Basın Bültenleri / 16 Ocak 2016 Cumartesi Saat 14:21

Basından derlediğimiz ve haberlerin 5N1K'larını esas alarak hazırladığımız sayfamızda gündemi artık daha rahat takip edebilirsiniz.

·         TÜRK HÜKÜMETİ, SAVAŞ UÇAĞI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

·         Türk Hükümeti, savaş uçağı TFX'i 2023 yılında uçurma planlarına başladı. Savaş uçağı için AB'nin 'Eurofigher Typhoon', İngiltere'nin 'Jaguar', Almanya'nın 'Tornado' uçaklarının motor ve teknik sistemlerinin üretiminde aktif görev alan İngiliz "BAe" firması ile masaya oturulması kararı alındı. (Akşam Gazetesi-Türkiye)

·         RUSYA: HDP’NİN TEMSİLCİLİK AÇMASINDA TÜRKİYE ENGEL

·         Rusya Dışişleri yetkilileri, HDP ziyareti ardından Halkların Demokratik Partisi’nin Türkiye yasaları müsaade etmediği için ülkelerinde temsilcilik açamadığını açıkladı. Açıklamada, Rusya kanunlarının başka ülkelerdeki bölgelere resmi temsilcilik olanağı tanıdığını ancak toplumsal örgüt ya da şahsiyetlerin temsilci vasfı taşımasını da engellemediğine dikkat çekildi. (İnterfax Haber-Rusya)

·         DAİŞ ÇETE ÜYESİ: PETROL SATIŞINI KONSTANTİNAPOLİS YAPIYOR

·         HPG tarafından gözaltına alınan DAİŞ çete üyesi Adıyamanlı Mahmut Gazi Tatar, Türkiye ile işledikleri suçları itiraf etti; çalıntı petrolün satışını yapan Türkiyeli grubun kendine Konstantinopolis ismini verdiklerini belirtti. Adıyaman’da Türkiye Başbakanlık Olağanüstü ve Felaket İdaresinin kurmuş olduğu kampta çalıştığı sırada tanışmış olduğu DAİŞ terör örgütüne mensup bir teröristten ideolojik eğitim aldığını dile getirerek Cerablus’a örgüt adına görevlendirildiğini burada çalıştığını aktardı. (Sputnik News-Rusya)

·         DAİŞ ÜYESİ ÖRGÜT İLE TÜRKİYE REJİMİ ARASINDAKİ BAĞLANTILARI DEŞİFRE ETTİ

·         Haseke’nin Tel Berak kasabasında YPG ile DAİŞ arasında çıkan çatışmalarda yakalanan DAİŞ çete üyesi Abdurrahman Abdulhadi Adana’da Ağustos 2014’te Havaalanına yakın bir köyde 60 kişiyle birlikte askeri eğitim aldığını, kalaşnikof, bixi ve diğer silahların eğitimlerini aldığını itiraf etti. Adana’da eğitim aldıkları kampın basına Özgür Suriye Ordusu kampı olarak yansıtıldığını oysa eğitim alan herkesin DAİŞ çete üyesi olduğunu söyledi.  (Sana Haber-Suriye)

·         ‘İRAN’LA ANLAŞMAZLIĞIMIZ VAR, İLİŞKİLERİMİZ ZEDELENSİN İSTEMİYORUZ’

·         Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’la anlaşmazlıkları bulunduğunu, fakat bu anlaşmazlıkların iyi komşuluk ilişkilerini zedelemesini istemediklerini belirtti. Erdoğan, Suriye, İran, Irak ve Rusya Bağdat’ta dörtlü ittifak kurduklarını ve Türkiye’den bu ittifaka katılmaya davet ettiklerini, fakat kendisince meşruiyeti üzerinde soru işareti bulunan bir cumhurbaşkanının yanında oturmak istemediğini belirttiğini söyledi. (El-Arabiye Tv-İran)

·         ERDOĞAN'DAN DAİŞ İLE MÜCADELEDE ESAD ŞARTI

·         Türk Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, Türk devletinin DAİŞ çetelerine desteğin tartışıldığı şu günlerde, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın var olduğu sürece Ankara'nın terör örgütü DAİŞ ile mücadele edemeyeceğini söyledi. (Sputnik-Rusya)

