol Komisyonu Başkanı Ahmed Askeri: Kerkük petrolünün Kürdistan Bölgesi aracılığıyla ihraç edilmesinde teknik bir engel olmadığını ihracının durdurulmasının siyasi bir karar olduğunu, her iki rafineride günde yaklaşık 130 bin varil petrolün Kürdistan Bölgesi aracılığıyla Türkiye’ye ihraç edildiğini kaydetti. (Rudaw-Başur)

ü  BARZANİ, AMİR MUSA İLE GÖRÜŞTÜ

ü  Mesud Barzani, Mısır eski Dışişleri Bakanı Amir Musa ile bir araya geldi. Görüşmede; bölgedeki ekonomik, siyasi ve güvenlik sorunları, Ortadoğu, Batı Asya ve Kuzey Afrika ülkeleri arasındaki ilişkiler, ayrıca etnik-mezhepsel çelişkiler, terör saldırıları ve radikal cihatçı düşüncelerin yarattığı kaos ve kriz değerlendirildi. (Bashaber-Başur)

ü  DAİŞ'E 38 TIR ASKERİ YARDIM YAPILDIĞININ GÖRÜNTÜLERİNİ YAYIMLAYACAĞIZ

ü  İran Kara Kuvvetleri Koordinatör Yardımcısı Ali Arasta, bazı ülkeler DAİŞ’e karşı olduklarının sloganını atıyorlar ama 37 araç ve 38 tır askeri yardımların DAİŞ'e verildiğinin görüntleri elimizdedir. Zamanı geldiğinde bu yardımların görüntülerini yayınlayacağız. (Tasnimnews-İran)

ü  AVRUPA'DA HER ÜÇ KADINDAN BİRİ ŞİDDETE UĞRUYOR

ü  New York'ta düzenlenen BM Komisyonu'nun 60. oturumunda gerçekleşen AB Cinsiyet Eşitliği Bakanlar toplantısında konuşan Litvanya Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı Algimanta Pabedinsken "Avrupa’da her üç kadından biri fiziksel şiddet ve cinsel şiddete maruz kalıyor ve AB'de yaşayan kadınların ise yarıdan fazlası cinsel tacize maruz kaldığını” belirtti. (Regnum Haber-Rusya)

ü  AMERİKALI ASKERİ YETKİLİDEN İTİRAF

ü  Amerikan Ordusu Ortak Kurumu Başkanı General Mark  Milley, Amerika'nın, Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerle savaşacak gücünün olmadığını belirterek; Amerika'nın bu çerçevede mali ve eğitim kaynaklarından yoksun olduğunu söyledi. (Reuters-İngiltere)

ü  TRUMP, DAİŞ’DEN DAHA TEHLİKELİ

ü  ABD’li dergi, Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı Donald Trump’ın başkan seçilme olasılığını, ‘DAİŞ’den daha tehlikeli bir küresel risk’ olarak niteledi.  (Economist Dergisi- Britanya)

ü  SUUD-İSRAİL EKSENİNE GÖZ KIRPAN BEŞİR: SİSİ İLE İLİŞKİLERİMİZ MÜKEMMEL

ü  Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Mısır ile ilişkilerinin “mükemmel-kardeşçe” olduğunu belirterek, 2016 itibarıyla ise İran’la ilişkilerini keserek İsrail’le ilişkilerini normalleştirmeye hazır olduklarını duyurdu. (El Ukaz gazetesi-Suudi Arabistan)

ü  KAHİRE’DEKİ GÖRÜŞMELERİMİZ ŞEFFAFLIKLA GERÇEKLEŞTİ

ü  Hamas Siyasi Birimi üyesi Halil El-Hayye: Mısır İstihbaratı’yla yapılan görüşmelerde her iki tarafı da ilgilendiren ortak konuların sorumluluk bilinciyle ve şeffaflıkla ele alındığını, Mısır’dan Gazze Şeridi halkının sıkıntılarını hafifletmek için Rafah Sınır Kapısı’nı açmasını istendi. (İslami Davet-İran)

ü  “O” ÜLKE ARABİSTAN’A SİLAH SATIŞINI YASAKLADI

ü  Hollanda parlamentosu, hükümetten şubat ayında Avrupa parlamentosunda onaylanan mevzuatın ardından etkili bir şekilde Avrupa Birliğine, Arabistan’a Yemen’de insan hakları kanunlarını ihlal ettiği gerekçesiyle, silah ihracatını durdurması istenen kanun önerisini kabul etti.( Reuters-İngiltere)

ü  SUUDİ ARABİSTAN KRALI TASARRUF İSTEDİ!

