Basın Bültenleri / 04 Şubat 2016 Perşembe Saat 08:33

Basından derlediğimiz ve haberlerin 5N1K'larını esas alarak hazırladığımız sayfamızda gündemi artık daha rahat takip edebilirsiniz.

TÜRKİYE'NİN RUSYA'YA KARŞI İLK YAPTIRIM KARARI

Türk Ekonomi Bakanlığı'nın yayınladığı rapora göre Ankara'nın en kısa zamanda Rus demir-çelik/metalürji sektörüne karşı yüzde 13,66 anti-¬damping vergilendirme getirilecek. Aynı önlem Çin, Japonya ve Slovakya'ya da karşı da alınacak. Türkiye’nin 2015'te toplam 2,15 milyar dolar değerinde 4,3 milyon ton sıcak haddelenmiş ürün ithal ettiği Rusya'nın ise bu ithalattaki payının yüzde 19,2 olduğu kaydediliyor. (21yyte-Rusya)

PUTİN, TÜRKİYE’YE KARŞI YAPTIRIMLARI ARTTIRMA TEHDİDİNDE BULUNDU

Rus Devlet Başkanı V. Putin, "Şu anda 300 Türk şirketinin Rusya'da sözleşmeleri bulunuyor. Bunların toplam tutarı yaklaşık 50 milyar dolar. Mevcut sözleşmeleri feshetmeme kararı aldık. Çünkü bu sadece Türk iktidarının eylemine verilmiş bir yanıt olmayacak, biz de bundan zarar görebiliriz. Ancak bundan sonra Türk şirketleriyle yeni anlaşma imzalamayacağız” diyerek yaptırım tehdidinde bulundu. (Mehr News-İran)

TÜRKİYE'NİN LAZKİYE EYALETİ İLE OLAN SINIR BÖLGESİ KAPATILDI

Türkiye, Lazkiye’nin kuzeyinde yer alan Rabia kasabasının Suriye rejim güçleri tarafından ele geçirilmesinin ardından bölge sınırını kapattı. (El Mayadin Tv-Suriye)

DAİŞ'DEN TÜRKİYE TAKTİĞİ: FUTBOL TARAFTARI GİBİ GİYİNİN!

DAİŞ’e katılmak üzere Türkiye’ye gelen ve çetelere örgütün, “Futbol taraftarları gibi giyinin ki fark edilmeyin, hafta sonu oynanacak maçların güzergahlarında seyahat etmeleri, takım formaları giyerek takımlara ait atkı takmaları talimatı verildiği kayıt edildi. (Milliyet Gazetesi-Türkiye)

DAVUTOĞLU: “SURİYELİ KÜRTLER CENEVRE'DE OLMALI AMA PYD...”

Türk Devleti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, "Esad kazanmıyor. Eğer Esad Şam’da oturmaya devam ederse hiçbir Suriyeli ülkesine dönmez. Bu bizim barış için temel şartımız. Biz Suriyeli Kürtleri masada istiyoruz. Kürtler olmadan masa tamamlanamaz. PYD'nin masaya oturmasına karşıyız. PYD, sadece Türkiye'nin değil Avrupa Birliği ve ABD’nin de terör örgütü kabul ettiği PKK'nin uzantısı” (Cnn International-ABD)

DAVUTOĞLU'DAN YPG'YE MÜDAHALE TEHDİDİ

Türk Başbakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in PKK ile PYD'nin ayrı değerlendirilmesi gerektiği yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Kendisiyle görüşeceğim. Yüz yüze konuşacağım. PKK ile YPG'nin ayrı olduğunu iddia etmek, Kandil'den Suriye'ye giden grupları, silahları, görmüyor olmak demek. YPG faaliyetlerinin kaynağı Kandil'dir, militanlar oradan gönderilir. Suriye sınırında yakaladığımız silahların önemli kısmında Suriye sızmalarının etkisi var. Washington'dan böyle görülebilir ama Türkiye'de öyle görülmez” diye konuştu. (Nerinaazad-Başur)

TÜRKİYE, “PYD CENEVRE’YE GELİRSE BOYKOT EDERİZ”

Türkiye, Cenevre’ye PYD’nin davet edilmesi halinde BM aracılıyla düzenlenecek Suriye görüşmelerini boykot edeceğini duyurdu. (Foreign Policy Dergisi-ABD)

AMERİKA: TÜRKİYE DAİŞ İLE MÜCADELEDE DAHA FAZLASINI YAPABİLİR

ABD Savunma Bakanı Carter, Türkiye'nin DAİŞ ile mücadelede daha fazlasını yapabileceğini “Türkiye, tarihi ve coğrafi olarak çok önemli bir konumda. Türkiye bizim dostumuz, NATO müttefikimiz, kendi topraklarının savunulması konusunda, en güçlü biçimde yanlarındayız. Ancak gerçek de şu ki, Irak ve Suriye ile paylaştığı uzunca sınırları var. Bu sınırlar, her iki yöne doğru yabancı savaşçıların geçişleri için en zayıf yerler. Dolayısı ile Türkler daha fazlasını yapabilirler" dedi. (İrib Haber-İran)

TÜRKİYE- ABD HANGİ KONULARDA MUTABIK KALDI?