·         ERDOĞAN REJİMİNİN DAİŞ İLE PETROL TİCARETİNİ KANITLAYAN DELİLLER VAR

·         Çek Parlamentosu Başkan Yardımcısı Vojtech Filip Türkiye’deki Erdoğan rejiminin DAİŞ terör örgütü ile Suriye’den çalıntı petrolün ticaretini yaptığını kanıtlayan birçok delilin bulunduğunu, Suriye’den çalıntı petrol ile yaptığı bu gayrimeşru ticaret ile büyük para kazandığını’ belirtti. Türkiye rejiminin destek ve yardımlarıyla varlığını sürdürerek ve terör eylemlerini finanse edecek para temin ettiğinin açıkladı.  (Yapraklar Web Haber Sitesi-Prag)

·         ALMAN PATRİOTLARI TÜRKİYE'DEN AYRILDI

·         Almanya’nın Kahramanmaraş’ta konuşlandırdığı ve görev süresi dolduğu için geri çekilmesine karar verdiği patriot sistemlerini taşıyan gemi İskenderun Limanından ayrıldı. (Irib Radyosu-İran)

·         'NSA İSRAİL VE TÜRKİYE'Yİ DİNLEMEYE DEVAM ETTİ'

·         Amerikan Güvenlik Kurumu'nun (NSA), Başkan Obama'nın müttefik ülkeler arasında casusluk faaliyetlerine son verileceği yönündeki taahhütlerine karşın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun İran ile nükleer görüşmeler sırasında dinlediğini öne sürdü. Gazete ayrıca, NSA'in dinlediği isimler arasında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğunu iddia edildi. (Post Gazetesi-ABD)

·         ALMANYA, İNCİRLİK'E 4 TORNADO DAHA YOLLUYOR

·         Almanya, ocak başında İncirlik'e 4 Tornado keşif uçağı daha gönderiyor. Alman Hava Kuvvetleri Sözcüsü, ocak ortasından itibaren toplam 6 Alman Tornado uçağının İncirlik'ten Suriye'deki keşif uçuşlarına katılarak DAİŞ'e karşı uluslararası koalisyona destek olacağını belirtti. (Dpa Haber Ajansı-Almanya)

·         BİN DAİŞ ÜYESİNİN GÜVENLİĞİNİ BM SAĞLAYACAK!

·         Birleşmiş Milletler aracılığıyla Suriye rejimi ve DAİŞ arasında gerçekleşen anlaşma gereği Yermuk Kampı rejime bırakılırken bölgedeki 2 bin DAİŞ linin Rakka’ya dönüşlerine BM tarafından izin verildi. (on4haber-Türkiye)

·         SURİYE’DEN TAHLİYE EDİLEN ÇETELER TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ

·         Suriye’de Birleşmiş Milletler aracılığıyla varılan anlaşma sonucu 500 kişilik çete grubu bölgeden çıkarılarak çete örgütü destekçisi İHH’nın aracılığı ile Türkiye’ye götürüldü. (RastHaber)

·         ROJAVA PEŞMERGESİ SINIRDA

·         Sayıları yaklaşık olarak 7 bin civarında Peşmerge’nin Rojava Peşmergesi olarak, Rojava’nın Til Mişrif köyüne konuşlandırıldığı bildirildi. (Rudaw-Başur)

·         TEŞRİN BARAJI DAİŞ’DEN ALINDI

·         Demokratik Suriye Güçleri (QSD) tarafından DAİŞ'in Rakka ile Mınbiç, Cerablus ve Bab arasında kurduğu hattı kesmek için başlatılan harekat ilerliyor. Kobani’nin güneyinde Fırat Nehri üzerine bulunan Teşrin Barajı’nın kontrolü YPG'nin öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri'nin eline geçti. DAİŞ'e karşı kurulan Demokratik Suriye Güçleri arasında YPG, YPJ, Ceyş el Suvar, Burkan el Fırat, El Sanadid, El Cezire Tugayları gibi çeşitli Kürt ve Arap güçleri bulunuyor. Teşrin Barajı stratejik öneminin yanı sıra Suriye'nin önemli enerji kaynakları arasında yer alıyor. Irak'ta DAİŞ'in elinde bulunan Ramadi kentine operasyonlar sürüyor. Irak Ordusu 300 bin kişinin yaşadığı kentin bazı mahallelerine girildiğini duyurdu. (Deutsche Welle-Almanya)

·         DAİŞ'İN YERMUK KAMPININ ANLAŞMALI TAHLİYESİ ASKIYA ALINDI

·         Suriye'de hükümete karşı savaşan en büyük silahlı örgütlerden İslam Ordusu'nun lideri Zehran Alluş'un Şam'da düzenlenen hava saldırısı sonucu vurulmasının ardından, direnişçilerin kampı terketmeyi askıya aldıkları belirtildi. Silahlı direnişçiler ve sayıları 1.500'ü bulan aile üyelerini almaya gelen otobüslerin geri döndüğü de belirtildi. Tahliye edilecek Filistinlilerin güvenli bir şekilde DAİŞ kontrolündeki Rakka'ya geçişine izin verilecekti. Anlaşmaya göre kamptan ayrılanlar ellerinde bulunan ağır silahlarını Suriye ordusuna bırakacaktı. DAİŞ çeteleri Nisan ayında kampın önemli bir bölümünü ele geçirmişti. O dönemden bu yana Yermuk, DAİŞ ve Nusra Cephesi ile Şam yönetimi yanlısı ve karşıtı Filistinli grupların kontrolündeki alanlara bölünmüş durumda. (El Menar-İran)

·         İTALYA HEWLER BAŞKONSOLOSLUĞU AÇILDI

·         İtalya’nın Hewler Başkonsolosluğu törenle açıldı. Törene İtalyan yetkililerin yanı sıra Güney Hükümeti yetkilileri katıldı. (Basnews-Başur)

·         İBADİ IRAK’TA İRAN ASKERİ YOKTUR

·         Irak başbakanı Haydar el-İbadi, Irak topraklarında İran’a ait askeri güç konuşlandırmadığını bildirdi. (Taha Haber-İran)

·         KDP ve YNK’DEN 10 YILLIK STRATEJİK ANLAŞMA

·         KDP ile YNK Başurê Kürdistan’da ekonomik kriz, bağımsızlık ilanının sekteye uğraması ile başlayan tıkanma sürecini atlatmak üzere 10 yıllık stratejik anlaşma imzalamaya hazırlanıyor. (Zernews-Başur)

·         ABD IRAK’A ASKER İNDİRDİ

·         Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim el Zamili, yaptığı açıklamada, ABD savaş uçaklarının dün gece yarısı Riyad'a asker indirme operasyonu düzenlediği ve bu operasyonun merkezi hükümetin bilgisi dışında gerçekleştiğini söyledi. (Sputnik News-Rusya)

·         YNK –Şİİ MİLİSLERLE TOPLANDI

·         Irak Parlamentosu YNK Grup Başkanı Ala Talabani, Hizbullah ve Esayib Ehl-i Hak gruplarının komutanlarının YNK Politbürosunu ziyaret ettiğini söyledi. (Rudaw-Başur)

·         IRAK GÖNÜLLÜ HALK GÜÇLERİ BÜYÜK BİR OPERASYONA HAZIRLANIYOR

·         Irak Gönüllü Halk Güçleri 9.Tugay Komutanı Ebu Kevser Muhammedavi; “Gönüllü Halk Güçlerinin büyük bir operasyon için hazırlık içinde” diye konuştu  (RastHaber-Başur)

·         CUBURİ: PEŞMERGE MUSUL’A GİRMEYECEK

·         Selim Cuburi, “Peşmerge Güçleri, Musul’u Kurtarma Operasyonun’ da destek güç rolünü üstelenecek ve Peşmergeler Musul’un içine girmeyecek” dedi. (Rudaw-Başur)

·         AMERİKAN FİRMALARI İRAN PİYASASINA GİRMEYE HAZIRLANIYOR

·         HP ve General Electric gibi Amerikan firmalarının yaptırımların kalkmasının hemen ardından İran piyasalarına girme hazırlığı içinde olduklarını bildirdi. (Wall Street Journal Gazetesi-ABD)

·         İRAN’DAN RUSYA’YA GÜVENLİ KORİDOR

·         Washington merkezli Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'ne (American Enterprise Institute) bağlı “Hassas Tehditler” Rus Tu-95MS Bear, ve Tu-22M Backfire tipi savaş uçaklarının, İran hava sahasından İran savaş uçaklarının eşliğinde geçtiği bildirildi. (İncenews-El Nursa)

·         ZARİF: CIA’DA TERÖR ÖRGÜTLERİ LİSTESİNE ALINMALI

·         Amerika, Rusya, İran ve Arabistan’ın kimlerin terör örgütleri listesine alınması konusunda ciddi anlaşmazlık yaşandığını belirtti. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif “Eğer Sipahilerin adını terör örgütleri listesine almaya kalkışırsanız, o zaman ben de alternatif listemi açıklarım ve bu listenin başında CIA yer alacaktır” dedi.( Foreign Policy Dergi/ ABD)

·         İRAN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÖNEMİNE VURGU

·         Tahran'da düzenlenen Türkiye-İran 2. işbirliği ortak oturumunun 3.sünün gelecek yıl Van’da yapılacak. Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi-TASAM Başkanı Süleyman Şensoy iki ülke arasında ticari ve iktisadi ilişkiler hacminin yıllık 30 milyar dolara çıkarılmasına da temasla, bu rakama ulaşmak ve de uzun vadede 100 milyar dolara çıkarılması için çaba içinde olduklarını söyledi. (Mehr News/ İran)

·         İRAN’DAN RUSYA’YA ENERJİ KORİDORU

·         Ermenistan, Gürcistan, Rusya ve İran elektrik sistemlerini birleştirme çalışmalarına başladı. Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ülkenin Gürcistan, İran ve Rusya ile enerji sistemlerini birbirine bağlayan enerji koridoru oluşturulması için bir koordinasyon grubunun oluşturulduğunu açıkladı. Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Areg Galstyanbu çalışmanın ana amacının gaz karşılığında elektrik teminatı olduğunu açıkladı. Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2018 yılına kadar, ülkenin Gürcistan ve İran ile arasında yaklaşık 1900 MegaWatt güce sahip iki yeni elektrik hattının çalışmaya başlayacağını planladıklarını açıklamıştı. (CamHaber /İran)

·         İRAN FÜZESİ ABD GEMİSİNİN YAKININA DÜŞTÜ

·         İran tarafından gerçek füzelerle Hürmüz Boğazı'nda tatbikat yapılırken, atılan bir füze ABD uçak gemisi USS Harry S. Truman'ın 1400 metre yakınına düştü. ABD, İran'ın gemiyi hedef almadığı kabul etti. Olayın uluslararası sularda yaşandığı belirtilirken, İran'ın bölgedeki gemilere tatbikat gerçekleştireceğine dair anons yaptığı bildiriliyor. (NBC News-ABD)

JİN-KADIN

·         BELÇİKA'DA PEÇEYE 18 AY HAPİS CEZASI

·         Yüzü kapatan giysilerin yasaklandığı Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Mayıs 2012'de Stephanie Djato isimli Müslüman kadına, peçesini çıkarmasını isteyen polislere direndiği ve onlarla kavgaya girdiği için 18 ay hapis ile 900 avro para cezasına çarptırıldı, ayrıca olaya karışan polislere de toplam 18 bin 807 avro tazminat ödeyecek. (AA-Türkiye)

·         DAİŞ TÜRKİYE’DE KÖLE PAZARI KURDU

·         DAİŞ terör örgütünün kaçırılan Yezidi kadınları ve kız çocuklarını Türkiye’deki yeraltı pazarlarında ve Gaziantep’in Suriye sınırına yakın bir bölgesinde cinsel amaçlı köle olarak açık arttırmayla sattığını bildirildi. DAİŞ terör örgütünün kadın ve çocukların resimlerini sergileyerek cinsel köle ticareti için bir tür sanal ortam oluşturduğu, para aktarımını ise Türkiye’de açılan bir ofis aracılığıyla gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Kölelerin fiyatı 1500 ile 2000 dolar arasında değişiyor. Satış gerçekleştikten sonra paralar Türkiye’deki aracılar vasıtasıyla terör örgütünün eline ulaşıyor. (Alman televizyonu ARD-Almanya)

·         PAKİSTAN ORDUSU BELUÇ KADINLARI KAÇIRDI

·         Pakistan tarafından yurtlarından edilmiş Beluç halkının sığındığı Sind Bölgesi’ndeki Xêrpûr Kampına yapılan saldırıda, Pakistan ordusunu Beluç kadın ve çocukları kaçırdı. (Zernews)

·         DİYARBAKIR’DA KARA ÇARŞAF GİYMİŞ İNGİLİZ KADIN GÖZALTINA ALINDI

·         Diyarbakır’ın Sur ilçesinde operasyonların sürdüğü bölgeye “Kara çarşaf” giyerek girmeye çalışan İngiltere vatandaşı bir kadın gözaltına alındı. Üzerinde bir tablet bilgisayar ile fotoğraf makinası çıkan kadının ifadesi alınmak üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. (PRessMedya)

·         MUSUL’DA 837 KADIN İDAM EDİLDİ

·         Neyneva Emniyet Genel Müdürü Zunun el-Sabavi; “DAİŞ teröristleri Musul’u işgalinden bugüne kadar 837 kadını idam etti. Bu kadınların çoğunun hakkında DAİŞ mahkemesi tarafından idam kararı verilmesinin ardından silahla vurularak öldürüldü ve bedenleri DAİŞ’e ait adli tıbba teslim edildi. İdam edilen kadınların çoğunun parlamento ve eyalet meclisi adaylarıydı. Onlardan bazıları ise devlet, belediye, Musul seçim yüksek kurulu, Neyneva ilçe milli eğitim bakanlığı çalışanı, avukat, (mahkemede) dilekçe yazan, ev hanımı ve diğer meslekten olan kadınlardı” (RastHaber)

·         RUSYA-ERMENİSTAN ORTAK HAVA SAVUNMA ANLAŞMASI İMZALADI

·         Eski Rusya Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Aleksandr Luzan, Rusya ve Ermenistan'ın Kafkasya'da Türkiye'nin Su-24 uçağını vurmasının ardından hava sınırlarını güçlendirme sebebiyle hava savunma sistemlerini birleştirdiklerini açıkladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Oganyan Kafkasya bölgesinde Ortak Hava Savunma Sistemi kurmaya ilişkin sözleşmeyi imzaladı. (Odatv)

·         ABD, DAİŞ İÇİN HER GÜN 11 MİLYON DOLAR HARCIYOR

·         Pentagon Eylül ayından bu yana DAİŞ ile verdiği savaşta 5 milyar dolar harcadığını ve bu rakamın günlük 11 milyon dolara tekabül ettiğini açıkladı. Harcamaların %70 ‘ i Hava Saldırılarına , %24 ü kara ve deniz saldırılarına %6’sı ise özel operasyonlara harcanıyor. (Basnews)

·         ERMENİSTAN: AZERBAYCAN İLE ATEŞKES BİTTİ

·         Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Hovhannisyan Azerbaycan ile ateşkes sürecinin 'artık mevcut olmadığını' söyledi. İki ülke arasında 1992-1993 yılları arasında Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle çıkan savaş, 1994 yılında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Rusya'nın garantörlüğünde imzalanan ateşkes protokolüyle durdurulmuştu.( Basnews)

·         DAİŞ, YÜZDE 14 KÜÇÜLDÜ

·         DAİŞ çetesi, 1 Ocak ile 14 Aralık 2015 tarihleri arasında işgal altında tuttuğu 78 bin kilometrekarelik toprağın 12 bin 800 kilometrekarelik kısmını yani yüzde 14’ünü kaybetti. (Janes Savunma Kuruluşu-ABD)

·         HİZBULLAH SURİYE'DE MİLİTAN TOPLAMA FAALİYETLERİNİ ARTTIRIYOR

·         Lübnan'ın güneyindeki sıkı korunan kamplarda 17 yaş ve üstü gençlere, Suriye'de Esad güçlerine takviye kuvvet olarak savaşmaya gönderilmeden önce, Hizbullah tarafından kontrgerilla taktikleri öğretiliyor. (PressMedya)

·         DAİŞ VE El-NUSRA ÇETELERİ ABD YAPIMI FÜZE KULLANIYOR

·         DAİŞ ve El-Nusra çeteleri ABD yapımlı TOW füzelerini BGM-71 model anti-tank füzelerinin Suriye'deki savaşta kullanıyor. (SolHaber)

·         DAİŞ ÇETELERİNE ARAP DESTEĞİ HAKKINDA ARAŞTIRMA

·         Arap Araştırmaları ve Politikaları Merkezi’nin 12 Arap ülkesinde, toplam 18 bin 300 kişiyle yüz yüze yaptığı anket, Arap dünyasında her 10 kişiden dokuzunun IŞİD’e olumsuz gözle baktığını ortaya çıkardı. Bununla birlikte Arapların yarısı, kendini dindar olarak görmüyor. Arap dünyasında her 10 kişiden dokuzunun  DAİŞ çetelerine olumsuz gözle baktığını ortaya çıktı. Bununla birlikte Arapların yarısı, kendini dindar olarak görmüyor. DAİŞ çetelerine Arap ülkeleri dışındaki ülkelerden katılan militanların sayısı Araplardan fazla. Araştırma'da “IŞİD’e sempatiyle bakıyor musunuz” sorusuna “Hayır” cevabı veren Ürdünlülerin oranı yüzde 96’yken, Cezayir’de aynı cevabı verenlerin oranıysa 69. Suudi Arabistan’ın yüzde 89’u IŞİD’e “hayır” derken, örgüte en fazla sempatiyle bakan ülkeyse Moritanya ortaya çıktı.  (Al-Araby Al-Jadeed-Katar)

·         RUSYA’DAN DAİŞ İSTİHBARATI İÇİN ABD’DEN TALEP

·         Rusya Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi Korgeneral Sergey Rudskoy, düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın ABD ile DAİŞ çetelerin konumlarıyla ilgili istihbarat değişimine hazır olduğunu ve Washington'dan da aynısını beklediklerini söylemişti.ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü  Michelle Baldanza Rusya'nın Suriye Başkanı Beşar Esad konusundaki tutumu değişinceye kadar istihbarat değişimi yapmayacaklarını belirtti.  (Sputnik News-Rusya)

·         KÜRESEL SİLAH SATIŞLARINDA ABD VE RUSYA DAMGASI

·         ABD Kongresi'nde hazırlanan "2007-2014 Gelişmekte Olan Ülkelere Konvansiyonel Silah Satışı" raporunda ABD’nin bu süreçte 250 Milyar dolar Rusya’nın ise 86 Milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı. En çok silah alan ülkelerin başında ise 87 Milyar dolar ile Suudi Arabistan yer aldı. (Press Media)

·         ABD SÖZÜNDEN CAYDI, YENİ YAPTIRIMLAR UYGULAMAYA BAŞLADI

·         İran’ın 11 ton zenginleştirilmiş uranyumu Rusya’ya göndermesinin ardından ABD nükleer anlaşmaya rağmen İran’a yeni yaptırımlar uygulamaya başladı. (Fars Haber-İran)

·         ROJHİLAT – JİNEK KURD BÛ BERENDAMA ENCUMENA ŞAREZAYAN A ÎRANÊ

·         Li eyaleta Sine ya Rojhilatê Kurdistanê 22 kesan navê xwe ji bo hilbijartinên Encumana Şarezayan tomar kirin Cara yekemîn e tiştekî wiha li Rojhilatê Kurdistanê dibe di nav berendamên Sine de 2 kesên şîe hene, yên din jî sunnî ne. Di Encumena Şarezayan a Îranê de, 2 nûnerên eyaleta Sine hene. Hilbijartinên Encumena Şarezayan roja 9ê Adara sala 2016ê tê kirin. Hejmara endamên wê encumenê 88 kes in û 5 salan carekê ji aliyê gel ve tên hilbijartin. (Rudaw)

·         RUMADÎ- ÇEND BELGENAMEYÊN DAIŞÊ DERKETİN PÊŞ

·         DAIŞ li nava Rumadî  xwedî  hêzeke mezin e û dibistaneke taybet li wir bo perwerdekirina çekdarên xwe vekiriye. Hinek ji xelkê Rumadî deriyê xwe ji DAIŞê re vekirine û alîkariya wan dikin, çekdarên siûdî û xelkê biyanî ji Ewropa di nava DAIŞê de ne. (Rudaw)

·         HÊZÊN OPERASYONA MÛSİLÊ: EM Lİ BENDA FERMANÊ NE!

·         Hêzên Iraqî yên ku ji bo operasyona Mûsilê prerwerde didîtin: Hêzên ku di şerê Mûsilê de beşdar bibin, artêşa Iraqê, milîsên sunnî Heşda Niştimanî û Pêşmerge ne. Heta niha gellek rayedarên Kurdistanê gotine, hêzên Pêşmerge jî dê di operasyona Mûsilê de alîkariyê bide hêzên Iraqî. (Rudaw)

·         PÊŞMERGE Dİ NAVBERA ŞENGAL Û CELEWLA DA XENDEQAN Dİ KOLİN

·         Pêşmerge li Rebia û şengal hevsinorê surye ta nehyeya Celewla sinorê İrane, xendeqan di kole. Ji bo rêgirtina li çekdarên DAİŞ’ê û otumobilên bombebarkiri. Ebdula Bor,berpirsê herema Dozxurmatu: ev xendek bi mebesta parastina giyanê pêşmergeyan hatine kolan, ji ber ku sinorê Kurdistane heya Hemrine. (Millet press)

·         PDK DAXAZA CİVİNÊ DİKE Li GORAN