ü  Dünyanın bir numaralı petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın bütçesi fiyatlardaki düşüş nedeniyle 2015’te 98 milyar dolar açık verdi. S.Arabistan ülke tarihinin en büyük bütçe açığını azaltmak için harcamalarda kesintiye gitmeyi ve petrol dışında gelir kaynakları meydana getirmeyi planlıyor. (Yeni Şafak-Turkiye)

ü  ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY, MOSKOVA’YA GELİYOR

ü  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de Kerry’nin Putin dışında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la da bir araya gelmeyi planladığını açıkladı. Kirby, “Ziyaretin amacı, Suriye için çözüm yollarının arayışı ve Rusya’yla ikili ilişkilerin görüşülmesi” diye kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Kerry’nin Moskova’ya geliş olasılığı üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu. (Sputnik-Rusya)

ü  KUZEY KORE’DEN FÜZE, JAPONYA’DAN NOTA

ü  Japonya, Kuzey Kore’ye Pekin’deki elçiliği aracılığıyla bir nota gönderdi. Başbakan Şinzo Abe,“Kuzey Kore’nin kendine hakim olması ya da olası bir durumda yanıt verebilmemiz için uyarı ve gözetim gibi tüm güvenlik tedbirlerini almasını talep ediyoruz” dedi. Çin Dışişleri Bakanı Sözcüsü Lu Kang, Kuzey Kore’nin BM kararlarına sadık kalması ve bölgede tansiyonu yükseltmemesi gerektiğini söyledi. ABD de ülkeyi uluslararası taahhütler ve hükümlülüklerine ve uymasına sağlayacak sağlam adımlar atması konusunda uyardı.( Diken-Türkiye)

ü  Jİ BO PÊŞEROJA ROJAVA Û BAKÛRÊ SÛRİYEYÊ KOMÎTEYEK HAT AVAKİRİN

ü  Kordînasyona Giştî ya Hersê Kantonên Rêveberiya Xweseriya di civîneke bi nûnerên Kurd, Ereb, Suryan, Asûrî, Kildan, Ermen, Turkmen, Çeçen, partî û rêxistinên siyasî di nav de TEV-DEM û Kongreya Star de ‘Komîteya amadekar a lidarxistina kongreya damezrêner a avakirina sîstema herêmên Rojava û Bakûrê Sûriyeyê’ ava kir. Ev komîte ji 13 endamên ku nûnertiya hemû pêkhateyan dikin pêk tê.Endamên Komîteya Amadekar ev in: Nûnerên Kurdan: Emced Osman, Mihemed Şêxê û Telal Mihemed, Nûnerê Çeçenan Umer Şawîş, Nûnerê Suryaniyan Macid Mihê, Nûnerê Asûriyan Wayîl Mîrza, Nûnerên Ereban: Mihemed El-Bineyyan û Şêx Mihemed Şêx Şihadê, Nûnera Jinan Derya Remezan û ji bo Kobanê, Efrîn, Herêmên El-Şehbaa û pêkhateya Êzidî her yek nûnerek hat derxistin. (ANHA-Rojava)

ü  Lİ 3 NAVÇEYÊN DİN ÊN KERKÛKÊ PETROL TÊ DERXİSTİN!

ü  Şîrketa amerîkî ya petrolê Exxon Mobîl, bi lihevhatin û haydariya Wezareta Samanên Sirûştî ya Herêmê, li sê navçeyên Şiwan, Pirdê û Qerehencîrê yên girêdayî Kerkûkê li petrolê digere,ew cih ji zevî û erdên cotkaran e. Lê haya Bexdaye ji vê lihevhatinê nîne. (Rudaw-İraq)

ü  RÊVEBEREKÎ PDKÊ: BARZANÎ DİXWAZE GARANTÎ Jİ BEXDA BİGRÊ

ü  Şêx Cefer Mistefa got: Fermandarê Artêşa Bedir û Fermandarê Heşdî Şeibî Hadî Amrî, dixwaze aliyên Kurdistanî û Serokê Herêma Kurdistanê razî bike, ku Heşdî Şeibî beşdarî li şer ê azadkirina Mûsilê bike. Niha jî serdana YNKê û Tevgera Goran kiriye. (Basnews-İraq)

ü  MÛSİL Bİ FÊLBAZİYÊ KET NE Bİ DAIŞÊ’