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul’daki üçüncü gününde Dolmabahçe Sarayı’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile iki saat on beş dakika süren bir görüşme yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Satı Bahadır Köse ve Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya'nın da yer aldığı görüşmede Irak ve Suriye haritaları üzerinden durum değerlendirmesi de yapıldı.  Biden, “DAİŞ’le mücadele için daha iyi işbirliği yapmak, istihbarat toplamak, yerel kuvvetleri desteklemek için faaliyetleri destekleyeceğiz. DAİŞ’in Türk sınırlarına ulaşmasını engellemek için konuştuk. Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu tek tehlike DAİŞ değildir. PKK de vardır.’’ dedi. Biden, Davutoğlu’ndan sonra Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde Türk Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’la iki buçuk saat görüşme yaptı. (Amerikanın Sesi-ABD)

2015'TE 1542 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ!

Türkiye’de 2015 yılında, 369 kadın öldürüldü. Öldürülenlerin 193’ü ise 18 yaşından küçük çocuk. 2014 yılında 1433 kişinin öldürüldüğü Türkiye’de geçen yıla göre yüzde 2’den fazla bir artış oldu ve 1542 kişi öldürüldü. (T24-Türkiye)

PEŞMERGE ROJAVA SINIRINDA

Roj Askerleri olarak adlandırılan Rojava’lılardan oluşan Rojava Peşmerge gücü Komutanı Yarbay Dilovan Robari, 26 Kasım’dan beri Rojava-Güney sınırında nöbet tuttuklarını kaydetti. (Kurdistan Gazetesi-Başur)

SURİYE REJİMİ RABİA’YI RUS DESTEĞİ İLE ELE GEÇİRDİ

Suriye rejimine bağlı ordu güçlerinin Rus bombardımanlarının da yardımıyla Rabia Kasabası’nı ele geçirdiği duyuruldu. Rabia’nın Türkmen ile Kürt Dağı arasında yer almasıyla büyük bir stratejik öneme sahip olduğu kaydedilirken, bölgenin alınmasının ardından çetelerin Türkiye’ye kaçtıkları belirtiliyor. Rabi 2012’den bu yana El Nusra ve diğer çete örgütlerin elindeydi. (Sputnik-Rusya)

ABD, SURİYE’DE NATO DESTEĞİ İSTEDİ

ABD, NATO ittifakının DAİŞ çetelerine karşı savaşa dâhil edilmesini istedi.  ABD, uçan komuta merkezi olarak da kullanılabilen erken uyarı sistemi (AWACS) ile donatılmış NATO keşif uçaklarının Suriye’  de görevlendirilmesini istiyor. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter 20’den fazla koalisyon üyesi ülkenin üç hafta sonra Brüksel’ de bir araya geleceğini açıklamıştı. 10-11 Şubat’ ta Brüksel’ de yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı paralelinde 26 koalisyon ülkesinin savunma bakanlarını bir araya getirecek bir toplantı yapılması öngörülüyor.( İncanews-Amerikanın Sesi-ABD)

RUSYA’NIN SURİYE’DEKİ ASKER SAYISI 4 BİNİ AŞTI

Rusya'nın Suriye topraklarındaki asker sayısı ise 4 bini aştı.  Suriye’deki Rus üsleri ise şöyle; Akdeniz kıyısındaki tek üssü Suriye'nin sahil kenti Tartus'ta bulunuyor. Hamidiye Üssü'nde çok sayıda Rus savaş uçağı ve bin 700 Rus asker görev yapıyor. Lazkiye’de rejime ait Hmeymim hava üssü geçtiğimiz eylül ayında “ileri harekât merkezi” olarak yapılandırılarak 2 bin asker konuşlandırdı ayrıca yaklaşık 35 adet Su-24 ve Su-25 tipi savaş uçağı, 16 helikopter, 9 tank ve 2 karadan havaya füze sistemi üste konuşlandırıldı. 2015'in sonlarında Humus kenti yakınlarındaki El Şayrat hava üssünde ciddi bir yapılanmaya başlandı,  El Şayrat Havaalanı'nın ise 45 savaş uçağı barındırma kapasitesi bulundurduğu ve Palmira’ya yakın Tiyas’ta kurulan üstte ise 5 helikopter ve ekibin konuşlandırıldığı kayıt ediliyor. (Islah Haber-Suriye)

BARZANİ DAVET ETTİ YNK KATILACAK-GORAN KATILMIYOR

KDP’li Mesut Barzani’nin Güney’deki diğer partilerine davetine ilişkin YNK katılacağını belirtirken, Goran’ın katılmayacak. Toplantıda başkanlık sorunu, bağımsız Kürdistan referandumu ve ekonomik krizin gündeme gelmesi bekleniyor. (Rudaw-Başur)

KÜRT PETROLÜNE YABANCI FİRMA DENETİMİ

Başurê Kürdistan’ın yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle petrol gelirlerinin denetimini yabancı bir firma tarafından yapılacağı duyuruldu. Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rehim, hükümetin bu aşamada memur maaşlarının bir kısmını vererek, tasarruftan elden edilen gelirin adaletli bir şekilde dağıtmayı amaçladığını belirtti, Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, Kürdistan Bölgesi’nde personel ücretinin %48’i güvenlik birimlerine peşmerge, asayiş, polis ve %52’si de diğer memurlara gidiyor. (Başur-Rudaw)

GÜNEY HÜKÜMETİNDEN ELEKTRİK İTİRAFI

Günde 4 bin megavat üretim için özel bir sektörle anlaşma yapan Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Ahmed İsmail Termik Santrali projesinden alt yapı eksikliği nedeniyle anlaşmanın yarısı-2 bin megavat değerinde elektirik alıyor.  Proje maliyeti ise yıllık 3 milyar 400 milyon dolar. Elektrik Bakanlığı Sözcüsü Yasin Hasan halka 24 saat içinde ortalama olarak 5 - 6 saatlik enerjinin verildiğini de böylelikle itiraf etti. (Rudaw-Başur)

IRAK ORDUSU İRAN-SURİYE-RUSYA İLE İSTİHBARAT İŞBİRLİĞİNDE

Irak Savunma Bakanı Halid El-Ubeydi, İran, Irak Suriye ve Rusya’dan oluşan 4’lü ittifakın Irak ordusuyla istihbarat işbirliğine başladığını açıkladı. (El-Maluma Haber-Irak)

MAAŞ ALAMAYAN PEŞMERGE ALMAN YARDIMI SİLAHLARI SATIYOR

Almanya’nın DAİŞ’e karşı mücadele etmeleri için Başurê Kurdistan’a gönderdiği silahların peşmergeler tarafından Erbil ve Süleymaniye şehirlerindeki silah pazararında, Federal Ordu malı olduğunu gösteren ‘Bw’ damgalı, Alman G3 makinalı tüfekler ve P1 model tabancalar satılıyor. (Suriye Gerçekleri-Suriye)

BARZANİ EKONOMİK YARDIM TALEP EDİYOR

Mesut Barzani: “Biz petrol satışına başladığımızda bir varil petrolün fiyatı 110 dolardı. Şu anda bir varil petrolü 20 dolara satıyoruz, böylece her ay 400 milyar Irak dinarı (367 milyon dolar) açığımız oluyor. 5 milyon nüfusumuz var. Bunların 1 milyon 400 bini hükümetten maaş almaktadır. Bizim aylık gelirimiz 450 milyar ile 500 milyar dinar arasındadır. Hükümette çalışan memurların toplam maaşı ise 850 milyar dinar civarıdır” diyerek uluslararası güçlerden ekonomik destek istedi. (Nerinaazad-Başur)

KDP ÖRGÜTLENME VE ÇALIŞMADA TARZ DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİYOR

KDP Süleymaniye Sorumlusu Seîd Pişderî, parti örgütleme ve çalışma tarzında değişikliklere gideceklerini belirterek, “Germiyan ve Sülemaniye sınırları içindeki bürolarda. Değişiklikler o bölgenin şartlarına göre düzenlenecek” dedi. (K24-Başur)

BAŞUR HÜKÜMETİ DAVOS’TA

İsviçre-Davos’ta düzenlenen ve 3 gün süren Uluslararası Ekonomik Forumu‘na Kürdistan Bölgesi Heyeti katıldı. (Zernews-Başur)

ABD’DEN KÜRT BÖLGESİNE DESTEK ZİYARETİ!

ABD Büyükelçisi Stewart Jones ve beraberindeki heyet Başurê Kürdistan bölgesini ziyaret ederek Barzani ile görüştü. Görüşmenin ardından ABD’li yetkililer yönetimin uyguladığı ekonomik reformları desteklerini duyurdu. (on4haber-Türkiye)

ÇEKLER’DEN KÜRTLER’E SİLAH

Çek Cumhuriyeti Hükümeti, Kürdistan Bölgesi’ne askeri destek gündemiyle toplandı. Peşmergeye 6 bin 500 silahın yanı sıra milyonlarca mermi verileceği kaydedilirken Çek Cumhuriyeti, DAİŞ’le savaşta Peşmerge Güçleri’ne doğrudan silah veren ilk ülke. (Rudaw-Başur)

İRANLI KADIN KARATECİ DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU